Laptopul te poate ajuta la multe sarcini zilnce, daca il alegi corect

Un laptop este bun oricand. Ai de redactat o tema, de predat in cadrul scolii on-line, ai de organizat, de creionat niste proiecte si trebuie sa te documentezi, laptopul va fi fix ce ai nevoie.

E usor de luat oriunde, poti conecta la el si un monitor, daca iti doresti sa nu depinzi de ecranul ceva mai mic, este la fel de puternic precum un desktop si te poti juca pe el in timpul liber. Laptopul este si cea mai buna alegere daca esti mereu pe fuga si vrei sa poti lucra de oriunde sau daca incerci sa combini cat mai multe activitati acasa si sa lucrezi confortabil, din orice camera.

Alegerea unui laptop este destul de dificila, mai ales daca nu esti hotarat si nu stii exact ce vrei de la el. Sunt atat de multe modele pe piata incat s-ar putea sa ai nevoie de timp pentru a lua cea mai buna decizie. Din fericire sunt cateva ponturi de care poti tine cont cand te-ai hotarat sa iei un laptop pentru prima data sau te-ai hotarat sa il schimbi pe cel vechi.

De la prima aparitie pe piata, prin septembrie 1980, ideea de laptop a prins enorm de bine la public. In primii ani de productie, anii 1970, producatorii de laptopuri erau dispusi sa riste si sa vina pe piata cu produse ceva mai mici decat computerul obisnuit. Nu stiau exact ce fel vor reactiona clientii si cat de bine se vor vinde.

Primul micro computer s-a numit Portal, e stramosul laptopului modern, avea un Intel 8085 ca procesor principal, frecventa era de doar 2 MHz, dispunea de 64K biti de RAM. Pe el era si o tastatura cu 58 de taste alfanumerice, un ecran de 32 de caractere maxim si un floppy disk cu 140.000 de caractere, greutatea totala era de 12 kg, avand dimensiuni de 45x45x15 cm. Sistemul de operare era Prologue, mobilitatea oferita era una foarte buna, avea si alimentare la curent si putea fi folosit la orice fel de sarcini.

De la acest model la laptopuri care cantaresc in jur de 1 Kg si au procesoare cu n nuclee, RAM de pana la 16 GB sau chiar mai mult, placi video dedicate, racire inteligenta, ecrane uriase fata de primele laptopuri nu a fost decat un pas. Asa am ajuns astazi la o piata uriasa, unde putem gasi o multime de tipuri de laptopuri si de arhitecturi gandite pentru toti utilizatorii.

Cu un numar foarte mare de laptopuri in ofertele magazinelor e normal sa fie foarte greu sa te decizi la unul singur. Daca nu ai cunostinte de specialitate sau nu esti pasionat de calculatoare alegerea va fi si mai dificila. Pentru cei care nu vor sa piarda timp si isi doresc un laptop bun la toate am pregatit cateva sfaturi utile in achizitionarea unui laptop cu performante bune.

1. Ecran mai mic pentru portabilitate mai buna. De regula vei gasi laptopuri cu ecrane cuprinse intre 11 inch si 17 inch in diagonala. Diagonala mai mica inseamna si un laptop mai usor si mai simplu de transportat, de folosit. 13-14 inch diagonala e suficienta pentru un laptop portabil cu adevarat.

Daca vei cumpara laptopuri pentru copii diagonala ecranului ar trebui sa fie cuprinsa intre 11.6 si 12.5 inch. Laptopurile de 17 inch sunt doar pentru cei care stau doar la birou si vor sa aiba o imagine mai mare in fata, se uita direct in ecran ore in sir.

Laptopurile 2 in 1 sunt bune doar pentru cei care chiar au nevoie de un touchscreen. Nu vei avea performante foarte bune, faptul ca ai si tableta vine cu niste costuri pe care le vei simti in modul de functionare pe parcursul utilizarii laptopului. Plus ca sunt mai micute si au diagonale destul de modeste.

2. Rezolutia de 1080p e importanta. Dincolo de diagonala ecranului conteaza mult rezolutia. Nu cumpara laptopuri care au rezolutii sub FullHD pentru ca vei avea probleme in utilizare. Numarul mare de pixel transforma cititul de pe ecran si scrollingul mult mai simple.

Plus ca poti sa ai un multitasking mai bun avand doua ferestre una langa alta si te poti descurca mult mai bine pe un ecran cu rezolutie FullHD. Iar daca te uiti la filme, te joci in timpul liber rezolutia 1080p te va ajuta sa ai o experienta excelenta si sa nu obosesti atat de repede in fata monitorului de la laptop.

3. Bateria laptopului trebuie sa iti ofere cel putin 8 ore de utilizare fara sa ai nevoie de incarcare. 8-10 ore de stat pe laptop doar pe baterie ar trebui sa fie suficient. E bine sa ai cel putin 8 ore si sa fii foarte atent la timpii reali ai bateriilor. Incearca sa vezi ce spun utilizatorii care au mai cumparat un laptop asemanator cu modelul dorit si vezi cat tine bateria in realitate.

Cele opt ore te vor ajuta sa nu depinzi de priza, sa poti lucra si unde nu ai acces la ea, sa nu stai sa astepti pana cand gasesti o priza. Daca vorbim despre laptopuri de gaming bateria ar trebui sa dureze si mai mult, pentru ca si energia consumata e mare. La ele 12-16 ore ar trebui sa fie suficiente pentru o sesiune de gaming cat mai placuta si relaxanta.

4. Nu cumpara un laptop cu specificatii care sunt sub specificatiile Intel Core i5 sau echivalent AMD, 8GB RAM, 256GB SSD. Daca vei cheltui peste 600 de dolari pe un laptop bun la toate nu cumpara nimic care nu are un Intel Core i5 in interior, poate fi si i7 sau AMD Ryzen Mobile procesorul, e alegerea ta. La memoria RAM vei avea nevoie de un minim de 8GB, preferabil 16GB sau macar 8GB upgradabili usor.

Neaparat SSD ca mediu de stocare, si cel putin 256GB, daca nu te joci. Daca te joci poti cumpara un dispozitiv cu cel putin 1TB spatiu de stocare sau upgrada SSD-ul la unul mai rapid si cu o capacitate si de 2TB spatiu de stocare. Ecranul neaparat cu 1080p, chiar si 4K daca iti permiti un astfel de laptop foarte performant.

Tot ce e sub aceasta configuratie nu te va ajuta deloc sa ai performante bune, e bine sa te feresti de HDD pentru ca se strica repede si e foarte lent. Vei avea si probleme la bootare si la accesarea programelor, la deschiderea lor, la multitasking.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *