Site icon RATB

Cum evaluam calitatea informatiei on-line in era fake news?

Este important sa evaluam calitatea informatiilor on-line inainte de a le crede si a le folosi in activitatile noastre curente

In prezent am ajuns sa ne luam cele mai multe informatii din on-line. Nu mai asteptam stirile la tv sau buletinele de stiri de la radio, vrem sa aflam informatiile cat mai repede, fara sa fim atenti si la calitatea acesteia. Calitatea informatiei on-line este deosebit de importanta daca ne dorim sa fim bine informati, sa fim informati cat mai corect si sa ne ferim cat mai usor de stirile false sau fake news.

A putea evalua obiectiv calitatea informatiei din mediul virtual inainte de a lua in considerare mesajele transmise si informatia pe care o vei integra, eventual, in discursul tau, in discutiile purtate in grupul tau este din start un atu pe care nu multa lume il are…

O simpla privire aruncata pe retelele de sociale, pe site-urile din mediul virtual ne va dezvalui o multime de informatii neverificate, de stiri false, de informatii false raspandite cu ajutorul diverselor strategii cu singurul scop de a dezinforma sau de a produce anumite raspunsuri din partea unui public tinta. Cand discutam despre informatii on-line ne gandim la texte, la materiale audio, video, postari de pe social media, informatii de pe site-uri importante, de pe bloguri.

Este foarte important ca inainte de a le crede si de a le folosi mai departe in viata de zi cu zi sa evaluam in mod corect si obiectiv informatiile on-line, sa incercam sa stabilim calitatea lor. Credibilitatea si acuratetea informatiei on-line, corectitudinea si obiectivitatea relatarii informatiei, prezentarii ei, toate vor putea fi criterii importante in stabilirea calitatii informatiilor on-line.

Calitatea informatiei poate fi usor testata cu ajutorul unor teste deja standardizate denumite CRAAP. Testele au cinci elemente cheie care indica atat calitatea surselor cat si evaluarea lor dintr-o perspectiva cat mai obiectiva.

Actualitatea informatiei. Aici e simplu sa stabilesti cand a fost publicata informatia, vezi direct pe site data publicarii articolului imediat sub titlu. Vezi si daca au fost facute actualizari, adaugiri, ce surse de informatie s-au folosit, daca sunt specificate, daca sunt si ele de actualitate sau sunt mai vechi. E un prim pas spre stabilirea clara a calitatii informatiei on-line.

Relevanta. Importanta informatiei in functie de contextul vizat. Reuseste informatia de pe site-urile cu stiri, informatii de actualitate, de interes sa raspunda la toate intrebarile cititorilor? Are legatura informatia cu subiectul dezbatut, cu titlul propus, este prezentata cat mai simplu si mai relevant pentru publicul tinta? Informatia din on-line are o calitate mai buna daca relevanta e mai mare si se tine cont de ea cand se redacteaza un articol, cand se gandeste un material audio sau video.

Autoritatea. Sursa informatiilor este importanta. Cine este autorul, este cineva calificat sa scrie, sa realizeze materiale informative, a fos revizuit materialul, a fost corectata informatia, a existat citarea autorului in alte parti? Iata doar cateva intrebari la care ar trebui sa gasesti raspuns cand ti-ai propus sa evaluezi calitatea informatiei on-line.

Acuratetea. Fiabilitatea, veridicitatea si corectitudinea informatiei, continutului. Aici este despre alte surse citate in materiale, despre alinirea materialelor cu lucruri pe care le stii deja, cu informatii la care ai avut deja acces. Acuratetea mare inseamna si lipsa greselilor gramaticale, a greselilor de topica. Informatiile on-line au calitate mai buna daca acuratetea lor e foarte mare.

Scopul. Care e scopul informatiei prezentate, informeaza, vrea sa convinga pe cineva? Autorul este clar in privinta intentiilor sale? Ce prejudecati ascunde autorul? Raspunzand si cautand raspunsuri la aceste intrebari vei dermina usor calitatea informatiei din on-line.

Exit mobile version