Exista o functie importanta in fiecare telefon cu Android pe care putini utilizatori o folosesc. E vorba despre Backup, un proces destul de simplu de arhivare, copiere si stocare a datelor. Poate fi facut si pe calculatoare, dar si pe dispozitivele mobile. Nu dureaza foarte mult, e complet automat odata ce ai stabilit la ce vrei sa faci o copie de rezerva, de siguranta.
Stii deja aceasta functie din Windows, sistemul de operare al celor de la Microsoft. Acolo puteai sa faci copii de siguranta ale sistemului si in caz de probleme puteai restaura respectiva copie in cateva minute, avand acces imediat la toate fisierele sau datele din backup. Un proces asemanator se intampla si pe telefoanele cu Android. Cu cat faci un backup mai des, cu atat vei avea sanse mai mari sa poti recupera datele importante in momentul in care ai probleme cu OS-ul din telefon.
Spre deosebire de un calculator, un telefon cu Android s-ar putea sa aiba nevoie de un reset destul de des. Fie nu mai functioneaza corect, fie are erori, aplicatiile nu mai merg ca la inceput, incepi sa ai probleme si la inchidere si deschidere, orice s-ar intampla OS-ul telefonului va ajunge cel mai probabil la un reset general si la stergerea partitiei cache.
Daca ai un telefon pe care nu prea il folosesti nu iti faci griji pentru datele pe care le-ai pierde in urma resetului. Dar cand e vorba despre telefonul principal si ai in el zeci de poze, documente, aplicatii, setari peste setari importante, date personale s-ar putea sa nu fii dispus sa pierzi timpul dupa resetare cu restaurarea lor manuala.
Aici intervine Backupul. In orice versiune Android, in meniul Setari ai si o ramura cu Backup. Practic faci o copie a datelor din telefon si a setarilor, alegi ce vrei sa pastrezi, la ce faci copie si creezi un backup. Acel backup va ajunge in Cloud, pe calculator, in alte aplicatii speciale pentru restaurarea sistemului de operare la parametrii dinaintea resetarii.
In loc sa stochezi copia respectiva de sistem in Cloud, unde s-ar putea sa nu ai loc destul, o poti copia pe calculator, laptop si o poti recopia in telefon dupa ce ai terminat cu resetarea. Sunt patru variante prin care poti sa ai backupul in calculator direct din telefon.
- Via USB. Un cablu USB si un calculator, laptop cu Windows si ai terminat rapid treaba. Conectezi dispozitivul cu Android prin cablul USB la un port USB de la calculator. Alegi File transfer in loc de Incarcare prin USB din notificarile din partea de sus a ecranului, din bara de stare, care apar odata ce ai introdus cablul in portul USB. Imediat vor fi instalate drivere pentru noul dispozitiv si vei avea acces la el din File Explorer. De acolo alegi ce fisiere vrei sa salvezi in calculator, poti salva si copia de siguranta daca ai reusit sa o faci. Dupa ce resetezi telefonul treci prin aceleasi etape descrise anterior si copiezi din calculator fisiere si copia de siguranta ca sa dai un backup ulterior;
- Via Contul tau Google. Google poate face copii de siguranta periodice si le poate stoca on-line ca sa te ajute sa restaurezi OS-ul si datele din el mai usor. Ca sa ai acces la aceasta functie trebuie sa fii logat in contul tau Google, sa mergi la Backup si Restore sau Backup si Reset din Settings, si sa dai un Backup data sau Automatic Backup. Se selecteaza datele ce vor fi sincronizate cu un cont Google. Datele sunt stocate in Cloud, in Drive, dar poti folosi si alte aplicatii de stocare on-line, de exemplu Dropbox. La final te asiguri ca sincronizarile sunt activate si ai terminat, vei avea copii de siguranta facute periodic, pe care le poti restaura imediat dupa resetarea telefonului;
- Via Wi-Fi. Si aceasta metoda e simpla. Ai nevoie de o aplicatie, AirDroid si de ceva rabdare. Instalezi aplicatia, te inregistrezi ca utilizator nou, daca ai deja un cont te loghezi in AirDroid. Dai un tap pe My Device, vezi adresele web IP. Deschizi AirDroid pe Android. Introduci URL-ul de acolo in browser, pe calculatorul cu Windows. Codul QR de pe calculator se scaneaza cu o camera de la telefon. Imediat dispozitivele vor fi conectate si sincronizate. Dam un Enable sau Activeaza la cererea de a vizualiza aplicatii si notificari si pe calculator. Odata ce ai sincronizat ambele dispozitive poti sa faci backup si sa copiezi orice doresti din telefon pe calculator pentru restaurarea ulterioara;
- Via Bluetooth. Va dura ceva mai mult sa transferi fisiere decat in cazul Wi-Fi, dar vei reusi. Pe dispozitivul cu Android intri la Setari, activezi Bluetooth din meniul sau, din Conexiuni. Activezi Bluetooth si pe calculator din Setari, Bluetooth si click pe butonul radio aferent. Computerul detecteaza toate dispozitivele cu Bluetooth, dai un Pair pe numele dispozitivului pe care vrei sa il „legi” de calculator. La final selectam ce fisiere vrem sa transferam din telefon pe calculator, laptop. Asa stim ca avem toate documentele, datele importante, fisiere de instalare pentru Android, copii de siguranta stocate pe telefon gata de restaurare dupa resetare.