Chiar daca nu ne dam seama, la fiecare interactiune cu serviciile on-line ne alaturam grupului de “poluatori digitali”

Stim deja ce efecte devastatoare asupra mediului are poluarea. Incercam sa o prevenim, sa o intelegem, insa omitem un lucru important: poluarea poate fi si… digitala. Jumatate din populatia globului e on-line si numarul celor care au acces la Internet creste exponential an de an. Poluarea digitala ramane un mister pentru multi, insa repercusiunile ei sunt foarte importante si chiar pot fi prevenite.

Chiar daca nu o vedem, asa cum se intampla cu poluarea obisnuita, poluarea digitala e acolo si e cat se poate de grava. Entitati si obiecte digitale ajung sa polueze enorm. De la internet la telefoane smart, la tablete sau streaming, e-mail, toate pot fi oricand factori poluatori daca ne referim la poluarea digitala. Sunt doua axe principale ale poluarii digitale.

Pe de o parte avem poluare generata de operarea retelelor de Internet. Pe de alta parte avem poluare cand sunt produse diverse componente pe care le gasim in gadgeturi, computere etc.

Web-ul ajunge sa consume cantitati uriase de energie. Internetul se bazeaza, pana la urma, pe o infrastructura si tocmai aceasta polueaza fizic intreaga planeta. Daca Web-ul ar fi fost o tara, ar fi pe locul 6 intr-un tot al celor mai poluante natiuni din lume. Ca sa va dati seama de dimensiunea reala a poluarii digitale ar fi bine sa va ganditi la un exemplu concludent. Sa spunem ca avem o firma cu 100 de angajati.

Acea firma emite 13 tone de CO2 pe an! Cand trimiti un e-mail consumi energia pe care o consuma un bec in 24 de ore. Iar cu pandemia si lucratul de acasa numarul de e-mail-uri depaseste 10 miliarde, si asta pe ora! Deci poluarea digitala o va depasi, daca nu a depasit-o deja, pe cea din aviatie…

Si mai avem centrele de date, serverele uriase, sistemele de racire, dar si miile de conectari intre dispozitive cu ajutorul unor cabluri sau dispozitive care au nevoie si ele e energie din belsug. Insa dincolo de acest aspect global al poluarii digitale mai avem o problema pe care o putem controla fiecare dintre noi: e-mail-ul. E simplu sa dam un click, dar cu acel click generam o poluare digitala uriasa. Un singur e-mail stocat pe cont vreme de un emite 19 grame de CO2. Trimiterea unui e-mail multiplica emisiile de CO2 de pana la patru ori.

Chiar si banalele cautari sau tab-urile deschise in browser polueaza digital. Mai multe tab-uri deschise, fara a fi folosite, consuma multa energie pentru ca fiecare pagina web deschisa este conectata in permanenta la un server. Un video vazut pe telefon prin 4G consuma de 23 de ori mai multa energie decat daca am fi vazut respectivul video prin WiFi. De ce? Pentru ca datele mobile trimit in mod repetat semnale diverse la toate turnurile celulare.

Criptomonedele si generarea lor duc la o poluare digitala masiva. Sapte GigaWatti de electricitate sunt necesari ca sa ajungi sa iti generezi bitcoinii atat de pretuiti astazi. Practic toata energia pe care o consuma Elvetia intr-un an e folosita la generarea de Bitcoini…

Ce putem face sa prevenim poluarea digitala? Iata o intrebare foarte buna, complicata, al carui raspuns este foarte simplu.

1. Management inteligent al e-mail-ului. Nu trimite e-mail-uri inutile, foloseste instrumente speciale pentru mesaje interne, nu copia mereu o multime de date de prin e-mail-uri si le pune in altele. Verifica mereu un e-mail si evita sa trimiti un altul doar pentru a corecta o mica greseala.

Goleste folderele Trash, Spam in mod regulat, foloseste servicii care repereaza Spam-urile si le filtreaza. Nu citi in continuu e-mail-uri, da unsubscribe de la orice fel de site pe care nu il mai folosesti. Prefera un stick usb pentru transferul de fisiere intre colegi, nu transfera fisiere foarte mari pe e-mail, alege servicii care ofera link-uri de download dupa ce fisierul e uploadat pe site. Si la final nu uita sa arhivezi si sa comprimi toate fisierele trimise pe e-mail.

2. Browsing inteligent. Foloseste motoare de cautare „eco”, gen Ecosia. Fii precis in cautari, cauta cuvintele cheie care descriu cel mai bine ce vrei sa gasesti. Scrie direct in bara de adrese a browserului si nu in motorul de cautare, ca sa nu mai deschizi alta pagina si alt tab. La cautari identice foloseste Bookmark-urile, semnele de carte pe care le-ai pus deja la cautarile din trecut. Inchide un tab si browserul daca nu le mai folosesti deloc.

3. Deconectari mai dese. Ori de cate ori ai ocazia deconecteaza-te de la Internet, de la serviciile on-line, scoate modemul din priza, inchise routerul noaptea. Dezactiveaza notificarile de pe telefon cand nu ai nevoie de ele, dezinstaleaza aplicatii nefolosite, sterge conturile vechi.

Si cel mai important: FARA HD, incearca sa te uiti la streaming pe WiFi si la rezolutii mai mici. Inlocuieste streamingul cu uitatul la TV, prefera tot timpul WiFi-ul in locul 4G sau 5G, comunica prin SMS ori de cate ori poti. Limiteaza folosirea Cloud-ului cat mai mult si tine cont mereu de timpul petrecut in fata dispozitivelor-cand nu ai ce face incearca sa iti gasesti alte activitati…

Lasă un răspuns