Site icon RATB

Cum le vorbim copiilor despre sexualitate?

Discutiile despre sexualitate sunt delicate mai ales cand sunt purtate cu micutii, dar ele trebuie sa aiba loc

Conversatiile cu micutii despre sexualitate ar trebui sa inceapa inca de cand sunt foarte… mici. Pe masura ce acestia se indreapta spre adolescenta parintii vor avea indatorirea sa le ofere si mai multe informatii si detalii despre sexualitate si viata sexuala. Nu de putine ori discutiile parinte-copil despre sexualitate sunt ciudate si parintele se va jena si se va teme sa le porneasca.

Si tocmai din cauza acestor obstacole acestea nu mai au loc si copilul devine adolescent si nu stie ce are de facut, cum sa se protejeze, ce sa faca si ce sa nu faca in viata sa sexuala.

Copiii pot sa fie curiosi si sa afle deja multe lucruri despre sexualitate, asa ca e bine la inceput sa stii ce anume stiu deja micutii, sa afli de la ei. Intreaba copilul si vezi cat de multe intelege si stie despre sexualitate ca sa ai o baza de la care sa pleci, sa vezi ce cunostinte sunt bine intelese si ce nu a fost inteles deloc. Daca vei constata ca au inteles gresit mai multe lucruri despre sexualitate fii sigur ca poti sa le explici pe intelesul lor realitatea si nu te feri sa faci referire si la parti din anatomia sistemului reproducator feminin.

Foloseste discutiile despre sexualitate cu micutii ca sa iti exprimi propriile sentimente si pareri despre acest subiect si sa lasi de inteles ce te nemultumeste sau ce urmaresti cu astfel de discutii, evident, totul explicat adaptat nivelului de intelegere al micutilor.

Cand e momentul ideal sa incepi discutiile despre sexualitate cu micutul tau? Nu exista niciun moment ideal, perfect. Inceputul discutiilor despre sexualitate depinde de varsta copilului, de nivelul de maturitate si de intelegere de care da dovada, dar si de interesul sau pentru subiect. Discutiile despre sexualitate nu implica doar referire la actele sexuale. Se discuta despre anatomia umana, activitate sexuala, relatii intime, contraceptie un pic mai tarziu, sarcina, la fetite, consimtamantul implicat in relatiile sexuale, orientare sexuala sau chiar pornografie, la copiii mai mari.

Desigur, nu vei discuta cu un copil de 5-6 ani despre acte sexuale sau orientare sexuala pentru ca nu va intelege mai nimic. Dar poti sa porti discutii despre sexualitate orientate catre cunoasterea anatomiei sistemului reproducator, de exemplu. Iata in continuare cateva sfaturi esentiale pentru orice discutie despre sexualitate purtata cu micutul tau:

Cum se poarta o discutie despre sexualitate in functie de varsta?

Exit mobile version