Ai un copil care nu mai vrea sa mearga la scoala? Ai sesizat schimbari de comportament aparute din senin si o „raceala” pe care nu ti-o explici in relatia cu micutul tau?
S-ar putea sa fie victima unui fenomen foarte periculos, bullying-ul. Bullying-ul apare atunci cand un tanar sau un copil se foloseste de un dezechilibru de putere, aparut din cauza puterii fizice, din cauza unor informatii stanjenitoare detinute sau din cauza popularitatii pentru a controla si a face rau altor copiii/tineri.
Se poate porni de la simple zvonuri pana la agresiune fizica si comportamentul se repeta la nesfarsit, urmarind „dominarea” celui aflat in centrul bullying-ului. In acest context este foarte important pentru parintele copilului/tanarului care are de suferit sa ia masuri si sa il invete cum sa se fereasca sau sa se apere, cum sa reactioneze cand intervine bullying-ul la scoala, in grupul de prieteni.
Bullying-ul apare de multe ori in scoli din nevoia de putere. Abuzul de putere este o metoda prin care un tanar sau un copil poate sa ajunga la un nivel dorit al puterii detinute, desi nu o are in realitate. Daca un copil sau un tanar care se implica adesea in bullying a avut de suferit in trecut si sufera in interior va incerca sa proiecteze aceasta suferinta si asupra celor din jur.
Poti feri complet copilul de acest fenomen? Din pacate nu. Scopul parintelui ar trebui sa fie acela de a evita izolarea copilului, de a-l ajuta sa invete cum sa se comporte si cum sa reactioneze corect cand intervine bullying-ul. E foarte important sa ceara ajutor ori de cate ori sufera din cauza bullying-ului si sa nu caute solutii singur.
Deja in gimnaziu peste 70-80% dintre copii admit ca au participat la bullying sau o fac in mod activ „de placere”. Pe langa bullying-ul „clasic” mai avem si cyberbullying-ul, un bullying desfasurat in on-line, pe retele de socializare, pe chat. Al doilea tip de bullying e mai periculos si are urmari grave pe termen lung, psihicul copiilor/tinerilor are de suferit si actele extreme, bolile psihice apar mai repede decat ne inchipuim.
Cum iti pregatesti copilul sa faca fata unor tentative de bullying?
Incurajeaza relatii respectuoase, normale inca de cand copilul este mic. Copilul trebuie sa creasca si sa se dezvolte intr-un mediu in care abuzul de putere nu exista, unde relatiile respectuoase sunt prezente mereu, in orice situatii. Daca se vor evita pedepsele, certurile vom avea sanse mai mari sa avem un copil care nu va fi tentat sa le faca rau altora sau unul care nu va ajunge victima bullying-ului. Jocurile de rol, discutiile deschise cu micutii, dar si un comportament exemplar in familie, intre parinti, vor garanta un tanar sau un copil care nu va avea nicio problema cu bullying-ul.
Mentine o relatie apropiata cu micutul. Copiii care se simt singuri, izolati vor fi tinta bullying-ului. Nu vor spune parintilor ce li se intampla la scoala, nu vor avea curajul sa reactioneze in vreun fel. In momentul in care copilul stie ca poate fi ascultat si poate discuta orice cu parintele, daca are incredere in el, va comunica mai usor si va putea fi ajutat daca apare fenomenul de bullying si in viata sa. Nu te feri, in calitate de parinte, sa discuti ori de cate ori copilul pare ca nu e „in apele lui”, incearca sa incurajezi o comunicare sincera de fiecare data si sa rasplatesti orice incercare de comunicare si de rezolvare a problemelor personale ale micutilor.
Invata-ti copilul abilitati sociale de baza. Copiii vulnerabili sunt victimele perfecte ale bullying-ului. Ideal ar fi sa inveti copilul abilitati sociale pentru a deveni mai putin „atractiv” pentru cei care se ocupa cu bullying-ul in clasa sau in scoala. Jocurile de rol sunt utile mai ales ca poti sa ii arati copilului cum sa se comporte, cum sa se prezinte altor copii la petreceri, la diverse evenimente, cum sa discute cu alti colegi de scoala in diverse situatii.
E important sa ai un copil care intra usor in grupuri, care face parte din grup si nu sta izolat. Izolarea conduce de multe ori la bullying si la probleme la scoala, deci ar trebui evitata cu orice pret. Si inca un lucru: invata-l sa isi evalueze apartenenta la un grup si importanta sa in grup pentru a evita o excludere nedorita si aparitia fenomenului de bullying.
Invata-ti copilul tehnici de evitare a bullying-ului. Bullying-ul apare unde adultii nu sunt prezenti. Se poate evita bullying-ul foarte usor daca tanarul sau elevul sta in zone unde exista supraveghere din partea unui profesor, daca nu merge singur pe holuri, in bai, unde s-ar putea sa fie victima unui bullying. Tehnicile de evitarea a bullying-ului sunt simple. De la statul in fata in autobuzul care il duce la scoala la statul in fata in orice situatie apare o coada, pana la statul in apropierea adultilor care se ocupa de sala de mese, toate pot fi strategii eficiente de evitare a bullying-ului.
Evita pe cat posibil cyberbullying-ul. Din primul moment in care copilul incepe sa foloseasca tehnologia invata-l, supravegheaza-l si implica-te cat poti de mult in viata lui digitala. Si in social media, pe chat apare abuzul de putere, trebuie sa fii constient de lucrul acesta.
Parintii ar trebui sa isi invete copiii sa nu dezvaluie parolele nimanui, sa se asigure ca toate interactiunile cu alti copii, tineri sunt sigure, private, sa nu permita schimbul de informatii compromitatoare. In on-line trebuie sa fii dragut cu toata lumea, asta e regula de baza ca sa nu se ajunga la cyberbullying.