De mai bine de un an si jumatate elevii si studentii sunt nevoiti sa invete in sistem on-line pentru perioade lungi de timp. Si odata cu un mod hibrid de invatare si de predare a devenit obligatoriu sa ai si un laptop sau un desktop pe care sa te bazezi ca sa poti sa faci in continuare performanta la scoala, la ore.
Alegerea unui calculator pentru scoala on-line si pentru proiectele si orele de la facultate este din ce in ce mai dificila avand in vedere concurenta foarte mare intre branduri si numarul urias de optiuni. Daca nu vrei sa investesti prea mult in calculator sau sa comanzi un device de care nu te vei putea folosi aproape deloc ar trebui sa tii cont de sfaturile pe care le gasesti in randurile urmatoare.
Laptopul sau desktopul pentru scoala/facultate nu va fi la fel cu unul de gaming sau unul pentru job. Nu ai atat de multe sarcini complicate de indeplinit, ai nevoie de arhitectura basic pana la urma, de o camera decenta si de cat mai multe porturi ca sa ai cum sa folosesti toate perifericele necesare. Calculatorul pentru elevi si studenti va avea putere de procesare decenta, placa grafica cat mai buna si rezolutie pentru display cat de mare se va putea. Cum ar trebui insa sa arate viitorul tau calculator pentru scoala sau facultate?
Alege un PC simplu, cat mai puternic posibil. PC-ul sau desktopul e mai ieftin, e compatibil cu toate tipurile de softuri de care ai putea sa ai nevoie si il poti gasi peste tot. Este de preferat sa ai Windows OS preinstalat, ca sa nu te chinuiesti cu o instalare de pe un stick sau de pe un CD, la fel cum e bine sa te gandesti la un PC cu procesor modern si placa video suficient de buna si pentru jocuri sau multimedia. Un PC e potrivit pentru elevi si studenti pentru ca poate fi personalizat usor, poate fi configurat in asa fel incat arhitectura finala sa fie cat mai apropiata de nevoile reale ale utilizatorului. PC-ul se repara relativ usor, e mai simplu sa inlocuiesti piese si sa le gasesti in depozite.
Vrei longevitate si calitate grafica buna, alegi un Mac. Daca te-ai obisnuit deja cu un Mac si cu ecosistemul celor de la Apple ai putea sa investesti intr-un astfel de calculator. E ceva mai scump, ai si variante desktop si laptop, poti sa le personalizezi, sa iti configurezi arhitectura sau sa cumperi arhitecturi gata configurate. E o solutie excelenta daca lucrezi cu softuri puternice, daca esti la scoala sau la facultate si vrei sa iti termini rapid proiectele si sa ai si instrumente de productivitate foarte bune, usor de folosit, dar si putere de procesare foarte mare.
Procesor i5 sau i7 pentru eficienta si putere mare de procesare. Viteza de procesare conteaza enorm cand ai de facut foarte multe lucruri pe calculator si vrei sa le termini repede, sa nu apara erori mai mereu. Procesoarele i5-i7 sunt greu de batut la capitolul viteza de procesare. Acum depinde si ce vrei sa faci. Pentru utilizatorul obisnuit, pentru elevi si studenti un i5 e suficient, dar daca vrei sa lucrezi cu doua sau mai multe softuri in paralel sau ai nevoie de procesare grafica de calitate te indrepti spre i7. Nu e cazul sa investesti in ceva mai puternic de atat pentru ca nu te va ajuta la nimic, performantele nu le vei vedea in sarcini basic pe care toti elevii si studentii le vor indeplini de-a lungul anului scolar sau de facultate.
RAM suficient, minim 8GB, maxim 16GB sau mai mult. Degeaba ai computer cu procesor puternic daca nu ai capacitate mare a RAM-ului. La un laptop pentru elevi si studenti 8GB ar trebui sa fie suficienti, insa daca vrei sa te joci si sa privesti videoclipuri, filme in FHD, UHD atunci ai nevoie de cel putin 16GB RAM. Recomandat este sa ai laptop cu 8-12GB RAM si iti va fi mai mult decat suficient pentru orice fel de lucrari si proiecte si pentru niste joculete care nu au cerinte grafice foarte mari.
SSD in loc de HDD. SSD-ul este mai bun decat HDD-ul, nu are parti fizice in miscare, rezista mai bine la uzura, are viteze de scriere si de citire foarte mari comparativ cu un HDD. Plus ca are si capacitati de stocare foarte mari si vei avea timpi de raspuns la input incomparabili cu timpii vazuti pe HDD. Daca nu iti convine SSD-ul din laptop sau desktop il poti schimba usor si vei avea un mediu de stocare perfect pentru performante maxime cat lucrezi.
Stocare de cel putin 512GB daca nu 1TB. Daca ai multe proiecte, ai si jocuri si multimedia din belsug pe calculator si nu vrei sa ai nevoie si de SSD-uri externe sau de memorii flash atunci cumperi un calculator cu cel putin 512GB. De preferat ar fi sa ai cel putin 1TB si sa ai si un SSD extern mult mai mare, unde sa tii informatiile importante, jocuri, multimedia.
Rezolutie 1080p, display 13-15 inch, 17 inch cel mai bine pentru laptop. Daca alegi un laptop pentru mai multa flexibilitate te poti orienta spre cele cu display marisor, de pana la 17 inch si la rezolutii obligatoriu pornind de la 1080p. Daca e vorba de desktop, monitorul trebuie sa aiba cel putin 23-27 inch si rezolutii mai mari de 1080p pentru a avea o calitate impecabila a imaginii si a lucra fara probleme.
Baterie care rezista cel putin 8 ore, ideal 18 ore sau mai mult. La laptopuri, cea mai populara alegere printre elevi si studenti, bateria e bine sa tina cat mai mult, sa aiba multe celule si sa reziste la utilizare medie cel putin 8 ore fara alimentare. La Mac-uri ai putea vedea si 18 ore de autonomie in anumite conditii, in functie de model si de capacitatea bateriei, de optimizari, de modul in care se foloseste dispozitivul. Dar un laptop normal cu cel putin 6-8 ore de autonomie pe baterie ar trebui sa fie suficient pentru elevi si studenti.
Mai e nevoie de o camera web buna, cel putin de 1080p, de cat mai multe porturi, USB, USB-C, card reader, jack de 3.5 mm si HDMI.