
Pentru parinti cele mai dificile momente din zi sunt cele ale meselor si ale spalatului de seara. Aici vor fi mereu discutii, vor avea loc mici negocieri si rugaminti. Daca la baie poti sa „scapi” destul de usor si sa il speli pe micut, la masa e mai complicat, mai ales daca are si o varsta mai micuta.
Copiii mici nu prea vor sa manance, vor anumite tipuri de mancaruri, dulciuri cat mai multe daca se poate, nu sunt incantati de mese la ore fixe. Cum trebuie sa hranesti corect si regulat micutul vei avea nevoie de ceva ajuta. Si acest ajutor il gasesti in regulile de parenting modern.
De la inceput trebuie sa pornesti cu un singur gand: copilul trebuie sa manance singur si sa o faca din placere, nu trebuie sa il obligi de fiecare data si sa faceti scandal la fiecare masa. Dar cum ajungi la aceasta „performanta”? E simplu. Te documentezi putin, discuti cu experti in parenting, nu incerci sa aplici mereu metode drastice in privinta mancatului. Copilul va reactiona destul de urat daca pui presiune pe el, daca il obligi mereu sa faca ceva ce nu ii place. Cheia este sa nu reactionezi nepotrivit cand micutul refuza sau incepe sa spuna ca nu vrea sa manance si sa planga. Daca urmezi sfaturile de mai jos vei reusi cu siguranta sa determini micutul sa manance si singur si sa astepte cu nerabdare ora mesei😊.
Fa-i sa se simta speciali. De multe ori doar faptul ca micutii au un loc special la masa ii va determina sa manance tot din farfurie. Asa ca incerca sa ai un loc doar al lor la masa, cu vesela si tacamuri pentru copii, cu un design interesant si cromatica deosebita. Pe piata gasesti o multime de variante de tacamuri si vesela pentru cei mici, din materiale de calitate si cu toate personajele lor favorite. Trebuie doar sa le mai aranjezi in asa fel incat totul sa para extraordinar si sa le folosesti de fiecare data cand cel mic nu prea e incantat de apropierea orei la care trebuie sa manance.
Nu pune presiune inutila pe copil. Doar gandeste-te cum te-ai simti tu, parintele, daca micutul iti spune de fiecare data cand vrei sa mananci sau vrei sa iei o pauza in timpul cinei, de exemplu, sa mai iei o lingura si sa termini tot. Incearca sa nu pui presiune pe copil si sa il lasi sa manance in ritmul sau, sa se mai opreasca, sa mai rada, sa mai vorbeasca, sa se joace chiar putin intre „sesiunile” de mancat. Fara presiune constanta copilul va manca, nu va face scandal si tu vei fi mai relaxat in timpul meselor.
Ofera-i un meniu cat mai variat. Copiii se plictisesc repede de orice, in special de mancare. Nu incerca sa il fortezi sa manance aceeasi mancare zi de zi. Gandeste meniuri variate, introdu ingrediente noi mereu, incearca sa il atragi cu arome deosebite, pe placul sau si cu ingrediente care ii plac foarte mult. Prezinta totul intr-o maniera cat mai creativa si vei vedea ca va manca singur, fara sa aiba nevoie de niciun fel de ajutor din partea parintelui. Renunta la monotonie si creeaza adevarate opere de arta in farfuria celor mici. Doar asa stii ca vei avea un copil care se va hrani singur si nu vor fi scandaluri la masa.
Nu negocia, nu incerca sa oferi recompense. Nu incerca sa il determini sa manance promitand deserturi felurite, noi preparate aparute ca prin minune sau alte activitati interesante dupa masa. Incearca sa te abtii de la a negocia si de a oferi recompense la masa. In loc sa il pacalesti mai bine incerci sa ii spui clar asta avem la masa, acesta e meniul, foarte bun, asa ca va trebui sa mananci. Copilul va intelege usor, usor cum stau lucrurile si va renunta sa mai negocieze cu tine, daca e un pic mai marisor.
Transforma totul intr-un joc. Daca ai un copil destul de pretentios la mancare incearca sa te implici mai mult in activitatea de hranire. Nu aduce la masa farfurioara si nu incepe cu rugamintile tipice de tipul „hai, mananca”, „hai, ia o lingurita pentru mami”. Pune creativitatea la treaba si transforma momentul mesei intr-un joc. Gaseste fel de fel de jocuri inventate care implica mancarea si incearca sa vezi ce reactii are copilul. Faceti degustari impreuna, incercati sa gasiti cele mai nostime nume pentru mancare, pentru un anumit gust pe care nu il recunoasteti la inceput. Cu putina rabdare si creativitate veti rezolva si problema mancatului.
Gateste impreuna cu micutii. In loc sa gatesti doar tu implica si copilul in procesul de gatire. Asa vede si el ce va manca, va putea contribui la retete in asa fel incat sa ii placa ce va primi in farfurie. Nu te gandi la ceva foarte complicat, mergi pe lucruri simple si transforma toata experienta intr-o joaca. Copilul va fi incantat sa te ajute si sa vada cum se face mancarea pe care o primeste zi de zi in farfurioara si va manca fara comentarii de fiecare data cand o va primi pentru ca el a „facut-o”, impreuna cu mami sau cu tati.
Asigura un mediu perfect pentru ora mesei. De regula se mananca in bucatarie, nu in alte camere. E mai usor sa faci curat, e si mai simplu sa pui totul „la cale” cand vine ora mesei. Insa nu doar bucataria iti asigura succesul „misiunii” de hranire a copilului. Poti sa aduci jucariile preferate in bucatarie, sa realizezi un decor deosebit pentru cel mic, sa decorezi in asa fel incat copilul sa se simta bine si sa isi doreasca sa manance, sa „arate” prietenilor sai cat de bine mananca el si ce cuminte e la masa😊. Daca micutul se simte in largul sau si in bucatarie si nu priveste aceasta camera ca una de „tortura” rezultatele hranirii la ore potrivite vor fi excelente.