Conectarea unui laptop la televizor a devenit foarte simpla astazi

Te-ai saturat sa te joci pe ecranul mic al laptopului sau vrei sa vezi un film pe un ecran mai mare, dar nu ai un monitor dedicat? Nu e nicio problema, ai televizorul. Laptopurile moderne au suficiente porturi pentru conectare la alte dispozitive, avem si televizoare smart sau simple cu porturi compatibile, asa ca o conectare laptop-tv ar trebui sa fie foarte simpla. In teorie e simplu, ai cablurile compatibile cu porturile, le conectezi la ambele dispozitive si ai terminat. In practica e mult mai dificil pentru ca vei avea de facut si niste setari pentru ca totul sa se vada asa cum trebuie pe tv…

Nu ai nevoie de un laptop foarte scump sau de un televizor de cateva mii de lei ca sa realizezi o banala conexiune prin cablu sau wireless intre doua dispozitive, laptop si tv. Ce ai nevoie insa e putina pricepere, rabdare si ceva cunostinte de IT, si, evident, documentare. Ca sa nu mai pierzi timpul cautand cele mai simple metode de conectare a unui laptop la tv ca sa te poti juca sau sa vizionezi filme, poze, filmari din vacantele tale am detaliat mai jos cateva metode eficiente si rapide de conectare in functie de porturile disponibile pe ambele dispozitive.

Conectarea prin cablu HDMI. Este cea mai simpla si mai comoda modalitate de a conecta un laptop la un televizor. Ai nevoie doar de un cablu HDMI de calitate care poate oferi sunet de calitate si rezolutie inalta pentru imaginea care va fi redata pe televizor. Ca sa poti conecta laptopul la televizor prin HDMI trebuie sa ai port HDMI pe ambele dispozitive. Dispozitivele mai noi au toate portul HDMI, asa ca nu ar trebui sa fie o problema.

Ce ai de facut in continuare? Conectezi ambele dispozitive prin cablul HDMI, le deschizi, dupa care selectezi sursa de unde isi va lua televizorul semnalul, de la Input Source sau Ports. Aici alegi HDMI. Unele laptopuri au port mini HDMI si chiar micro HDMI, asa ca va trebui sa faci rost de un cablu HDMI compatibil cu porturile respective. Se pot cumpara adaptoare daca ai doar un cablu HDMI simplu. Daca nu vezi imaginea din laptop pe televizor mergi in Settings-System-Display si selectezi TV. Se ajusteaza rezolutia din softul placii de retea si se fac toate corecturile necesare in setari pentru a avea o imagine pe tot ecranul si a avea si o rezolutie adecvata.

La final apesi Tasta Windows si tasta P in acelasi timp si selectezi Duplicate.

Conectarea prin cablu VGA. La un laptop mai vechi vei avea doar un port VGA. Si al televizor ai oricum un port VGA cu siguranta, deci vei putea sa le conectezi si asa. Nu ai rezolutia si calitatea imaginii pe care o vei vedea daca folosesti un cablu HDMI, dar vei putea vedea pe tv tot ce e pe ecranul laptopului. Un cablu VGA va permite transmiterea semnalului video, deci vei avea nevoie de alt cablu pentru semnal audio, pentru sunet, unul de tip jack 3.5 mm. Alegi din televizor sursa din Input Source si de acolo selectezi PC sau RGB.

Daca nu vezi o conexiune automata si imagine pe televizor mergi in Settings-System-Display si selectezi TV. Se ajusteaza si rezolutia ca sa fie apropiata de cea a televizorului. La final se apasa Tasta Windows impreuna cu tasta P si se selecteaza Duplicate.

Conectarea laptop-tv cand sunt porturi diferite pe dispozitive. Ce faci daca ai pe laptop portul HDMI, dar pe televizor gasesti doar port VGA. In acest caz ai nevoie de un convertor HDMI la VGA. Nu sunt scumpe astfel de dispozitive si le gasesti peste tot. Cand le ai conectezi cablul HDMI la laptop, cablul VGA la televizor, dupa care capatul liber al cablului VGA se conecteaza la converger pentru a avea o conexiune stabila. Se selecteaza din Source Input din tv PC sau RGB. Daca nu vezi conexiune automata mergi in Settings-System-Display si selectezi TV. Ajustezi rezolutia si la final apesi Tasta Windows si tasta P simultan si alegi Duplicate.

Dar cand ai un port USB-C la laptop? Daca ai acelasi port si la TV il conectezi simplu, cu un cablu USB-C-USB-C. Atentie insa, nu toate cablurile cu USB-C pot transmite si semnal audio. Alta varianta ar fi sa cumperi un adaptor USB-C la HDMI. Un cablu USB-C intra in portul de la laptop, cablul HDMI in portul HDMI de la tv. Capatul liber al cablului HDMI se va introduce in adaptor ca sa stabilim o conexiune intre cele doua dispozitive. La final selectam din Input Source HDMI si am terminat.

Conectarea prin reteaua wireless. Daca nu vrei sa ai cabluri peste tot poti conecta televizorul si laptopul prin intermediul retelei wireless locale. Dar va fi nevoie de un dispozitiv capabil de media streaming gen Google Chromecast. E de preferat sa ai un tv smart cu Android TV daca vrei sa conectezi laptopul si televizorul fara fire. Cea mai simpla varianta insa e sa ai un dispozitiv Chromecast de la Google sau ceva asemanator de la alta firma. Introduci dispozitivul in TV, il setezi si ai cam terminat. Poti sa vezi pe TV toate taburile din Chrome, videoclipuri, fisiere, tot ce ai pe desktop direct pe TV. Din Chrome alegi Cast din Settings si selectezi continutul pe care vrei sa il transmiti via Sources-Chromecast.

Se mai poate folosi si banalul stick USB. E cea mai simpla si banala metoda, fara cabluri, fara dispozitive complicate. Transferi tot ce vrei sa vezi pe stick si introduci dispozitivul in portul USB al televizorului smart. Selectezi din Input Sources USB. E bine sa ai un tv care recunoaste cam toate tipurile de fisiere si are si un player basic pentru fiecare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *