Fricile micutilor pot fi depasite mai usor daca primesc ajutor din partea parintilor sa faca fata unui sentiment destul de puternic cum e frica

Frica face parte din viata oricarui copil. Nu ai cum sa o opresti sa se manifeste, poate imbraca o multime de forme si e destul de greu de gestionat, mai ales la varste micute. Micutii pot scapa de aceste temeri doar daca parintii stiu ce decizii sa ia si cum sa abordeze problema.

Si cei mai multi parinti nu prea stiu cum sa reactioneze si nu fac decat sa inrautateasca comportamentele micutilor cand apare frica. Din fericire sunt cateva sfaturi simple de care puteti tine cont atunci cand va confruntati cu frici dintre cele mai diverse aparute in copilaria micutului.

De cate ori nu te-ai confruntat cu un copil care nu vrea sa se culce, care nu vrea sa doarma singur pentru ca ii e frica de intuneric sau care nu vrea mearga la doctor pentru ca ii e foarte frica? Fricile sunt ceva obisnuit cand esti mic si nu prea intelegi multe lucruri din jurul tau. Ele trebuie intelese mai intai si apoi depasite cu ajutorul parintelui.

Controlul emotiilor si al comportamentelor poate fi o modalitate de a scapa mai usor de frici. Dar la copii dureaza poate prea mult sa fie in stare sa isi dea seama cum functioneaza acest mecanism complex si sa se foloseasca de el. Asa ca parintele trebuie sa intervina de fiecare data cand apare frica si sa aiba grija ca manifestarile copilului sa nu fie unele prea puternice. Ce putem face pentru a ajuta copilul sa scape mai repede de frica?

Incurajeaza copilul sa vorbeasca despre temerile sale. Copiii vor sti de ce anume le este frica, dar de foarte multe ori nu vor sti sa exprime in cuvinte ce simt. Ii poti intreba anumite lucruri ca sa iti dai seama de ce anume le e frica. Numai dupa ce intelegi de ce se teme copilul cu adevarat poti sa gasesti si abordarile cele mai bune pentru a reusi sa il faci sa se simta in siguranta tot timpul. Cele mai comune frici pe care le traiesc micutii sunt cele de singuratate, de intuneric, de caini sau alte animale mari, de insecte, de inaltimi, de doctori sau de injectii, de monstrii imaginari, de sunete puternice, ciudate.

Valideaza si mergi mai departe. Odata ce ti-ai dat seama de ce se teme copilul ii poti spune ca intelegi ce se intampla si ii poti da de inteles ca il iei in serios. E recomandat sa validezi sentimentele copilului si sa eviti sa ii spui ca nu are dreptate, ca nu are de ce sa se teama daca el crede ca lucrul respectiv este unul infricosator. Nu pierde timp cu validarea, discuta despre cum puteti scapa impreuna de frica respectiva si cat de curajos este micutul tau.

Fa un plan „de atac”. Gaseste impreuna cu micutul niste obiective pe care trebuie sa le atingeti. De exemplu, daca nu vrea sa doarma singur in camera lui pentru ca ii este frica il poti lasa sa doarma cu voi, parintii, si la final de saptamana sa incerce sa doarma si singur. Asta sa fie obiectivul pe saptamana respectiva. Trebuie sa ai rabdare si sa faci tot ce poti, fara sa pui presiune pe copil, ca sa ajungeti sa indepliniti obiectivul respectiv.

Incurajeaza copilul si ai rabdare. Nu ai cum sa schimbi un comportament peste noapte, mai ales la varste mici. Frica e un sentiment foarte puternic peste care nu poti trece asa de usor. Incurajeaza copilul, spune-i mereu cat de bine a reusit sa mai faca un pas spre infruntarea fricii sale si cat de curajos este. Nu te grabi, pentru ca nu vei ajunge la rezultatele dorite, incurajeaza copilul sa mai faca un „pas” si sa ia decizii in masura in care crede ca poate. Cu timpul vei vedea ca micutul va reactiona mai bine cand se confrunta cu frica respectiva si va sti ce are de facut pentru a o depasi.

Da-i de inteles copilului ca poate face fata oricarei frici, chiar daca in practica s-ar putea sa nu fie adevarat. In anumite circumstante a minti poate avea si un rol foarte important in incercarea de a schimba comportamente. Incearca sa ii spui copilului ca poate sa treaca peste orice temeri. Asa va avea incredere mai mare in sine si va reusi sa depaseasca orice frica. Iar data viitoare cand se va intalni iarasi cu acest sentiment infricosator va sti ce are de facut si va putea sa il depaseasca mult mai usor.

Evita situatiile care ii declanseaza frica respectiva. Daca vei constata ca aparitia fricii este determinata de anumiti factori externi, de anumite imprejurari ar fi bine sa le eviti pe cat posibil. Daca ii e frica de intuneric lasa aprinsa o lampa de veghe in camera, daca ii e frica de monstrii de sub pat pune niste animalute de plus in jurul patului ca sa „pazeasca” micutul si sa se „lupte” cu monstrul de sub pat, sa nu ii dea voie sa mai faca nimic. Fii creativ si incearca sa vezi la ce reactioneaza mai bine copilul si ce si-ar dori ca sa poata trece mai usor peste aceasta frica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *