Site icon RATB

Cum ii ajutam pe cei mici sa faca fata esecului?

Esecul trebuie explicat celor mici si inteles pe deplin

Inca de la varste fragede copiii trebuie sa fie invatati sa gestioneze diverse situatii de viata. Una dintre cele mai neplacute este cea in care ajungi sa ai un esec. Esecul ajunge sa apara atunci cand nu avem anumite competente, cand nu am acordat suficienta atentie unor activitati sau nu ne-am putut concentra pe anumite sarcini.

Daca la adulti esecul este constientizat si trecem repede peste el, avem deja mecanisme formate care ne sprijina in incercarea de a depasi rapid acest moment neplacut, la copii lucrurile sunt mai complicate. Ei nu reusesc sa inteleaga, la varste mai mici, ce inseamna esecul si il asociaza gresit cu diverse sentimente, emotii, cu lucruri pe care le-au facut sau nu le-au facut la un moment dat.

Esecul face parte din viata lor, din viata noastra, asa ca ar trebui sa invatam cum sa ii facem fata si sa il intelegem mai bine pana la urma.

De cate ori nu te-ai aflat in situatia in care ai incercat sa ajuti copilul doar pentru a nu ajunge la esec. Esecul inseamna din start incredere in sine pierduta si stima de sine scazuta. Tot esecul inseamna si teama, inseamna performante mai slabe dupa ce ajungi sa il constientizezi, chiar si la nivel superficial.

Sa il eviti oricand, cu orice pret, sa faci orice ca parinte ca micutul tau sa nu ajunga in aceasta situatie nu e bine si nu e sanatos. Copilul trebuie sa treaca si printr-un esec, poate mai multe, sa aiba curajul sa depaseasca aceasta faza, sa vada cum se manifesta, cum arata.

Increderea in sine si raspunderea, asumarea, sunt foarte importante mai ales la varste fragede. Si ce facem daca tot ii ferim pe copii de esec? In viata de adult vor evita si ei fel de fel de situatii care ar putea duce la esec. Si vor avea e pierdut enorm pe toate planurile. Apar si anxietatea si depresia, lipsa unor decizii spontane atunci cand e nevoie de ele doar de teama unui esec.

Ca parinte trebuie sa iti lasi copilul sa greseasca, sa aiba un esec, doua, noua pentru a putea gasi mereu solutii creative la probleme si a se putea dezvolta in directia dorita. Sa gresesti e omeneste si face parte din cursul firesc al vietii. Din greseli invatam si greselile ne ajuta sa devenim oamenii, personalitatile care suntem in viata de adult.

Cel mai important este sa ii invatam cum sa faca fata esecului si cum sa invete din el. Iata in continuare cateva strategii care va vor ajuta sa depasiti impreuna, mai usor, orice esec.

1. Recunoasterea importantei asumarii riscului in familie. Copilul trebuie sa stie ca asumarea riscului e importanta in cadrul familiei si e valoroasa. Parintele ii poate spune micutului din experienta pentru a-l ajuta sa inteleaga mai bine ce inseamna esec si cum se trece mai repede peste el. Cand apare esecul nu trece la pedepse ca parinte, incurajeaza si explica de fiecare data ce a fost gresit, ce se poate indrepta.

Daca vor constientiza valoarea asumarii unor riscuri vor dori mereu sa aiba noi provocari si sa incerce sa traiasca toate experientele posibile, fara a le mai fi teama de esec. Orice lucru ce pare dificil e parca mai usor cand il faci in echipa, cu familia.

2. Esecul e familiar si e ceva normal. De fiecare data cand incearca lucruri noi copilul trebuie sa stie ca va aparea, inevitabil, si esecul. Trebuie sa invatam din greseli si sa fim pozitivi de fiecare data. In loc sa se opreasca cand au un esec, micutii vor invata din el si vor merge mai departe, vor invata si vor evolua, vor deveni oameni de succes mai tarziu.

3. Exemplele celor care au reusit si au avut si ei un esec mare in viata lor, dar nu s-au lasat batuti. Parintele trebuie sa povesteasca micutilor fel de fel de intamplari si sa aduca in discutie cazuri in care esecul nu a fost decat un pas spre succes, inclusiv povesti personale. Asa vor putea constientiza mai usor ca oricine are probleme si ajunge pana la urma si la esec. Dar e foarte important sa trecem rapid peste el si sa invatam ceva din fiecare etapa mai putin placuta din viata.

4. Depasirea esecului prin joaca si distractie. Pentru un copil esecul este mai dificil de suportat. El simte mult mai puternic dezamagirea decat o face adultul si incearca sa faca fata situatiei cum poate, aducand in joc diverse sentimente, emotii, manifestari fizice.

Cel mai simplu mod de a depasi si de a constientiza esecul este joaca. La varste mici copiii trec usor peste orice si daca mai intervine si jocul esecul va avea un gust ceva mai „dulce”. Nu trebuie sa insistam pe situatia care a dus la esec si nici macar pe natura esecului, pe esecul in sine. Jocul si joaca ar fi bine sa fie pe primul plan, impreuna cu explicatiile adaptate la varsta copilului. Doar asa esecul se poate transforma intr-un pas inainte si intr-o etapa din viata normala.

Exit mobile version