Regulile impuse la locul de munca se respecta cu sfintenie in pandemie

Sa lucrezi astazi intr-un birou sau intr-o multinationala, unde sunt foarte multi angajati, este destul de riscant. E mai riscant decat inainte, cand puteai sa iei o raceala mai usor si e destul de periculos in noul context epidemiologic.

Pandemia de COVID-19 a schimbat total modul de organizare de la locul de munca, a redus numarul celor care lucreza in acelasi timp, a introdus si munca de acasa ca varianta de avarie sau obligatorie, cand situatia o impune. Protectia la job si asigurarea unor conditii excelente de lucru chiar si in pandemie, din partea angajatorilor, sunt doua lucruri esentiale daca vrem sa nu avem niciun caz de infectare.

La inceputul pandemiei, prin martie 2020, toata lumea era foarte incantata in privinta lucratului de acasa. Puteai sa iti faci treaba si din fata calculatorului si puteai sa eviti deplasarile, timpul pierdut pe drum. Dupa prima puna multi au renuntat la ideea de a petrece toata viata acasa si si-au dorit sa revina la munca. Distantarea sociala era singura norma impusa, impreuna cu purtarea mastii de protectie si dezinfectarea continua a suprafetelor, a birourilor, a mainilor.

S-a ajuns la concluzia ca multa lume si multi angajatori nu isi permit sa stea acasa si sa nu vina la job, sa lucreze fortat intr-un fel de remote care nu mai remote nu e.

Unele companii au conditionat salariile cu venitul la job dupa ce a trecut starea de urgenta generalizata. Dar altele au permis in continuare lucrul de acasa, asta in conditiile in care economiile sunt si asa cu probleme si rezistenta unei companii pe piata depinde de productia lunara si de eficienta angajatilor. Ca sa nu mai amintim de problemele legate de platile curente si de acoperire a costurilor generate cu productia, indiferent ce insemna productia.

Astazi, la peste sapte luni de la declararea pandemiei de COVID-19 si inceputul luptei serioase impotriva SARS-CoV-2, oamenii merg in continuare la munca, respecta niste reguli de baza si incearca sa isi faca treaba cum pot mai bine in noua situatie. Si nu e vorba de reguli foarte greu de urmat, sunt niste chestiuni pe care le intelege oricine si le poate pune in aplicare oricare angajat, din aproape orice domeniu de activitate.

Inainte de inceperea lucrului. Incearca sa vii la job cu masina personala, cu trotineta electrica, cu bicicleta, pe jos, daca nu e foarte departe locul de munca de casa ta. Evita mijloacele de transport in comun si fii sigur ca te poti baza pe ele daca nu ai cu ce ajunge in anumite zone. Evita si orele cand e foarte multa lume in statii, in masini oricum accesul e limitat.

Odata ce esti in orice fel de mijloc de transport in comun respecti reguli simple: distantare sociala la 1.5 m-2 m fata de ceilalti din masina, porti manusi de protectie de calitate, cele de uz medical sunt bune, porti masca obligatoriu, acoperind bine nasul si gura-masca trebuie sa fie noua si o vei arunca imediat ce ai iesit din mijlocul de transport pentru siguranta ta.

Daca ai atins orice fel de suprafete pana sa ajungi la usa institutiei unde lucrezi petrece putin timp inainte de a pune mana pe manerul usii de la intrare si dezinfecteaza bine mainile pe toate partile. Nu atinge fata, ochii, nasul sau chiar gatul cu mainile neigenizate.

In timpul muncii. Daca lucrezi in spatii inchise, in birouri, porti masca de protectie, respecti regulile interne de distantare sociala, ai la tine servetele dezinfectante pentru suprafetele comune si pentru tastatura, mouse, chiar si monitoare pe care le atingi frecvent.

La cateva minute iti igienizezi corespunzator mainile, nu mergi la toaleta impreuna cu alti colegi de birou, eviti sa fii in acelasi hol mai multi oameni. La fel ca inainte de a ajunge la job e bine sa evitam orice fel de contact cu nasul, ochii, gura fara sa avem mainile igienizate foarte bine prin spalare cu sapun si apa fierbinte sau prin curatarea minutioasa cu un dezinfectant cu alcool.

Nu imprumuta lucruri personale, foloseste doar tu biroul, dezinfecteaza tot ce ai pe langa tine de fiecare data cand termini ce ai de facut. La fiecare trei sau patru ore schimbi masca cu o alta noua, fara a atinge cu mainile nedezinfectate noua masca.

Daca ai un job care presupune lucrul in afara cladirilor, in aer liber, porti masca, te dezinfectezi mereu, porti si manusi, daca poti. Cam atat. Si respecti distantarea sociala, stai departe de cei de langa tine si pastrezi 1.5 metri pana la 2.5 metri distanta.

Cand iesi afara sa iei ceva si te intorci respecti urmatoarele reguli. La plecarea din institutie te dezinfectezi inainte de atingi orice fel de maner, balustrada. Cand ajungi la usa de la iesire o deschizi, dupa care imediat te dezinfectezi corect. Masca pe care ai purtat-o inauntru poate ramane pe fata, dar la intoarcere o arunci si iei alta. La fel si orice manusi pe care le-ai folosit afara, indiferent unde te-ai dus si ce ai luat. Dezinfectezi la intoarcere si telefonul sau orice alt lucru pe care ai pus mana cat erai in afara institutiei.

Nu dam mana cu nimeni, nu ne imbratisam, nu ne apropiem prea mult de nimeni. La orice suspiciune de febra sau de simptome tipice COVID-19 anuntam conducerea si plecam imediat acasa.

La terminarea programului de lucru. Se dezinfecteaza totul, orice fel de obiect am atins, putem lasa hainele de birou, daca avem schimburi si putem lua altele. De asemenea dezinfectam telefon, geanta, orice fel de lucru il vom duce acasa. La plecarea din birou si din institutie respectam regulile enuntate anterior, masca, distantare sociala, dezinfectare constanta, manusi de protectie, evitarea atingerii suprafetelor comune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *