Camera telefonului smart este unul dintre cele mai importante detalii la care trebuie sa fii atent cand cumperi un telefon nou

Telefonul nu mai este de multa vreme doar un dispozitiv pe care il folosesti ca sa dai SMS-uri si sa vorbesti cu familia si cu prietenii, cu ai tai colegi de la munca. In ziua de astazi putem fotografia si filma cu telefonul fara sa avem nevoie neaparat de camere foto separate, avem camere foarte puternice pe telefoane si camere exceptionale pe telefoanele din gama premium. 

Dincolo de design si de functiile de baza ale telefonului, de OS si de actualizarile cat mai frecvente, utilizatorul modern de smartphone va tine cont si de camere si de specificatiile sale cand isi alege telefonul pe care se va baza in urmatorii doi sau trei ani.

Cand ai in fata foarte multe modele de telefoane si nu te poti hotari la unul singur incepi sa te uiti si la detalii. Aproape toti utilizatorii de smartphone se uita prima data la camerele telefonului si apoi la baterie, la sistem de operare si aplicatii, la actualizarile ce vor veni. Alegerea corecta a camerelor va influenta si calitatea experientei pe care o vom avea cu telefonul nostru nou. Pretul telefonului este influentat destul de mult de camere si de calitatea acestora, asa ca e bine sa stim de la inceput la ce trebuie sa ne uitam cand ne cumparam alt telefon.

Numarul de megapixeli. In ziua de astazi camera telefonului e foarte puternica si poate inlocui oricand un obiectiv de la un aparat foto profesional ceva mai ieftin. Daca in urma cu ani buni aveam camere de 1-2 megapixeli, astazi am ajuns la performanta de a avea camere care depasesc lejer 100 megapixeli, avem trei sau patru camere puternice, unele tin loc de obiective diferite si te lasa sa realizezi cele mai tari fotografii fara sa ai nevoie de altceva. Cu cat mai multi megapixeli, cu atat mai bine, vei avea fotografii cu o calitate excelenta. E de preferat sa cumperi telefoane smart cu o camera foarte buna, cu peste 100 megapixeli daca lucrezi in industria creativa sau esti fotograf, in rest camerele sub 100 de megapixeli iti vor fi suficiente, e imporrtant senzorul principal sa fie unul puternic si camera principala sa poata functiona excelent in orice conditii.

Conteaza si marimea ecranului telefonului. Chiar daca vorbim despre camere e bine sa te gandesti si la ecranul telefonului, pentru ca pe el vei vedea tot ce fotografiezi si de el depinde si calitatea pozei finale. Ai nevoie sa vezi cat mai mult din ceea ce se afla in fata camerei ca sa poti face cele mai tari fotografii. Rezolutia ecranului trebuie sa fie foarte mare ca sa poti vedea toate detaliile si sa ai control asupra fotografiei, sa vezi bine culori, sa poti fotografia corect. E bine sa ai totusi ceva margini de jur imprejurul ecranului ca sa poti fotografia cat mai usor si sa nu atingi setari de pe ecran pe care nu ti le doresti.

Lentilele si zoom-ul. Camera telefonului e bine sa aiba lentile premium, de calitate, pentru un zoom cat mai bun. De regula producatorii mizeaza si pe ceea ce poate face softwareul pentru a obtine fotografiile perfecte, dar lentilele vor fi extrem de importante. Cu cat lentilele sunt mai bune, cu atat vei avea si un zoom mai rapid si mai clar, vei putea sa surprinzi detalii fara sa ai imagini care se vad foarte prost. Citeste documentatia tehnica a camerelor si vezi ce marimi au lentilele, cat de eficiente sunt si in lumina puternica sau mai slaba si incearca sa iti alegi camera telefonului si telefonul in functie de ceea ce vrei sa faci cu ele.

Stabilizarea optica a imaginii. Daca nu ai trepied si vrei sa faci fotografii cat mai bune vei avea nevoie de o stabilizare optica. Si daca filmezi te va ajuta stabilizarea optica. Nu te va ajuta atunci cand ai o imagine in ceata cauzata de miscarea subiectului. Stabilizarea optica se aplica doar la telefon, daca il tii in mana, nu are nicio treaba cu subiectul din fata camerei. Sunt folosite sisteme de lentile performante care plutesc in locasul lor si au miscari usoare care contracareaza miscarea camerei cand iti tremura mana in timpul fotografierii.

HDR. High Dynamic Range este o caracteristica importanta a camerelor moderne de pe telefoanele smart. Vei putea face fotografii mai bune, de calitate, fotografia e mult imbunatatita. Iti va fi de folos cand ai de fotografia peisaje, portrete in exterior si cand ai lumina puternica. Nu se va folosi cand ai subiecti in miscare care trec prin fata camerelor. Setarea o vei gasi in softul camerei foto si e disponibila pe toate telefoanele, cu implementare mai buna sau mai putin buna.

Control ISO. De multe ori nu ai suficienta lumina pentru fotografii bune, asa ca nivelul ISO trebuie sa fie usor de ajustat pentru a schimba rapid sensibilitatea la lumina. Telefoanele smart care au si control total asupra ISO si permit ajustari foarte fine pot fi mai bune decat cele care au camere mult mai slabe, fara flexibilitate asa de mare la nivelul ISO.

Optiune video. Filmarea in 4K sau 8K este deja ceva comun astazi la telefoanele de top. Calitatea imaginii filmate este mai buna, ai pana la 60fps pe 4K. Trebuie sa verifici daca ai stabilizare in timpul filmarilor ca sa ai cea mai buna calitate la imaginile filmate cu telefonul.

Flash. Toate telefoanele au Flash, care te ajuta sa faci fotografii foarte bune si cand nu ai suficienta lumina in fata lentilelor. Unele Flash-uri ofera si dual-tone LED pentru o iluminare imbunatatita. E bine sa alegem telefoanele smart care au Flash si la camera principala, si la camerele de pe fata, cele de selfie.

Focalizare si raspunsul la declansare. Ai nevoie de focalizare foarte rapida si usoara, de raspuns la declansare rapid. E bine sa te documentezi despre numarul de frame-uri pe care le poate „trage” camera ca sa poti sa iti imbunatatesti fotografiile facute cat se poate de simplu. Autofocusul e si el important, mai ales daca nu vrei sa te chinuiesti cu setarile si sa pierzi din calitatea fotografiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *