Adultii care se descurca in viata sunt copiii care au stiut inca de la inceput ce vor sa faca si cum sa se comporte in societate. Pregatirea copilului pentru a deveni adult incepe inca din primii ani si revine in sarcina parintilor. Parentingul modern ofera destule „parghii” prin care poti sa contribui la formarea adultului de maine, trebuie doar sa le descoperi pe cele mai eficiente.
Sa fii parinte e destul de dificil. Pe langa faptul ca ai multe responsabilitati din momentul in care vine pe lume copilul trebuie sa te asiguri ca vei pune bazele pentru adultul de maine. Da e o misiune destul de dificila, dar trebuie sa faci tot ce poti ca sa iti ajuti copilul sa ajunga un adult care sa poata lua decizii, sa fii sigur pe el, sa isi asume responsabilitati.
Pregatirea pentru viata de adult incepe cu lucruri banale, cu sfaturi, cu implicare din partea parintilor si continua cu supravegherea comportamentelor si cu o orientare permanenta spre calitatile care sunt necesare in viata de adult. Ce poti face in calitate de parinte ca sa pregatesti micutul pentru viata de adult?
Ofera copilului cel mai pretios lucru, timpul. Cumpararea de lucruri, electronice, haine cat mai multe nu e neaparat ceea ce vor sau ce au nevoie copiii. In loc sa investesti doar in diverse lucruri fa-i sa se simta apreciati, oferindu-le timp si atentie. E mai important sa ii privesti in ochi si sa ii asculti decat sa le cumperi o multime de lucruri scumpe. Incearca sa ai mereu timp sa te joci cu ei, sa discuti cu ei, sa va simtiti bine si sa fii alaturi de ei in toate etapele vietii lor extraordinare.
Citeste copilului cat mai mult. Potrivit unor studii recente, portiunea din creier raspunzatoare pentru creativitate tinde sa fie mai activa daca micutilor li se citeste. Cititul inca de la varste mici este excelent pentru dezvoltarea copiilor, poti sa le demonstrezi ca ai asociat o valoare activitatilor „active” si nu pui pret doar pe cele pasive. Va conta enorm sa ai macar o ora pe zi in care sa citesti copilului si sa ii raspunzi la intrebari. Asa se va forma adultul de maine care va sti sa ia decizii corecte si sa viseze, sa isi puna in practica orice idei creative.
Respecta intelegerile si angajamentele luate. Daca ai programat o ora in care stai doar cu micutii respecta acel interval temporar si fii acolo. Nu incerca sa eviti sa fii alaturi de ei cand le-ai promis, invata-i sa respecte orice fel de promisiuni fac aratandu-le ca si tu poti sa le respecti. Fii un model pentru copii si incearca sa ii inveti mereu cat de important este sa fii de cuvant si sa respecti orice fel de lucruri ai promis cuiva. Adultii de maine vor deveni oameni pe care te poti baza si care isi respecta angajamentele in orice fel de situatie, oameni care vor fi apreciati pentru seriozitatea lor.
Invata-l ce inseamna responsabilitatea. Inca de cand sunt mici copiii trebuie sa invete ce inseamna responsabilitatea, sa o exerseze si sa isi asume diverse lucruri, sarcini. Nu il lasa sa stea doar in zona lui de confort, incearca sa ii „trasezi” responsabilitati din ce in ce mai mari daca vrei sa ai si rezultate foarte bune mai tarziu. Adultii care stiu sa isi asume responsabilitati vor avea o viata mult mai usoara si mai simplu de parcurs. Cu cat iti asumi mai multe responsabilitati si le intelegi importanta inca de mic, cu atat vei putea sa iti rezolvi mai simplu orice probleme.
Si pauzele sunt importante. Copilul trebuie sa stie ca in viata nu e doar despre munca si iar munca. E nevoie de relaxare, de pauza, de cat mai momente in care faci si altceva decat munca non-stop. Cand esti copil toata viata pare o pauza in mare parte, dar in viata de adult echilibrul intre pauze si munca e deosebit de important si te ajuta sa ajungi la rezultatele cele mai bune fara epuizare si efort pe care nu il mai poti depune.
Copilul trebuie sa invete ce inseamna sa piarda. Inca de mic copilul va trebui invatat ca viata e formata din esecuri si succese, nu ai cum sa castigi mereu. E foarte important sa iti asumi esecul si sa inveti cum o poti face inca de cand esti foarte mic. Adultii puternici stiu cum sa treaca peste esec si il inteleg, stiu sa transforme orice esec intr-un pas inainte in cariera lor si nu se sperie, nu se tem de el.
Echilibrul e si el foarte important. Nu avea asteptari foarte mari din partea copilului si nu incerca sa pui mereu presiune pe el. Fii atent la ce ii place, la talentele sale, la pasiuni si incurajeaza-le. Echilibrul intre ce vor parintii si ce vor micutii e deosebit de important, mereu trebuie sa fie un balans foarte bine echilibrat intre tot ce inseamna scoala, activitati extracurriculare si timp petrecut cu familia, distractie, relaxare.