La momentul actual sunt doua mari sisteme de operare pe laptopuri sau desktopuri: Windows si Mac OS. Cel mai popular este Windows, OS produs de Microsoft si dezvoltat in permanenta pentru a veni in intampinarea nevoilor milioanelor de clienti. Ca orice sisteme de operare, si Windows, indiferent de versiune, are o multime de caracteristici si procese care il pot ingreuna la un moment dat.
Daca mai ai si un desktop sau un laptop care nu e dintr-o generatie mai noua s-ar putea sa constanti, ca, desi ai instalat „pe curat” sistemul de operare, dispozitivul tau se misca in continuare destul de greu, raspunde mai greu la comenzi dupa cateva zile de utilizare. Ca sa poti lucra in continuare fara probleme poti sa „intervii” asupra setarilor de sistem si asupra registrilor, daca esti suficient de priceput si stii ce faci, astfel incat viteza de procesare a OS-ul sa fie mult mai mare.
Stim deja toti cei care sunt pe Windows, indiferent ce versiune avem, ca niciun sistem de operare nu e perfect. Chiar si cu un laptop nou tot te lovesti de foarte multe procese care ruleaza in fundal, de vechile „metehne” ale OS-ului cel mai cunoscut din lume. Fisiere temporare, registri corupti, caracteristici de care ai nevoie si care ruleaza fara sa stii si iti incarca memoria, dar si o proasta gestionare a RAM-ilor sau a puterii procesorului. Acestea pot fi doar cateva motive pentru care ajungi sa ai un OS care de abia se „misca”.
Utilizator amator sau profesionist, nu conteaza ce experienta ai, iti poti imbunatati simtitor viteza OS-ului si poti avea timpi foarte buni de reactie. Totul este sa ai rabdare si sa gasesti un ghid bun si simplu de urmat. Sau sa te documentezi si sa iti faci propriul ghid pentru situatiile in care te confrunti cu probleme de sistem. Asa ii vei putea ajuta si pe altii si vei deveni un adevarat „guru” al imbunatatirii vitezei sistemului de operare instalat pe dispozitivele tale.
Pasi de urmat pentru o viteza simtitor mai mare in cazul sistemelor de operare Windows.
Update-uri. Microsoft are lunar sau chiar si de mai multe ori pe luna update-uri programate pentru sistemele de operare importante. Daca vezi ca sistemul a incetinit deja si viteza nu mai e la fel incearca un update. E o procedura simpla, poti verifica daca ai primit unul nou in Settings-Update&Security si Check for updates. Update-urile se pot face automat sau manual, e alegerea ta. Ar fi bine sa le lasi pe manual daca vrei sa nu ai probleme cu viteza internetului cand mai apare un update de dimensiuni mai mare. De obicei Microsoft rezolva problemele rapid si s-ar putea sa vezi imbunatatiri ale vitezei si la nivel de performanta.
Verifica aplicatiile care pornesc odata cu sistemul de operare. Probabil nu te-ai gandit, dar multe programe instalate au si anumite procese ce pornesc imediat dupa ce OS-ul a bootat. Le poti vedea accesand Task Manager (CTRL+ALT+DEL) si apoi Startup, din taburile prezente in fereastra.
Atentie la impactul pe care il are fiecare proces pe care il vezi in lista si la High-ul indicat de sistem. Cele care au impact mare si nu sunt esentiale ar trebui eliminate. Vrei sa scapi de ele? Un click dreapta pe proces si Disable. Tot ce nu e esential pentru sistem, ce tine de drivere video, audio, de antivirus, poate fi dezactivat fara probleme.
Ruleaza programul de curatare a partitiilor. Daca ai Windows stii deja de Disk Cleanup. E un utilitar micut care poate curata fisiere temporare ramase dupa update, instalari, actualizari, dupa upgrade.
