Se stie deja ca nu doar populatia adulta se infecteaza si poate transmite temutul virus SARS-CoV-2 si variantele sale. Si copiii au devenit „vectori” de transmitere a virusului si numarul infectarilor in randul lor a crescut dramatic de la aparitia variantei Delta. In aceste conditii testarile devin obligatorii, mai ales daca exista suspiciunea unei infectari in comunitatile de unde vin, scoala, liceu, chiar gradinite.
Cum abordam insa subiectul testarii COVID-19 cu un copil si cum reusim sa mergem la centrul de testare fara teama si fara scandal?
Din mai 2021 exista recomandarea vaccinarii copiilor cu varsta cuprinsa intre 12-15 ani, asta dupa ce si adolescentii cu varste peste 16 ani s-au putut vaccina, daca doreau. Dar ca sa stii daca ai un copil infecatat cu SARS-CoV-2 ai nevoie de testare. Testarile pot fi facute preventiv sau daca avem simptome neclare, care nu trimit neaparat cu gandul la SARS-CoV-2.
Testul COVID-19 presupune folosirea unui bat lung si subtire cu vata, care se introduce adanc in nari pana in zona de comunicare dintre nas si gat. Dureaza cateva secunde, da, e o senzatie neplacuta, dar e suportabil. Nu are efecte adverse, poate doar ceva disconfort local, iritatie, miros ciudat persistent in nari. Testam copiii atunci cand au intrat in contact cu alti pacienti infectati deja cu SARS-CoV-2, cand au dezvoltat simptome usoare sau cand nu au simptome care sunt concludente si trebuie o confirmare.
La copii, simptomatologia COVID-19 include febra mare care nu trece cu medicamente obisnuite pentru febra, frisoare, tuse, respiratie ingreunata, oboseala, lipsa poftei de mancare, dureri de cap, probleme digestive, diaree, dureri de stomac, pierderea mirosului si gustului, congestie nazala care nu se mai opreste, stare de greata, varsaturi, deshidratare, respiratie prea rapida, copilul respira de peste 50 de ori pe minut.
Daca vrem sa testam copilul o putem face in orice centru de testare. E important sa il pregatim si sa ne pregatim din timp pentru aceasta experienta unica, atipica. Ce putem face?
Pastreaza-ti calmul. Incurajeaza copilul, fii calm si nu ii da motive sa fie stresat fara rost. Vorbeste cu micutul, raspunde la toate intrebarile pe care ti le adreseaza si nu te enerva, nu incerca sa fii altfel decat esti in mod obisnuit. Copilul simte tot si va reactiona si el la fel cum reactioneaza parintii.
Pregateste-te de testarea copilului. Ca sa le poti explica celor mici ce este cu acest test COVID-19 si de ce e necesar ar trebui sa te informezi foarte bine intai, sa citesti, sa te documentezi in asa fel incat sa poti sa oferi informatii cat mai clare si mai simplu de inteles pentru orice copil, de orice varsta. Nu strica sa ai si un discurs pregatit inainte de a merge la testare si sa ai toate explicatiile posibile pentru nevoia de a ne testa.
Explica tot ce presupune un test COVID-19. Cand stii exact cum se va desfasura si la copii testul COVID-19 explica pe intelesul copilului toate operatiunile pe care le vor face doctorii, asistentele. Nu incerca sa il sperii, explica simplu ce se va intampla cu batul special cu vata, cu mirosul ciudat sau cu senzatia de iritare care vor aparea atunci cand se iau probele din nasuc si gurita, din gat. Intareste ideea ca testarea nu va durea si va fi doar putin disconfort care va trece imediat, ca nu face nimeni nicio injectie si ca nu va fi durere.
Adapteaza explicatiile la varsta copilului. Nu incepe cu explicatii foarte dificile si cuvinte noi atunci cand esti in fata unui copil de 12 ani, de exemplu. Mergi mai mult pe explicatii sumare, foarte simple, care sintetizeaza esenta, pe comparatii si pe exemple concrete pentru ca micutul sa stie la ce sa se astepte de la acest test banal, dar deosebit de important. Daca ai un copil mai mare poti sa ii explici tot ce trebuie sa stie, sa il trimiti sa se mai documenteze din surse sigure si verificate daca vrea sa cunoasca mai multe despre testarea COVID-19.
Alege o jucarie, un obiect favorit pe care copilul il poate lua la centrul de testare. Daca e vorba de copii mai mici poti sa ii lasi sa ia animale de companie din plus, orice isi doresc si cred ca ii va ajuta sa fie curajosi si sa treaca cu bine peste testare. E cea mai buna solutie sa ai un copil mai linistit cand mergi la testare si sa stii ca nu va suferi prea mult de pe urma acestei experiente.
In timpul testarii fii mereu langa copil si incurajeaza-l. Cere sa fii alaturi de copil in camera de prelevare a probelor pentru testul COVID-19, lasa-i sa te vada, sa te tina de mana. Ajuta mult daca micutii asculta muzica sau incearca sa respire usor inainte de testare, nu in timpul ei. Incearca sa glumesti, sa mentii nivelul de stres cat mai scazut.
Va dura mai putin de doua sau trei secunde prelevarea probelor cu „betisorul” inspaimantator de lung si subtire dupa care puteti merge oriunde vrea pentru relaxare si pentru a mai reduce din tensiunea acumulata.
Dupa testare poti sa astepti cu micutul rezultatul, daca se da pe loc. Incearca sa ai niste activitati fun, sa discutati, sa va jucati putin cat asteptati rezultatele. Explica iarasi copilului ce asteapta, rezultat pozitiv sau negativ si ce inseamna. Desigur, nu e cazul sa il sperii daca testul e pozitiv. E bine sa abordezi cu multa atentie un rezultat pozitiv si sa pregatesti copilul daca te astepti la asa ceva, sa nu adaugi si mai multa anxietate. Odata ce ati primit testul si vedeti ca nu e nicio problema-asa cum se intampla in multe cazuri, puteti pleca acasa linistiti.
Daca insa erau niste simptome vagi si testul a fost facut la cerere pentru a se confirma infectarea si a se administra tratamente e cazul sa luati imediat masuri si sa cereti si testari mai complexe, sa discutati cu un medic.