Site icon RATB

Cum pregatesti calculatorul pentru vanzare?

Vanzarea unui calculator vechi incepe intotdeauna cu o pregatire atenta a dispozitivului in vederea vanzarii

Cand ai nevoie de performante mai bune, de o arhitectura mult mai avansata si mai adaptata nevoilor tale din prezent vei investi intr-un calculator nou. Si odata ce ti-ai cumparat un calculator nou vei vrea sa il vinzi pe cel vechi ca sa iti recuperezi o parte din investitie. Vanzarea unui calculator e foarte simpla astazi, mai ales ca ai site-uri unde poti posta anunturi si unde gasesti multi cumparatori intr-un timp scurt.

Inainte sa scoti la vanzare un calculator e bine sa stii cum il pregatesti corect pentru vanzare. Ai cel putin trei pasi de facut: backup pentru date, stergerea HDD-ului, SSD-ului ca sa nu oferi acces la informatii personale si instalarea unei copii noi a sistemului de operare, „pe curat”. La final te gandesti cum vinzi si cui ii vinzi calculatorul si esti gata sa devii vanzator.

Indiferent daca ai date sensibile in calculator si vrei sa scapi rapid de ele sau daca nu ai nimic important in el si vrei sa il vinzi cat mai rapid va fi necesar sa iti iei cateva masuri de precautie inainte de a da altcuiva dispozitivul tau. Asa cum e si firesc se va incepe cu un backup al datelor importante. Aici ai doua variante: faci backup pentru tot sistemul si faci backup doar pentru fisierele importante.

Crearea unui backup este foarte simpla. Mergi la System and Security, la Backup and Restore din sistemul de operare Windows, in Setari. Creezi o imagine a sistemului pe HDD sau SSD dupa care alegi la ce faci backup, la ce partitii, zone din HDD sau SSD. La final ai un backup pe care il poti copia pe un mediu de stocare extern si poti restaura totul pe noul tau calculator.

Dar poti sa faci backup si in OneDrive sau orice alta solutie Cloud la fel de simplu, mai ales daca vrei backup pentru fisiere personale. S-ar putea sa ai deja foldere pentru Cloud daca folosesti in mod curent solutiile Cloud, asa ca acolo poti sa adaugi fisierele dorite si ele se vor sincroniza imediat.

Este foarte important sa ai un dublu backup facut, de sistem si individual, pentru fisierele dorite pe care nu le poti include in backup-ul de sistem. Toate datele vor aparea pe noul calculator dupa un Restore si nu te vei mai chinui sa copiezi totul dintr-o parte in alta.

Dupa backup urmeaza stergerea datelor importante, personale, stergerea HDD-ului sau SSD-ului. Aici e iarasi foarte simplu, ai in Windows optiunea de Reset la setari din fabrica. Alegi sa nu pastrezi nimic si astepti ca tot procesul de resetare sa fie finalizat. Daca nu esti multumit cu acest tip de resetare poti folosi diverse softuri terte pentru resetare si stergere. E important sa repartitionezi corect mediul de stocare din vechiul calculator pentru a permite instalarea si ruleaza unui sistem de operare dupa resetare. Resetarea va sterge absolut tot din calculator, cel putin din partitia de sistem, dar nu vei avea sterse fisierele din partitii terte pe care le-ai creat de-a lungul timpului. Ca sa stergi absolut tot va trebui sa stergi partitiile in momentul in care instalezi din nou un sistem de operare, o copie fresh pe vechiul calculator.

Si asa ajungem la etapa finala a pregatirii calculatorului pentru vanzare: instalarea unei copii a sistemului de operare. Instalarea ar trebui sa dureze destul de putin, e foarte simpla mai ales ca astazi sistemele de operare au simplificat mult procesul de instalare. Iti trebuie un stick sau CD/DVD cu o copie cu licenta a sistemului de operare si tot ce ai de facut este sa stergi partitiile si sa repartitionezi mediul de stocare in asa fel incat instalarea sa poata incepe. Odata ce ai inceput instalarea astepti sa se termine, personalizezi cateva lucruri dupa Boot si ai terminat si cu acest ultim pas. Calculatorul e gata de vanzare.

E recomandat sa il testezi inainte de a posta anunturile de vanzare si sa te asiguri ca totul functioneaza foarte bine. Stabilesti rapid cui vrei sa il vinzi, care e publicul tau tinta, alegi ce fel de mesaj, text folosesti ca sa atragi cumparatorii, cauti detaliile tehnice ale calculatorului si postezi anuntul de vanzare. Fii pregatit si cu alte detalii si poze, videoclipuri din timpul functionarii calculatorului ca sa dovedesti ca merge excelent.

Asta e tot ce ai de facut ca sa te pregatesti de vanzarea unui calculator. Respecta cu atentie toti pasii descrisi anterior si nu vei avea nicio problema in procesul de vanzare a calculatorului cel vechi.

Exit mobile version