Pentru a ajunge la el nu ai de facut decat sa dai un click stanga pe meniul Windows, sa tastezi Disk Cleanup in bara de cautare si sa astepti deschiderea ferestrei. Apoi bifezi ce te intereseaza sa fie sters si poti apasa pe Clean up system Files. Poti sterge si ce a ramas dupa un upgrade de sistem, dar asta va insemna sa nu mai revii la versiunea anterioara a OS-ului.
Dezinstaleaza toate programele de care nu mai ai nevoie. Aici intra in scena termenul de Bloatware. Ce inseamna? Tot ce instaleaza producatorul sistemului si ce aplicatii gasesti preinstalate deja, cele care sunt vizibile imediat dupa instalarea „pe curat”.
Ca sa le instalezi pe cele de care nu ai nevoie mergi in Control Panel-Programs-Programs and Features-Uninstall a Program. Alegi ce programe vrei sa dezinstalezi si dai un click dreapta si Uninstall. Sunt si scripturi speciale on-line, facute de programatori cu experienta, care te vor „scapa” de programele preinstalate, pe care nu le vei putea elimina asa de simplu.
Dupa ce ai terminat cu dezinstalarea nu uita sa dai disable si la aplicatiile care ruleaza in background. E suficient sa scrii Background App in bara de cautare urmat de un Enter si esti deja in pagina dedicata acestor setari. De acolo debifezi toate aplicatiile care nu ai nevoie sa ruleze in background.
Alege un stil minimalist cand vine vorba de efecte speciale, animatii, efecte grafice. Da, iti plac animatiile, transparenta, wallparer-ul care se tot schimba si alte animatii interesante de la ferestre, din timpul unui download. Dar ele iti pot incetini mult OS-ul, mai ales daca ai un hardware vechi.
Asa ca poti sa le dezactivezi ca sa ai o viteza mai buna la orice comanda. Mergi in Meniul Windows, apoi la System, Advanced Settings si alegi Performance Settings. La Visual Effects alegi Custom, debifezi tot ce nu ai nevoie de la animatii, lasi efectele pe font si eventual „umbrele” la mouse sau foldere si dai la final Apply. Vei vedea imediat ca sistemul de operare se va misca mult mai bine si va avea ceva mai multa memorie RAM la dispozitie.
Tot aici poti sa dezactivezi efectele de transparenta. Si ele pot incetini sistemul. Ca sa le dezactivezi deschizi iarasi Meniul Windows, tastezi in bara de cautare Make Start, taskbar si iti va aparea imediat optiunea care te va trimite in fereastra pentru transparenta. Sau poti scrie transparency daca iti e mai usor. Din setarile de culoare poti sa dezactivezi transparenta. Tot de aici poti alege si un Dark Mode sau Light Mode, aplicabil programelor din sistem.
Fa un upgrade de RAM. Cand ai tot umblat si prin registri, ai aplicat toate „trucurile” gasite pe Internet, ai dezactivat tot ce ai putut si tot nu merge sistemul cum vrei e cazul sa cumperi niste RAM. Ai 4Gb RAM poti cumpara inca 4Gb, ai 8Gb, poti pune 16Gb, asta daca iti permite configuratia hardware.
Ca sa vezi cat de bine se descurca OS-ul cu memoria deschizi Task Manager cu un click dreapta pe task bar si alegi optiunea dorita. In Task Manager ne uitam la Performance, unde vedem si date tehnice legate de RAM si de tipul lor. Instalarea RAM-ilor e simpla, sunt niste placute care se vor potrivi perfect in sloturile deja existente.
Ruleaza System Maintenance. Alt utilitar foarte bun din Windows e cel de mentenanta a sistemului. Poate defragmenta un HDD, poate cauta update-uri, poate depista malware si alte tipuri de virusi.
De obicei functioneaza cat timp calculator e in starea idle, adica nu faci nimic la el, dar e lasat deschis. Se poate rula si manual utilitarul: intri in Control Panel, apoi la System and Security, Security and Maintenance. Click stanga pe sageata ca sa apara si alte optiuni, iar de acolo selectezi Start Maintenance. Inchide fereastra, salveaza tot ce lucrai si lasa OS-ul sa isi faca treaba in background.