Sportul de performanta inseamna si multe sacrificii si atentie la detalii

Sportul de performanta este visul oricarui sportiv amator aflat la inceput de drum. Sa fii sportiv de performanta implica mult curaj, sacrificii, multe ore de antrenament si foarte putin timp liber pentru tine. Nu toata lumea e pregatita pentru a fi sportiv de performanta si nu toti putem sa ne imbunatatim performantele odata ce ajungem in sportul de performanta.

Pentru cei care sunt deja sportivi cu experienta si vor sa aiba rezultate mai bune in competitii sfaturile urmatoare s-ar putea sa fie foarte utile.

In sport, sa fii bun si sa iti doresti sa fii mai bun sunt doua lucruri pe care ar vrea sa le auda orice antrenor. Nu e suficient sa ajungi sa fii sportiv de performanta. Performanta nu mai apare odata ce ai renuntat sa privesti cu aceeasi importanta sportul si sa ii acorzi suficienta atentie.

Sportivii de performanta se antreneaza mereu, incearca sa invete lucruri noi mereu si sa le imbunatateasca pe cele pe care le stiu deja. Timp nu prea este ca sa iti dai seama ce ai de facut pentru ca ai mereu competitii la care trebuie sa participi, asa ca ai nevoie de niste „scurtaturi” de care sa te „agati” cand vrei sa ai performante foarte bune. Care ar fi acestea?

Discuta cu antrenorul. Inainte sa te gandesti la planuri de viitor si la performante mai bune incearca sa vezi ce puncte tari si puncte slabe ai, ce poti imbunatati si unde. Vorbeste cu antrenorul, cel care te cunoaste cel mai bine si stie ce e mai bine pentru tine. El te indruma spre schimbarile pe care le ai de facut in viata ta profesionala si iti poate oferi toate detaliile despre ce antrenamente sau sacrificii vei face pentru o performanta foarte buna. De la el primesti si sfaturi tehnice esentiale, stii ce abilitati ai deja, pe care le dezvolti si la ce mai ai de lucrat.

Gandeste un plan si fixeaza niste obiective, scopuri. Planul si obiectivele, scopurile fixate inca de la inceput te vor ajuta sa ramai motivat si sa iti doresti sa faci performanta mereu. Vei fi entuziast, determinat sa faci o schimbare in viata ta profesionala, oricat de greu ti s-ar parea la inceput. Nu te gandi la planuri pe cinci sezoane, pe cinci ani, mergi din aproape in aproape si discuta iar cu antrenorul pentru ca el iti va oferi o multime de ponturi. Obiectivele si scopurile trebuie sa fie realiste, sa fie usor de indeplinit si sa vizeze „tinte” pe care le poti atinge destul de usor daca muncesti si incepi sa faci niste schimbari la tine.

Practica, practica si iar practica. Nu ai cum sa iti imbunatatesti jocul, abilitatile, sa devii sportiv mai bun daca nu exersezi si nu te antrenezi mereu si cat mai eficient de fiecare data. Vei avea incredere mai mare in tine, stii ca te poti baza pe ce poti face daca tot repeti si te antrenezi alaturi de antrenor si de oameni din echipa ta care stiu ce e mai bine pentru tine si ce trebuie sa faci. Nu te opri niciodata din antrenamente, incearca sa le faci din ce in ce mai dificile ca sa iti fie foarte usor mai apoi, cand esti in competitii si trebuie sa obtii un rezultat foarte bun.

Construieste increderea in tine, in ceea ce poti face. Increderea te ajuta sa te descurci in orice fel de imprejurare si sa faci antrenamente oricat de grele, sa inveti lucruri noi rapid. Atentie aici, nu e bine sa ajungi sa ai incredere prea mare in tine, cand nu ai o baza reala pentru ea. Discuta cu antrenorul, incearca sa mentii o linie clara de demarcatie intre increderea fondata, bazata pe rezultate si pe potential si increderea „oarba” in tine si in ce poti, desi stii ca nu ai de ce sa ai atat de multa incredere in tine. Increderea se construieste in timp, deci antrenamentele repetate si munca depusa pe masura ce trec anii sunt singurele metode prin care o poti construi mai usor.

Ia in serios toate antrenamentele, pregatirile. Ca sa reusesti la o competitie, intr-un meci trebuie sa faci un lucru foarte simplu: sa iei in serios toate antrenamentele. Ele te pregatesc pentru ce va urma, stii ce ai de facut si ai sanse sa castigi mai usor o competitie daca te bazezi pe antrenamente foarte serioase. Chiar daca mai trebuie sa te relaxezi putin nu lua „in ras” antrenamentele si nu te relaxa deloc in timpul lor, mai ales daca se apropie o competitie importanta pentru tine si echipa ta. Cu cat esti mai serios si mai concentrat la ceea ce faci, cu atat vei avea sanse si mai mari sa obtii tot ce iti doresti. Mai bine te chinui putin la antrenamente sa fii cat de serios poti decat sa regreti la finalul competitiilor pe care le-ai pierdut.

Intelege jocul mai bine. Poti sa evaluezi meciuri, competitii din trecut, prestatii si sa iti imbunatatesti strategii, tacticile folosite in viitor. Poti privi meciuri, competititii, prestatii, poti vedea ce a functionat si ce poti imbunatati foarte usor. E bine sa intelegi jocul si competitiile inainte sa iti doresti sa faci schimbari la tine, sa incepi de la detalii, de la chestiuni de finete pe care le observi in trecut pe care sa le aduci mai apoi la rand de abilitate noua si sa le imbunatatesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *