Viata acum 100 de ani era mult mai grea, dar era mai frumoasa si mai linistita…

Lumea s-a schimbat si s-a schimbat foarte mult fata de acum 100 de ani. Astazi avem de toate si totusi nu avem suficient de mult, nu suntem multumiti de multe ori de tot ce ne inconjoara. De fiecare data cand apar astfel de nemultumiri ar trebui sa ne gandim cum era viata acum 100 de ani si cat de putine lucruri aveam si eram totusi fericiti…

Viata de acum 100 de ani era cu siguranta mai grea, dar mai frumoasa decat cea pe care o traim in prezent.

Te-ai gandit vreodata ce ai fi facut daca traiai acum 100 de ani intr-o societate total schimbata fata de cea din prezent. Nu ai fi avut computere, telefoane mobile, nu aveai nici macar masini complicate pe care sa le conduci pe unde vrei. Plus ca nu aveai o viata la fel de buna si de „luxoasa” precum cea pe care o traiesti astazi.

Cum se traia acum 100 de ani si cum era viata de zi cu zi? Vei afla in randurile ce urmeaza.

Un singur tip de masina, Model T, si aproape niciun sofer. Inainte de aparitia Model T, a avea o masina nu era fezabil pentru niciun american. Din momentul in care masina de 850 de dolari a ajuns pe strazi toata lumea a incercat sa invete sa conduca. Nu au fost totusi asa de multi soferi, era greu sa inveti sa conduci ceva total nou pentru vremea respectiva. In prezent, peste 87% din populatia care are deja 18 ani are permis si pe strazi vedem sute de masini si branduri.

Caii si trasurile pentru doua persoane, la putere. Masina a avut nevoie de 50 de ani ca sa „detroneze” calul si trasurile. Caii erau folositi la inceput in zone rurale, unde transportau oameni si erau utilizati si la muncile campului. Pe masura ce masinile au devenit tot mai populare si au avut motoare mai puternice decat… un cal, oamenii au renuntat treptat la animale si au preferat motorul si masina pentru a se deplasa pe distante mai mari, cu o viteza ceva mai buna si fara a depinde de cal. Astazi mai vedem trasuri si cai doar in zonele turistice, unde oamenii vor sa experimenteze deplasarea de acum 100 de ani.

Scrisori si colete trimise cu trenul, camioanele, cu motocicletele. In 1918 am avut si primele scrisori, colete trimise cu un avion. Astazi trimitem tot ce dorim rapid, avem e-mail, telefon mobil, dar in 1918 toate astea nu existau. In trecut serviciile postale functionau doar datorita mijloacelor de transport simple, tren, camion, uneori motociclete. Si dura ceva pana primeai corespondenta, mai ales daca era trimisa de la distante mari. Mai erau si intarzieri, se mai pierdeau sau deteriorau colete, ca si astazi, dar important era ca atunci tot ce era trimis chiar ajungea…

Lipitorile, medicament pentru orice. Pana la penicilina, care trata infectiile acute, doctorii prescriau… lipitori. Prin anii 1940 aveam in multe parti ale lumii moderne lipitori pe baza de tratament universal pentru infectii si alte afectiuni. Si daca lipitorile vi se par ceva iesit din comun trebuie sa stiti ca si mercurul era folosit pentru tratarea sifilisului. De abia in 1928 a aparut si penicilina, descoperita de Alexander Fleming, dar a durat mai bine de doua decenii ca sa avem si primul pacient tratat si vindecat cu ajutorul penicilinei.

Filme in alb si negru si fara sunet. Astazi, daca nu ai sunet la un film cauti repede alta varianta, incerci sa vezi daca ai probleme cu boxele, cu sistemele audio. Dar pe vremuri, acum 100 de ani, filmul fara sunet era ceva obisnuit. Pe vremea respectiva sa vezi filme in alb si negru chiar si fara sunet era o adevarata inovatie de care te bucurai fara sa comentezi. Prin 1918, de exemplu, a merge la film era ceva nou, primele filme erau deja filmate prin anii 1800.

Femeile au renuntat la corsete, dar au inceput sa poarte altfel de…corsete si brauri, cordoane. Daca un corset era deja prea mult pentru doamnele de la 1900, acesta a ajuns sa fie inlocuit rapid tot de… un soi de corset, care nu se „mula” atat de bine pe corpul feminin. Nu era atat de strans pe corp, dar tot schimba forma corpului. La acea vreme femeile voiau neaparat sa arate bine si vedeau in acest corset singura metoda de a fi exact ca in reviste.

Fara aplicatii de dating tinerii ajungeau sa se cunoasca prin intermediul parintilor. Parintii erau cei are aranjau intalnirile dintre copii si tinerii se curtau unul pe altul. Procesul de „selectie” al barbatului era simplu. Venea baiatul in casa fetei si parintii incercau sa isi dea seama daca exista sau nu compatibilitate intre ei. Cei doi viitori insuratei erau supravegheati cu atentie si indemnati sa socializeze, sa discute, sa se cunoasca, sa vada cum se simt unul in prezenta altuia. Pe la 1900 romantismul era un concept cu totul nou, tinerii se casatoreau din motive practice si financiare.

Fara benzinarii si cu gaz „la cutie”. Pana sa existe benzinarii peste tot si sa mergi la pompa ca sa alimentezi rezervorul masinii, oamenii mergeau la farmacie ca sa cumpere gaz la cutie. Gazul lichid era varsat in rezervor si asa aveai masina alimentata cu un combustibil de o calitate indoielnica. Daca aveai rezervor mai mare cumparai mai multe cutii, preturile erau destul de mari. Astazi poti alimenta masina la benzinarie oriunde sau poti sa o bagi intr-o… priza, daca e electrica. E atat de simplu.

Fara uscatoare de par si un par mai greu de intretinut. De abia prin anii 1920 au aparut si primele uscatoare de par. Totusi primul uscator de par a fost inventat in 1888, era de marimea unui aspirator si nu era asa de practic pentru a fi folosit acasa.

Varianta portabila si mai micuta, pentru acasa, din anii 1920 a insemnat si uscarea parului rapida acasa si mai putine imbolnaviri uneori, pentru ca ajungeai sa racesti destul de rau cat stateai cu parul ud prin casa sau cat te deplasai pe afara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *