Tastatura pe care o vei folosi zi de zi se alege in functie de cateva criterii obiective si subiective

Tastatura este unul dintre perifericele care ne ajuta zi de zi sa lucram si sa fim eficienti. Si tot ea este perfecta atunci cand vrem sa ne jucam cele mai tari jocuri pe PC. O tastatura buna ofera tastare rapida, fara oboseala rapida si acuratete foarte buna, daca e aleasa corect.

Pe piata sunt o multime de tipuri de tastaturi, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. Alegerea unei singure tastaturi e si mai dificila daca ne uitam la design si la modul in care arata fiecare in parte. Cea mai simpla solutie pentru a alege corect tastatura este documentarea prealabila si intelegerea fiecarui tip de tastatura, ce ofera, ce nu ofera.

La o anumita perioada de timp vei fi nevoit sa iti schimbi tastatura. Fie cea veche cedeaza, fie ai nevoie de mult mai multe functii si vrei sa fie mai usor de folosit. Noua tastatura nu poate fi aleasa oricum. Ai si tu criterii subiective, dar pe langa ele trebuie sa tii cont si de criterii obiective, sa te documentezi bine si sa alegi doar dupa ce stii sigur ce iti doresti de la tastatura.

Daca nu esti inca hotarat ce sa cumperi si vrei sa ai la dispozitie un ghid pentru a nu alege tastatura gresita, ideile de mai jos ar putea sa te ajute.

Comutatoarele. Fiecare tastatura are un mecanism cheie, comutatoarele, care determina experienta de tastare din timpul folosirii si cum „se simte” tastatura. Cand tastezi pe tastaturi diferite vei avea si experiente diferite, desi discutam tot despre o tastatura. Ceea ce difera este atributul tactil, forta necesara pentru a apasa o tasta, „cursa”, cat de repede isi revine tasta la pozitia initiala. Totul se reduce pana la urma la o chestiune subiectiva, o tastatura poate sa fie perfecta pentru cineva si foarte proasta pentru altcineva.

Comutatoarele din silicon, tip foarfece si cele mecanice sunt cele mai cautate si cele mai comune printre tastaturi. Pot fi variatiuni intre tastaturi care au acelasi tip de comutatoare, deci ar fi bine sa le incercati mai intai, inainte de cumparare. Cele din silicon sunt mai ieftine si se gasesc la mai toate tastaturile cu preturi prea mici. Precizia la apasare e scazuta, tastele sunt mai inalte si „cursa” e mai mare. Comutatoarele tip foarfece sunt din plastic, „cursa” e scurta, tastele nu sunt atat de inalte, sunt mai bune decat cele din silicon.

Comutatoarele mecanice au parti din metal, sunt excelente, dar presiunea necesara pentru a vedea un input difera. Sunt preferatele gamerilor care au nevoie de precizie si de viata lunga pentru tastatura, „cursa” e scurta, deci tastarea e rapida si acuratetea e mai mare.

Layout-ul. Conteaza foarte mult. Depinde la ce vei folosi tastatura. Ai tastele alfanumerice, taste care altereaza ceea ce face alta tasta, CTRL, ALT, Fn, taste de sistem, ESC, PRTSCN, celebrele Enter, Delete, Backspace, tastele de navigare, tastele F1-F12, cu functii speciale pe ele prin apasarea tastei Fn, taste pentru economisti, cu numere, operatii. De regula sunt 104 taste, dar numarul lor a tot scazut in incercarea de a le face tot mai compacte.

Layout-ul e important atunci cand iti cumperi o tastatura. De el depinde viteza de tastare si cat de eficient esti in timpul folosirii acestui tip de periferic. Putem avea layout QWERTY sau putem avea tastaturi Dvorak pentru tastare rapida si acuratete mai mare. Mai pot fi si taste speciale, pentru multimedia, scurtaturi diverse. Ca regula generala alegem tastaturi „complete” daca vrem sa putem sa le folosim pentru orice fel de activitati.

Ergonomia. Daca tot lucrezi ore la rand si vrei sa nu obosesti rapid va conta si ergonomia tastaturii. Tastaturile ergonomice forteaza utilizatorul sa tina mainile si sa tasteze in unghiurile perfecte pentru a reduce stresul si a fi mult mai confortabil sa tastezi. Putem avea tastaturi normale care au doar o inclinatie speciala pentru a tasta rapid sau putem avea tastaturi „rupte” care iti vor ajute mainile si incheieturile in forma de V. Cele mai bune sunt cele care sunt orientate spre pozitionarea corecta a mainilor si a incheieturilor.

Cu fir sau wireless. Tastaturile wireless inseamna ca poti tasta de oriunde si nu mai depinzi de un cablu. Dar ai nevoie sa le incarci mereu, ai si baterii care se tot descarca. Plus ca intervine latenta, care va conta mai ales daca te joci. Cele wireless pot folosi conexiunea wi-fi sau pe cea Bluetooth, de unde si interferentele pe care le vei avea oricum. Asa ca mai bine cumperi o tastatura cu fir si USB, cu fir lung, pentru a putea sa o folosesti fara nici cea mai mica problema si sa scapi si de alt stres legat de baterii sau acumulatori care se pot descarca oricand.

Iluminarea. Este foarte important sa ai taste iluminate, mai ales daca lucrezi si seara, noaptea. Eviti sa ai greseli de tastare, ai si un aspect placut daca beneficiezi de o iluminare RGB de calitate, o poti personaliza. Plus ca iluminarea iti va oferi un motiv in plus sa nu obosesti si sa iti placa sa tastezi, sa iti placa sa folosesti tastatura. Asta conteaza mult daca ai o munca repetitiva care presupune ore intregi de tastare si proiecte in care chiar ai de scris foarte mult.

Scopul utilizarii. Daca vrei o tastatura pentru birou poti lua oricare tastatura crezi ca ti se potriveste si iti ofera o experienta de tastare foarte buna. Cele cu layout complet si cele ergonomice vor fi excelente. Dar te poti orienta si in functie de tastarurile pentru gaming. Ele sunt optimizate pentru gaming, au iluminare, caracteristici speciale.

Toate tastaturile bune de gaming sunt foarte rezistente, au comutatoare mecanice, cursa scurta, precizie foarte mare la tastare. Pot fi personalizabile, se poate reface maparea tastelor ca sa ai un layout exact asa cum iti trebuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *