Inteligenta nu este o notiune atat de abstracta. O vedem in jurul nostru mai mereu, ne dam seama de prezenta ei, o putem testa si verifica ori de cate ori ne dorim acest lucru. Identificarea inteligentei este destul de simpla si nu presupune de fiecare data testarea.
Oamenii inteligenti ies in evidenta si reusesc sa rezolve lucruri complicate usor, au idei bune mereu si pot sa emita judecati de valoare, sa ia decizii corecte. Cum iti dai seama ca persoana din fata ta e inteligenta? Iata o intrebare la care vom cauta raspunsul in randurile ce urmeaza.
Ne dorim sa fim inconjurati de oameni inteligenti, de oameni care pot sa relationeze usor si sa gandeasca excelent in orice situatii. E un ideal la care speram si pe care il putem vedea si in realitate daca ajungem sa cunoastem exact cum arata omul inteligent, sa ne dam seama cand il avem in fata si cand ne putem baza pe el. Ce trasaturi are insa omul inteligent si cum ar trebui sa fie?
Este empatic. Empatia este o componenta cheie a inteligentei emotionale. Este descrisa foarte simplu prin abilitatea de a experimenta fix ce traieste celalalt, te pui in locul celuilalt. Inteligenta emotionala este foarte importanta, mai ales ca te ajuta sa intelegi emotiile si sa le exprimi intr-o maniera productiva si sanatoasa. Inteligenta emotionala este o parte importanta a inteligentei, poti sa detectezi rapid ce simte persoana din fata „citind” tot ce transmite corpul sau. Empatia este semnul clar al unei inteligente peste medie.
Este mai introvertit si ii place singuratatea. De ce neaparat introversiune si singuratate la persoanele inteligente? Explicatia este foarte simpla. Oamenii inteligenti nu sunt multumiti pe deplin de viata pe care o traiesc in momentul in care petrec mai mult timp cu prietenii socializand. Cu cat petreci mai mult timp cu altii, cu atat ai mai putin timp pentru tine, nu mai ai timp sa gandesti si sa fii tu cu tine, sa iti pui lucrurile in ordine in viata. Singuratatea poate fi un semn al inteligentei atat timp cand nu presupune izolare completa. Atunci poate fi un semn al unor tulburari psihice, al depresiei poate.
Isi doreste mereu sa stie mai mult. Oamenii inteligenti pun mereu intrebari, vor sa afle mai multe despre ce se intampla in jurul lor, nu se multumesc doar cu informatiile „de suprafata”, vor sa stie tot ce se poate despre un anumit subiect. Inteligenta e strans legata de curiozitate. In general cei care sunt foarte curiosi sunt si inteligenti, au mai multe informatii pe care sa se bazeze si pot lua decizii mult mai rapid avand acces la un volum mai mare de informatii.
Observa si isi aminteste cu usurinta aproape orice. Un om cu un nivel de inteligenta peste medie va observa imediat detalii importante, isi va aminti mai usor ce a vazut intr-un anumit loc, ce a discutat cu cineva. Observatia si posibilitatea accesarii amintirilor formate cu o perioada lunga de timp in urma sunt semne cat se poate de clare ale inteligentei. Asta inseamna ca omul respectiv are deja un exercitiu, are o memorie foarte buna, are informatii pe care se poate baza, stocarea lor a fost foarte bine realizata.
Se adapteaza rapid la orice situatie intalnita de-a lungul vietii. Adaptabilitatea este si ea o trasatura care anunta clar prezenta inteligentei. Daca reusesti sa faci fata la orice fel de provocari intalnite in viata si sa ai de fiecare data cele mai bune rezultate cu singuranta ai o inteligenta pe care nu o poate contesta nimeni. Adaptarea presupune folosirea informatiilor deja existente si combinarea lor in asa fel incat sa poti sa iei deciziile cele mai bune pe loc. Si asta nu poate sa se intample fara inteligenta.
Tinde sa fie ingrijorat in privinta lucrurilor care se intampla. Ingrijorarea in privinta lucrurilor care urmeaza sa se intample poate sugera prezenta inteligentei. Oamenii inteligenti nu se ingrijoreaza in privinta lucrurilor care nu se vor intampla cu siguranta, au o intuitie destul de buna. Au incredere in ei, stiu ca vor putea face fata tuturor provocarilor ce vor aparea in viitor. Pe de alta parte si ei pot sa fie ingrijorati atunci cand vine vorba de ceea ce se va intampla, pentru ca au o imagine de ansamblu asupra lucrurilor, au acces la mai multa informatie.
Isi gestioneaza eficient emotiile. In primul rand le recunosc mai usor, oricat de complexe ar fi, le gestioneaza mai bine, le exprima si le identifica mult mai usor. Raspunsul la emotii e intotdeauna unul productiv, emotiile sunt exprimate intr-o maniera sigura si cat mai productiva pentru individ. E nevoie de multe exercitii ca sa ajungi sa te controlezi bine, dar oamenii inteligenti pot sa isi gestioneze emotiile foarte usor pentru ca stiu exact ce sa faca si cum sa reactioneze in anumite situatii. Se bazeaza iarasi pe informatii si pe tot ce au acumulat ca sa gaseasca mereu cele mai bune raspunsuri la situatii cheie in care se afla la un moment dat.