O toxiinfectie alimentara iti poate strica toate planurile de vacanta, asa ca e mai bine sa o previi ca sa te bucuri de un concediu perfect.

De fiecare data cand ajungem sa ingeram alimente contaminate ne putem astepta la o toxiinfectie alimentara. Cele mai frecvente cauze ale toxiinfectiilor alimentare sunt bacteriile, virusurile sau parazitii, alte toxine periculoase. Contaminarea poatea avea loc in orice moment al procesului de productie sau de pregatire a alimentelor pentru servire, asa ca nu stim cand anume se poate intampla. Si daca nu gatim corect sau umblam incorect cu ingredientele, nu le spalam cum trebuie putem genera contaminarea.

Toxiinfectiile alimentare sunt mai frecvente vara, mai ales cand e foarte cald, asa ca ar trebui sa fim vigilenti si atenti in aceasta perioada daca nu vrem sa ajungem in spital si sa ne stricam vacantele. Cum le evitam si cel mai important care sunt pasii pe care ii avem de facut pentru a ne mentine sanatatea si pe timpul verii si a ne bucura de toate experientele noastre?

Primele simptome ale toxiinfectiei alimentare apar la cateva ore bune de la ingerarea mancarurilor contaminate. La inceput avem stare de rau, greata, varsaturi, diaree. Intervin si crampele abdominale puternice, durerile abdominale acute, febra peste 38 de grade Celsius. Simptomatologia se va manifesta si la cateva saptamani sau zile bune dupa ce am consumat ingrediente, mancare contaminate/contaminata. Se adauga si deshidratarea, setea continua, gura uscata, urinare rara, stare de lesin, simptome neurologice, vedere incetosata, slabiciune musculara, senzatie de mancarime in brate.

Cauzele toxiinfectiei alimentare sunt multiple. Se pot transfera bacterii, virusuri de pe suprafete pe ingrediente, alimente, de pe maini pe alimente, in tot procesul de pregatire, ambalare, chiar si la procesarea in fabrici. Cei mai expusi la toxiinfectii alimentare sunt batranii, femeile gravide, copiii mici, bolnavii cronici.

Si daca te gandesti ca gatirea la temperaturi mai mari sau expunerea la temperaturi mai mari te va feri de toxiinfectie alimentara trebuie sa stii ca te inseli. De exemplu, bacteria foarte periculoasa E.coli poate sa se dezvolte fara probleme si la 5 grade Celsius si la 60 de grade Celsius. Pregatirea mancarurilor afara, la un picnic, gratar creste riscul de toxiinfectii alimentare.

Prevenirea toxiinfectiilor alimentare e foarte usoara si se poate realiza tinand cont de niste reguli banale, simplu de pus in practica.

Gateste mancarea foarte bine, atat cat e nevoie. Da, stim, nu ai timp si vrei sa se pregateasca mancarea cat mai repede. Insa in functie de ingredientele folosite si mai ales de proteinele pe care le incluzi poti sa ai timp de gatire si de cateva ore bune. Nu te grabi, lasa carnea si orice ai pus pe foc sa se gateasca la temperaturile corecte, pentru o perioada suficient de mare. Verifica toata carnea si vezi sa fie bine patrunsa pana in mijlocul bucatilor adaugate in mancare. La prajire incearca sa lasi ceva mai mult carnea sau ingredientele care au nevoie de temperaturi mai mari ca sa fie gata.

Depoziteaza mancarea in mod corect, la fel si ingredientele. Nu lasa fructe, legume, carne in caldura, pune tot ce ai cumparat la frigider sau congelator si seteaza temperaturi corecte pentru a avea toate ingredientele gata de gatit cand ai nevoie. Ambaleaza corespunzator cand pui ingredientele in frigider si evita contaminarea in propriul frigider sau in congelator. Daca ai scos ceva din frigider, din congelator, gateste imediat si nu uita de ingrediente afara, in caldura din bucatarie.

Spala foarte bine fructe, legume, verdeturi. Dupa ce le-ai luat de la piata sau le-ai scos de la frigider e bine sa speli corect si foarte bine fructele si legumele sau verdeturile. Pe ele pot fi multe bacterii, virusuri, germeni si daca nu ai rabdare sa le speli te vei imbolnavi mai repede decat crezi. Tot ce are frunze se va spala sub jet de apa puternic si se va clati bine, legumele, fructele se spala intr-o strecuratoare speciala ca sa le poti curata cat mai bine de praf, pamant. La final le poti sterge cu niste servetele si le poti observa pentru a vedea daca mai este nevoie de spalat in continuare. Spala in mai multe ape totul si incearca sa nu consumi nimic nespalat, oricat de pofta ti-ar fi.

Tine separat carnea cruda de mancarea pregatita, de carnea pregatita. Impacheteaza bine carnea cruda, nu o pune la comun cu alte ingrediente, tine-o in congelator daca vrei sa ai siguranta mai mare si nu vrei sa o pregatesti imediat. De asemenea, daca ai deja mancare gatita in frigider incearca sa o feresti de carnea cruda si de orice contact cu ea pentru a nu incuraja contaminarile.

Spala mainile bine cu apa calduta si sapun antibacterian de calitate. E cea mai importanta regula. Te speli pe maini inainte de a gati, de a interactiona cu ingredientele, te speli pe maini si dupa ce gatesti, in timp ce gatesti, daca ai nevoie sa pui mana si pe alte lucruri, pe un telefon personal, de exemplu. Speli bine si suprafetele atinse, ai grija sa nu atingi suprafete contaminate si sa duci mana la gura, nas, ochi pentru ca te vei infecta imediat. Nu conteaza cat de des trebuie sa te speli pe maini, mergi si te spala pentru ca doar asa vei evita contaminarea si toxiinfectiile alimentare.

Atentie la data de expirare si la timpul petrecut in frigider, congelator. Ca sa previi toxiinfectii alimentare e bine sa te uiti la datele de expirare la tot ce cumperi si sa nu tii prea mult alimente, ingrediente in frigider. Daca ai multe ingrediente proaspete e recomandat sa le folosesti rapid si sa incerci de fiecare data sa consumi tot ce ai cat mai rapid daca expira repede. Arunca tot ce e vechi si tot ce are data de expirare „proasta” si asa vei reusi sa nu ajungi pe un pat de spital cu simptome de toxiinfectie alimentara.

Ai grija mare si cand esti la gratar. Daca mergi la gratar tine toate ingredientele la rece, incearca sa te speli pe maini mereu si sa eviti contaminarea altor ingrediente. Nu lasa mancarea pregatita prea mult timp expusa, incearca sa acoperi tot si sa servesti cat mai repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *