Alegerea unui smartwatch nu mai e o misiune atat de dificila daca stii la ce sa te uiti mai intai

Vremurile in care aveam la mana ceasuri mecanice sau electronice simple, ceasuri automate au cam trecut. Astazi toata lumea are la mana un ceas smart, un telefon smart in buzunar conectat la ceas si lucrurile sunt mult mai simple. Producatorii s-au prins imediat ce doresc clientii si au lansat anual modele noi de smartwatch, din ce in ce mai interesante. Dar ce te faci cand vrei sa iti cumperi un smartwatch si ai deja cel putin 20 de modele pe care ti le-ai dori? Pe care il alegi?

Un smartwatch este un ceas de mana cu sistem de operare si hardware adaptat pentru a putea oferi o experienta completa celor care il folosesc. Au aplicatii, pot afisa diverse informatii pe ecranele lor, ofera si notificari, au senzori complecsi pentru monitorizarea starii de sanatate. Practic un smartwatch este un calculator in minitura cu functii avansate si devine un instrument utile indiferent de contextul in care il folosesti.

Pe piata sunt foarte multe tipuri si modele de smartwatch, producatorii se intrec sa lanseze cate un smartwatch la un anumit interval de timp si sa ii aduca imbunatatiri cat mai cool si mai atractive pentru publicul tinta. Cu o asa mare varietate de ceasuri inteligente la dispozitie alegerea unuia singur devine foarte dificila. Pentru a simplifica alegerea am pregatit un scurt ghid util atunci cand va orientati spre un smartwatch in locul ceasului clasic.

Compatibilitatea. Este foarte important sa putem folosi ceasul cu telefonul pe care il detinem. In general conexiunea dintre ceas si telefon se realizeaza prin Bluetooth, sistemul de operare trebuie sa recunoasca ceasul imediat ca sa putem sa ne bucuram de toate functiile sale. De preferat ar fi sa avem Android si pe ceas si pe telefon ca sa nu apara probleme de compatibilitate. Daca avem iPhone vom folosi de regula ceasurile produse de Apple, pentru ca restul nu vor functiona asa de bine cu iOS sau s-ar putea sa apara probleme de compatibilitate. Daca avem modele de smartwatch care sunt compatibile cu Android si iOS cu atat mai bine, le alegem pe acestea.

Apelurile. Ca sa putem raspunde la orice apel direct de pe telefon trebuie sa avem un difuzor de calitate incorporat, un microfon de calitate incastrat in smartwatch. Aici conteaza compatibilitatea si existenta aplicatiilor pentru apelare si preluare apel in smartwatch. Sistemele de operare moderne de pe telefoane au functia de apelare si preluare apel, ea depinde de tehnologia Bluetooth din ambele dispozitive si de modul in care are loc comunicarea dintre ceas si telefon.

Notificarile. Este foarte important sa ai notificari in timp real direct pe smartwatch si sa nu fii nevoit sa verifici mereu telefonul. Unele modele de smartphone permit raspunderea la notificari direct de pe ceas, notificarile pot fi arhivate de multe ori si le poti vedea atunci cand ai timp, le poti sterge si gestiona cum doresti. Un ceas smart este util in primul rand pentru notificari, pentru a evita folosirea telefonului cand esti in miscare sau cand ai si alte lucruri in mana.

Aplicatii. Un ceas smart fara un numar mare de aplicatii accesibile si usor de instalat pe langa cele preinstalate nu prea este atat de atragator. Ne vom orienta spre brandurile care ofera ceasuri smart cu o multime de aplicatii gata instalate si gata sa fie folosite, dar care au si spatiu de stocare suficient de mare si memorie suficienta ca sa permita instalarea de aplicatii terte pentru ceasurile smart in asa fel incat sa ne putem bucura de noul nostru device si sa facem cu el tot ce ne dorim.

Aplicatii de monitorizare a sanatatii. Daca iti place sa faci miscare sau sa stii tot timpul ce se intampla cu functiile tale vitale ai nevoie de un ceas cu aplicatii si senzori pentru monitorizarea starii de sanatate. De la GPS la aplicatii de monitorizare a ritmului cardiac, a oxigenului din sange, toate vor fi foarte utile atunci cand vrei sa ai control asupra starii tale de sanatate. Aplicatiile de fitness vor fi utile, vei avea si pe telefon, si pe smartwatch aplicatii dedicate, e bine sa poti instala si altele din magazinele dedicate.

Redarea muzicii preferate. Un ceas smart nu e doar pentru notificari, apeluri, sms-uri si monitorizarea starii de sanatate. E un adevarat centru de entertainment, asa ca ar fi bine sa poti asculta si muzica preferata. Vei prefera ceasurile care au aplicatii populare de streaming audio preinstalate sau pe care le poti instala usor, ceasuri cu o capacitate de stocare mare pentru a putea sa ai la tine toata muzica preferata si sa nu o mai cauti prin telefon. Si prezenta playerelor moderne ca aplicatii de smartwatch e foarte importanta daca vrei sa asculti muzica oriunde, chiar si cand faci miscare sau alergi prin parc.

Touchscreen sau fara touchscreen. Da, e socant, dar asta e realitatea. Unele smartwatchuri nu au touchscreen. Poti totusi sa le controlezi din interfata ceasului, cu butoanele fizice. E de preferat sa ai ceasuri cu touchscreen suficient de mare ca sa poti sa umbli usor cu el, cu senzori puternici si intrare tactila bine calibrata. Vei controla mai simplu tot ce tine de aplicatii, gesturi si miscare intre functiile ceasului.

Marimea ecranului, forma, designul. Toate conteaza cand iti cauti un smartwatch de calitate. Ai ceasuri rotunde, ceasuri patrate, ceasuri sub forma de bratara. Daca vrei mai mult continut le alegi pe cele care nu sunt rotunde si au display mai mare. Un OLED e alegerea perfecta la nivel de ecran, luminozitatea e foarte buna, densitatea pixelilor afisati e excelenta si poti vedea foarte bine ce e pe ecran. Plus ca bateria va tine mult mai mult. De preferat sa cumperi un ceas smart care are un design cat mai light si care iti permite sa il porti in orice context fara sa te jeneze. Bratarile de fitness sau ceasurile patrate, dreptunghiulare sunt cele mai bune alegeri din aceasta perspectiva.

Senzorii. Daca vrei un ceas de calitate, pe care sa il poti folosi oricand doresti, pentru orice, ai grija sa aiba GPS, senzori de monitorizare a ritmului cardiac, barometru, ECG, senzori de temperatura, accelerometru, giroscop, etc. Cu cat mai multi senzori instalati pe dispozitiv, cu atat mai bine, ai acces imediat la o multime de functionalitati prin intermediul aplicatiilor preinstalate.

Conectivitate. Pe langa clasicul Bluetooth, de care depinde conexiunea intre ceas si telefon, vei avea nevoie si de Wi-Fi, de un GPS, de NFC pentru plati cu ceasul la comercianti. Unele modele au si modem pentru a putea folosi o cartela cu internet de la operatorii de telefonie mobila si a avea datele direct pe ceas, fara a avea nevoie de Wi-Fi sau de internet de la telefon. Asa poti sa apelezi si sa vezi sms-uri fara sa ai un telefon „legat” la ceas.

Skinuri pentru ceas. Personalizarea e importanta si in cazul ceasurilor smart. Trebuie sa ai acces la cat mai multe skinuri pentru a avea un aspect al afisajului electronic exact asa cum iti doresti. Multi producatori au in magazinele asociate ceasurilor smart suficient de multe skinuri ca sa poti sa le schimbi mereu, poti instala si skinuri de la terte firme in unele cazuri.

Baterie si procesor. Bateria ar fi bine sa fie cat mai mare, ca sa te poti baza pe ceas macar doua zile fara incarcare. Incarcarea ei trebuie sa fie una rapida, sistemul de operare ar trebui sa fie optimizat pentru a avea cat mai putine incarcari pe saptamana. Conteaza mult si procesorul, sa fie cat mai nou, de preferat sa fie pe 10nm si de generatie noua, tactat la o frecventa cat mai inalta pentru o fluiditate crescuta in timpul folosirii diverselor functii si aplicatii.

Rezistenta la apa si praf. Un aspect foarte important daca ai ceasul cu tine peste tot, chiar si cand mergi in vacanta si esti in apa. Rezistenta la praf si apa se verifica usor prin prezenta certificatelor speciale. Vei achizitiona doar acele ceasuri care au ambele certificate si un nivel de rezistenta cat mai ridicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *