Poti avea telefonul preferat mai multa vreme daca stii cum sa ai grija de el

Telefonul smart a devenit o prelungire a mainii si chiar a mintii noastre. Depindem de el din ce in ce mai mult, il folosim zi de zi, iar de cand cu pandemia am ajuns sa fim dependenti de el indiferent ce varsta avem sau unde lucram.

De regula, un smartphone se inlocuieste la 2-3 ani, daca vrei sa ai performante la fel de bune si o baterie pe care sa te bazezi. Totusi nu e obligatoriu sa il schimbi la doi ani daca inca functioneaza si autonomia bateriei este inca foarte buna. Vestea buna este ca poti sa ii prelungesti viata foarte usor tinand cont de cateva trucuri cu eficienta dovedita.

Cand ti-ai cumparat ultimul smartphone? Luna trecuta, acum trei luni, anul trecut? Orice raspuns ai da ele sunt parte din realitatea in care traim. Avem nevoie de telefoanele smart si le inlocuim cand nu mai au performante atat de bune sau cand vrem un upgrade, ceva mai puternic si mai stabil, cu un spatiu de stocare mai mare si mai mult RAM.

Fie pentru ca nu ai un buget prea mare pentru un nou telefon, fie ca iti place prea mult modelul pe care il ai deja si nu vrei sa il inlocuiesti deloc, cel putin pe termen scurt, iti vei dori sa prelungesti viata telefonului smart. O poti face simplu in prima faza avand grija de el, investind in accesorii, husa, folie de protectie, evitand sa il scapi in apa, pe suprafete dure, sa stai pe el cand e in buzunarul din spate.

Insa nu e suficient. Telefonul tot va ajunge in punctul in care va trebui sa fie schimbat si vei fi pus in situatia in care trebuie sa renunti intr-un final la el. Dar acest lucru ar fi de preferat sa se intample cat mai tarziu cu putinta.

Ce poti face sa ai telefonul tau preferat pentru cat mai multa vreme in mana sau in buzunar?

1. Nu sari peste update-uri, nu uita sa le faci la timp. Ca sa ai un telefon smart care functioneaza ca in prima zi trebuie sa fii atent la upgrade-uri si update-uri pentru OS si aplicatiile terte instalate si folosite zi de zi. Nu dureaza mult sa faci un update sau un upgrade, se rezolva instantaneu erori si probleme de securitate, te poti trezi si cu functionalitati noi.

Performanta telefonului se va imbunatati, telefonul va functiona mai rapid si mai usor. Indiferent ce sistem de operare ai pe telefon, te poti duce in Setari, la Verificare actualizari sau poti seta verificarea automata si instalarea pe timpul noptii, acolo unde iti e permis asa ceva. E simplu si va ajuta enorm la prelungirea vietii telefonului. Poti sa lasi totul pe automat sau sa le faci cand ai timp, odata ce te-ai conectat la o retea Wi-Fi.

2. Sterge aplicatiile de care nu mai ai nevoie. Toate telefoanele au spatiu de stocare finit, memoria e finita si ea, asa ca numarul de aplicatii instalate si folosite nu are cum sa fie infinit. Din cand in cand trebuie sa vezi ce aplicatii nu mai folosesti si sa le stergi, sa le inlocuiesti cu unele care nu consuma atat de multa memorie sau spatiu de stocare.

Pe masura ce se acumuleaza aplicatii pierzi din memorie, pentru ca multe vor avea in continuare procese ce ruleaza in fundal, pierzi din spatiul de stocare si ai toate sansele sa te trezesti cu un telefon care merge foarte incet, raspunde greu la comenzi, la input. Aplicatiile pot fi sterse lunar sau de doua, trei ori pe an, daca nu ai atat de multe sau esti foarte ocupat.

3. Cumpara de la inceput o husa de calitate si eventual pune si o folie de sticla, din plastic special pe ecran. Desi ai fi tentat sa lasi telefonul smart fara husa si protectie pentru ecran, asta ar fi cea mai mare greseala. Iti scurtezi singur viata telefonului, il vei distruge la un moment dat si nu va mai arata atat de bine.

Nu e musai sa ai husa foarte scumpa, dar cumpara una care se potriveste bine si protejeaza colturile si spatele, care e si la moda, daca se poate. Folia de protectie va ajuta enorm, zgarieturile de pe ecran si orice soc nu vor mai fi o problema. In cel mai rau caz se sparge folia de sticla, dar ecranul ramane intact si poti inlocui rapid folia deteriorata.

4. Pastreaza ecranul si porturile perfect curate. Pe langa faptul ca un telefon ingrijit arata mai bine vei avea si un telefon de care te vei putea folosi mai mult timp. Chiar daca ai husa si te bazezi pe ea, e bine sa cureti ecranul si porturile disponibile pe modelul tau de telefon din cand in cand. Un betisor de urechi sau o scobitoare te vor ajuta, dar trebuie sa fii atent sa nu distrugi conectorii, mufele.

E bine sa cureti si difuzorul, microfoanele, zonele expunse unde pot intra fel de fel de resturi si praf, mizerie. Cu un servetel special pentru telefoane poti sterge si lentilele camerelor, ecaranul, geamurile de pe spate si fata, daca ai asa ceva aplicat pe carcasa.

Un ecran murdar si porturi pline de impuritati si neintretinute vor „imbatrani” telefonul si ii vor reduce din performanta. Cand ai putin timp la dispozitie incearca sa il cureti cu atenti peste tot pe unde ai acces ca sa poti sa il utilizezi in cele mai bune conditii exact cat vrei tu.

5. Evita supraincalzirea telefonului si operatiunile care forteaza telefonul, hardware si software. E bine sa nu lasam telefonul in soare, in spatii unde e foarte cald, sa nu stam foarte mult pe el mai ales cand avem temperaturi extreme. De asemenea se va evita folosirea in exces a internetului de pe telefon, pentru ca suraincalzirea apare mai frecvent cand intra in joc si modemul.

De preferat sa te gandesti la partea hardware si software de fiecare data cand te apuci de sarcini care presupun o folosire prelungita a telefonului si sa incerci sa nu stai enorm de mult timp doar pe el. Daca ai mai multe dispozitive incearca sa le utilizezi alternativ.

Si inca ceva important: cand incarci telefonul nu il tine in husa, port pentru ca se va incalzi oricum si nu vei face decat sa ridici temperatura dispozitivului tau. Cand constati ca bateria are probleme inlocuieste-o si nu arunca telefonul intr-un sertar.

Mai nou telefoanele vin cu baterii incastrate, dar se pot desface in orice service si se inlocuieste rapid bateria cu alta noua. Asa le vei putea folosi inca o perioada si te vei bucura de autonomie buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *