La varste mici e normal ca un copil sa nu isi inteleaga sau sa isi poata controla emotiile. Controlul emotiilor vine odata cu inaintarea in varsta si cu dezvoltarea psihologica si emotionala. Sunt frecvente cazurile in care copiii au emotii mult prea intense si izbucniri de moment care devin tot mai dese pe masura ce trec anii. Micutii cu emotii intense au nevoie de un tip de ingrijire ceva mai deosebita si de un comportament cat mai corect din partea parintilor. Parentingul in situatia unui copil cu emotii intense ar trebui sa fie total diferit de cel pe care il vedem si il punem in practica cand avem de-a face cu un copil fara astfel de manifestari.
De multe ori te complesc si nu stii cum sa reactionezi. Alteori te resemnezi si incerci sa te impaci cu idee. Copiii cu emotii intense au un comportament greu de prezis, emotiile sunt si ele impredictibile, intense, pot sa duca de cele mai multe ori la certuri si nemultumiri. Parentingul modern rezolva insa si aceasta problema. Prin observare si aplicarea unor tehnici si metode simple de parenting poti sa ai o relatie perfecta cu micutul cu emotii intense si sa reduci din efectele negative pe care acestea le pot avea asupra lui si asupra ta, parintele.
E important de retinut ca parentingul nu e despre decizii rapide, ci despre decizii calculate, despre analiza si despre compromis facut exact la momentul potrivit. Incearca sa analizezi relatia voastra in ansamblul ei si sa ai de fiecare data raspunsuri la orice situatie apare din cauza emotiilor puternice manifestate necontrolat.
Observa anxietatea din prima secunda cand apare. E esential sa iti dai seama cand apare anxietatea la copil, ce poti face sa o previi sau sa ii mai atenuezi din efectele negative. Anxietatea e de cele mai multe ori un catalizator, ea poate duce la manifestari mult mai puternice si la emotii traite cu intensitate mai mare. Incearca sa nu provoci anxietate, sa o intelegi suficient de bine in asa fel incat sa poti lua toate masurile necesare pentru a avea o relatie cat mai buna cu micutii si cat mai normala.
Incearca sa fii o prezenta „placuta”, sa nu generezi anxietatea. Copiii imita tot ce vad la varste micute, asa ca ar trebui sa fii un exemplu pentru ei. E bine sa fii calm, sa inspiri calm, sa nu fii tu insuti anxios. Emotiile sunt contagioase, indiferent de natura lor si de intensitate, deci incearca sa te controlezi si sa fii calm chiar si atunci cand vezi deja emotiile intense la copil. Fa exercitii de control al propriilor emotii, discuta cu un psiholog daca nu te pricepi la asa ceva. Cauta sa ai mereu emotii pozitive si controlabile si sa nu le afisezi deloc pe cele negative, care ar putea fi copiate imediat de cel mic.
Cand nu poti fi clam apeleaza la planul B. Discuta cu micutul, arata-i ca intelegi prin ce trece, incearca sa il determini sa isi exprime deschis sentimentele, emotiile, sa le constientizeze rapid, numindu-le. Parintii ar trebui sa le arate copiilor cu emotii intense ca au trecut si ei prin asa ceva si sa ofera rezolvari, sa le arate ca sunt alaturi de ei orice s-ar intampla si orice ar simti si ca nu sunt singurii care au astfel de trairi. Doar asa te asiguri ca relatia cu micutul este pe drumul cel bun si poti preveni emotii traite cu intensitate foarte mare in viitor.
Ofera o alternativa ori de cate ori poti. Propune solutii, arata ca detii controlul si asa vei bloca orice manifestare intensa a emotiilor. Ai si tu control asupra copilului, el reuseste sa isi controleze mai usor emotiile si relatia voastra este una excelenta. Empatia si limitele, controlul vor oferi copilului suport, sprijin si structura de care are nevoie ca sa faca fata emotiilor puternice pe care le experimenteaza in timp.
Imbratiseaza copilul cat de mult poti. Afectiunea fizica e deosebit de puternica, copiii au nevoie de ea si de imbratisari, mai ales cand nu isi inteleg emotiile intense si cand sunt anxiosi. Scade nivelul de stres, creste increderea in parinte si micutii inteleg ca sunt iubiti si se vor simti in siguranta mereu in prezenta parintilor. Cu o imbratisare rezolvi enorm de multe lucruri, nu te costa nimic sa iti imbratisezi copilul.
Iarta-ti copilul si pe tine insuti. Ori de cate ori se intampla sa va certati, sa fie o situatie mai complicata e bine sa ierti si sa te ierti. Reactioneaza imediat, cere iertare daca ai gresit fata de copilul tau, daca nu l-ai inteles, nu i-ai inteles emotiile intense. Iertarea face bine de fiecare data si actioneaza asupra emotiilor, le calmeaza daca sunt prea intense. Dispare si stresul cauzat de lipsa iertarii si frustrarile, deci e bine pentru toata lumea.