Telefonul mobil are nevoie de protectie impotriva virusilor la fel de buna precum un laptop sau un desktop

Un telefon se poate „infecta” cu un virus, cu un malware mult mai rapid decat un calculator. Este suficient sa descarci o aplicatie sau sa intri pe un site care are o multime de pop-up-uri si te-ai ales cu un telefon care nu va mai functiona niciodata la fel de bine ca la inceputurile sale.

Sistemul de operare Android, care este instalat pe majoritatea telefoanelor din buzunarul nostru, are o multime de vulnerabilitati care pot fi exploatate si folosite de terte aplicatii pentru a trimite mai departe date sensibile ale utilizatorilor. A sti cum sa il tii departe de infectari este esential intr-o lume in care depindem tot mai mult de dispozitivele mobile.

Daca ai un calculator stii deja ca e esential sa ai un antivirus bun instalat inainte de a descarca orice programe si de a accesa pagini web. Ne protejam calculatoarele, insa cand vine vorba de telefoane, tablete, grija noastra pentru securitate nu mai e asa de mare. Android e un OS open source si te gandesti ca nu vei pati nimic, nu ai cum sa te infectezi pentru ca seamana mult cu un Linux, si Linux nu are virusi, nu? In realitate si Android poate fi virusat foarte usor, chiar mai usor decat un Windows.

Asta pentru ca utilizatorii de telefoane nu sunt atat de atenti precum cei de calculatoare. Descarcam aplicatii si de pe terte site-uri pe telefon, folosim telefonul mai mult decat calculatorul, multe aplicatii poate sunt platibile si noi le vrem gratuit, cu serviciile premium activate.

Si mai e ceva: pe telefon nu avem atat de multe date importante ca pe calculator. Dar avem date sensibile, parole, poate date bancare, avem aplicatii care ne acceseaza constant conturile de la toate serviciile importante pentru noi. Si ele ajung pe mana unui hacker foarte usor, fara sa ne dam seama cand.

Cum te feresti, totusi, de malware si de virusi pe un telefon sau pe o tableta?

1. Daca nu stii ce e cu aplicatia respectiva, nu instala. Inainte de a instala o aplicatie gandeste-te la ea ca la mancare. Nu stii ce e, nu mananci. La fel si cu aplicatiile, nu iti e clar ce face, ce e cu ea, ce date poate accesa, renunti la ea imediat si cauti o alternativa mai sigura.

Atentie mare la aplicatiile care vin in e-mail-uri, in mesaje pe telefon, chiar si la cele de pe site-uri ciudate si de pe forumuri, la aplicatiile „modate”. Toate pot ascunde la malware, spyware, poti sa iti lasi datele personale la indemana tuturor imediat ce ai instalat o aplicatie de infectare.

2. Instaleaza aplicatii verificate, doar din magazinele tip store. Iarasi analogia cu mancarea e foarte buna. De unde iei o carne proaspata, sigura? Dintr-un cort de pe marginea drumului sau din frigiderul unui magazin certificat? Aplicatiile care vor fi instalate in telefon trebuie descarcate doar din store, de la Google, Amazon, Apple, marile companii care se ocupa de gestionarea lor si de verificare.

Ele impun anumite standarde celor care introduc aplicatii in store, nu lasa nicio aplicatie malitioasa sa stea pe „rafturile virtuale”. Si aici e nevoie de vigilenta pentru ca mai sunt magazine virtuale false si site-uri care au clone de aplicatii si par ca sunt legitime. Ca sa eviti orice problema instaleaza doar ce gasesti in store si renunta la alte idei.

3. Renunta la bifarea optiunii „instaleaza din surse necunoscute”. De la inceput, din cutie, orice telefon cu Android are un sistem de blocare a aplicatiilor care vor sa se instaleze si nu provin din Google Play Store. Tentatia e mare sa bifezi optiunea de instalare din surse necunoscute ca sa ai acces la n aplicatii si la fel de fel de jocuri pe care nu le poti gasi in Store.

Dar odata cu bifarea acestei optiuni nu mai ai securitatea atat de buna si nu mai esti protejat de malware sau spyware. Desi Google Play mai scaneaza telefonul dupa aplicatii malitioase sau le scaneaza si inainte de instalare cateodata, s-ar putea ca multe dintre ele sa se instaleze oricum si sa infecteze pe loc telefonul.

4. Citeste intotdeauna permisiunile si incearca sa le intelegi rostul. Ai vazut deja ca la fiecare instalare o aplicatie iti cere voie sa faca anumite lucruri. Acelea sunt permisiunile aplicatiei, ce are ea nevoie sa acceseze ca sa mearga cat mai bine pe sistemul tau de operare. Permisiunile variaza, de la acces in telefon, agenda, locatie, acces la conexiune, la acces la mediul de stocare sau la anumiti senzori.

Cu fiecare permisiune acceptata accepti si niste date care sunt trimise celor care dezvolta aplicatia. Multe aplicatii celebre inregistreaza tot ce se face utilizatorul sub pretextul ca se doreste imbunatatirea serviciilor. Aplicatiile tip keyboard inregistreaza tot ce tasteaza utilizatorii in unele cazuri, depinde de permisiunile cerute la inceput si acceptate aproape automat de fiecare dintre utilizatori.

Dezvoltatorii sunt obligati sa listeze in descrierea aplicatiilor si motivele pentru care vor permisiuni si ce permisiuni vor mai exact. De acolo afli ce va solicita aplicatia ta, poti sa intrebi dezvoltatorul si sa afli mai multe inainte de a instala orice. Citeste, stai si te gandeste si de abia apoi ia decizia de a accepta permisiunile care apar inainte de instalarea efectiva a aplicatiei.

5. Cauta solutii antivirus pentru telefon si scaneaza periodic sistemul de operare. Da, si pe telefon poti avea antivirus. Sunt multe aplicatii cunoscute, pe care le stii de pe calculator, care si-au facut si variante pentru dispozitive mobile. Functioneaza la fel de bine si sunt gratuite, in parte.

E suficient sa instalezi antivirusul preferat si sa programezi scanari automate. Asa stai departe de malware si tot felul de virusi, ai si scanarea de la Google Play si stii ca esti in siguranta non-stop. Orice aplicatie instalezi e scanata si ea si esti avertizat daca are vreun cod suspect, daca incearca sa faca ceva ce nu ar trebui sa faca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *