Site icon RATB

Cum iti dai seama cat de valoroasa este o pictura?

Valoarea unei picturi conteaza si trebuie stabilita inca de la inceput

Auzim de multe ori vorbindu-se despre picturi valoroase licitate la preturi uriase si cumparate de colectionari care ar da oricat numai sa aiba respectiva opera de arta intr-o camera. Valoarea unei picturi este destul de dificil de stabilit. Nu e ca si cand te-ai uita la ea si ai putea sa spui dintr-o singura privire ca pictura respectiva are sau nu valoare si cat de importanta ar fi.

Stabilirea valorii unei picturi este un proces mult mai complicat decat ne inchipuim. Sunt specialisti care pot evalua si aprecia o lucrare de arta, dar dupa ce are loc o analiza detaliata, tinandu-se cont de mai multe criterii importante.

Picturile si operele de arta in general au fiecare in parte o anumita valoare. Valorea respectiva tine foarte mult de o serie de criterii foarte stricte pe care le poate aplica un cunoscator intr-ale artei sau un specialist care se ocupa de evaluari. Doar cand ai bifat aproape toate criteriile sau toate in cele mai multe cazuri poti spune ca ai in fata o opera de arta valoroasa.

Nu e suficient sa avem o pictura care arata bine, la care s-au folosit tehnici speciale si un anumit tip de acuarele, de culori, care are si un suport deosebit. Valoarea unei picturi depinde de cel putin 8 caracteristici pe care le poate evalua corect doar cineva cu un ochi format si cu o experienta suficient de mare.

1. Autenticitatea. Diferenta dintre o pictura ieftina si una foarte scumpa este data in primul rand de autenticitate. De exemplu, un tablou de Monet va valora mult mai mult decat o copie. Pictura autentica se recunoaste usor; de multe ori se fac si analize inainte de a se stabili daca trece sau nu acest punct de pe lista lunga de criterii.

Picturile autentice sunt pastrate cu mare atentie si sunt intretinute. Copiile nu prea mai au valoare, asta pentru ca nimeni nu isi doreste sa aiba acasa sau in colectia unui muzeu, de pilda, ceva copiat dupa o lucrare celebra.

2. Provenienta. In cazul lucrarilor de arta, picturilor, provenienta se refera la istoricul celor care au avut in posesia tabloul respectiv. Cu cat e mai interesant, cu atat valoarea creste. Ca sa intelegeti mai bine va puteti gandi la urmatorul scenariu: o pictura a apartinut unui colectionar foarte cunoscut, a fost si intr-o galerie de arta celebra, ba a mai stat expusa si intr-un castel pe care toata lumea l-a vizitat macar o data in viata.

E normal ca valoarea sa sa fie mai mare decat o lucrare care s-a aflat in posesia unui individ de care nu a auzit nimeni si care a mostenit-o de la bunicul sau, un alt anonim „celebru”.

3. Conditia. Aici e foarte simplu de inteles la ce se refera aceasta caracteristica. Daca avem o lucrare artistica intacta, care arata impecabil si a fost bine intretinuta, valoarea sa va fi una foarte mare.

Din contra, daca avem un tablou care prezinta urme vizibile de zgariere, s-a mai deteriorat si de la soare, de la conditiile improprii de pastrare si de expunere, valoarea lui va fi una redusa, pretul va fi unul scazut, chiar daca ajunge sa se vanda la un moment dat.

4. Popularitatea artistului/pictorului. Conteaza foarte mult cat de cunoscut e pictorul. Un tablou de Monet, ca sa continuam exemplul nostru, va fi mai valoros decat un tablou facut de un artist din oras x, despre care stiu cativa oameni. Valoarea picturii va creste pe masura ce popularitatea artistului va creste. Pretul pe care il poti obtine la o licitatie pentru o astfel de lucrare va fi unul urias si nu se va compara cu o lucrare la fel de buna, dar apartinand unui pictor despre care stim prea putine lucruri si ale carui lucrari nu sunt recunoscute pe loc.

5. Tipicalitatea. Cand o pictura, o opera de arta are niste trasaturi particulare care te trimit cu gandul direct la pictorul din spatele ei, valoarea este una mai mare. Un tablou cubist apartinand lui Picasso va valora foarte mult, mai mult decat orice fel de peisaj si tablou realizat tot de catre el in primii ani de pictat. De ce? Pentru ca toata lumea il asociaza pe Picasso cu un curent artistic numit cubism.

6. Suportul pe care a fost realizata pictura. General vorbind, tablourile pe panza valoreaza mai mult decat cele pe orice fel de hartie pentru pictura. Picturile cu acuarele de diverse tipuri se vor vinde mai bine decat schitele sau printurile, oricat de bune ar fi cele din urma. E mai greu sa pictezi pe o panza, sa ai grija la detalii, si asta conteaza foarte mult in ochii celor care vor evalua lucrarea artistica.

7. Culoarea. Aici discutia poate fi una foarte lunga. E important si ce culori contine o lucrare, un tablou, valoarea ei crescand pe masura ce gasim tot mai multe nuante, tonuri ale respectivei culori. Expertii au hotarat de comun acord ca o pictura care are culoarea rosie, de exemplu, in compozitie valoreaza mai mult.

La fel se intampla si in cazul culorii albastru. Si mai intra in joc si anumite combinatii, nuante obtinute prin adaugarea altor culori asemanatoare, cantitatea de culoare dintr-o lucrare artistica etc.

8. Subiectul, tematica abordata. Unele picturi care au un anumit subiect au o valoare mai mare si se vand mai bine. De exemplu, picturile cu femei frumoase sunt considerate a fi mai valoroase decat cele cu barbati…

Sunt si exceptii, desigur, dar asta e regula generala pe care o tot vedem mai ales la licitatii, acolo unde valoarea unei lucrari artistice conteaza enorm. Peisajele insorite au valoare mai mare decat cele intunecate, navele in ape calme pot aduce un pret mai bun picturii decat navele care infrunta o furtuna pe mare.

Exit mobile version