Cultura scolara este un concept pe care nu l-ai auzit atat de des, dar despre care se vorbeste adesea in mediul academic. Cand discutam despre cultura scolara ne referim la sublinierea influentelor si atitudinilor din interiorul scolii, in baza unor norme, traditii si credinte impartasite de catre profesori si de catre elevi. Atmosfera din scoala va afecta orice se desfasoara in interiorul sau. Nu ne referim doar la orele ca atare, ci la interactiunile dintre profesori si elevi si dintre profesori si parinti, de exemplu.
Incurajarea unei culturi scolare pozitive este de dorit daca vrem performante, o atmosfera placuta in scoala si o comunicare perfecta intre toti actorii implicati in educatie.
Cultura scolara poate fi toxica sau pozitiva. Cea toxica este usor de recunoscut: personalul nu comunica, interesul elevilor este lasat pe ultimul loc, valorile negative le vezi peste tot, descurajarea e la ordinea zilei, la fel si lipsa de speranta. Practic personalul scolii nu isi da seama ce trebuie sa urmareasca in materie de caracteristici necesare pentru o dezvoltare armonioasa a elevilor si pentru asimilarea cat mai simpla a cunostintelor transmise.
Cultura scolara pozitiva are un impact urias asupra intregii experiente scolare si de invatare. Succesul, bucuria, realizarile, toate le putem repera intr-o cultura scolara pozitiva. Profesorii de abia asteapta sa predea, sa lucreze, elevii vor sa invete, sunt pregatiti mental si emotional sa primeasca noile informatii transmise de la catedra.
Dar ca sa ajungi sa poti face aceasta distinctie intre cultura pozitiva si cea negativa, toxica, trebuie sa „citesti” cultura din scoala, sa vezi atitudinile profesorilor la clasa, la intalnirile cu intreg personalul scolii, sa intelegi ce simt elevii vizavi de scoala si de personalul din scoala.
Cum construiesti cultura scolara pozitiva? Iata cateva metode practice si foarte simplu de aplicat la nivelul scolii.
Implicare reala din partea parintilor. Comunicarea deschisa, clara cu parintii copiilor poate sa evite foarte simplu neintelegerile si sentimentele de neincredere si de ostilitate. Scoala ar trebui sa puna la dispozitia parintilor platforme pentru un feedback in timp real oferit in functie de activitatile si de programele scolare la care elevii iau parte. Parintii trebuie sa se implice mereu in educatia copiiilor si in tot ce tine de scoala, pot si dezvoltate programe educationale petnru parinti ca sa se implice si mai mult in educatia copiilor. Doar asa se poate ajunge la o atmosfera pozitia in scoala. O mare familie, asta trebuie sa se formeze in jurul clasei, in jurul scolii si parintii trebuie sa faca parte din ea si sa raspunda activ la orice provocari.
Recunoaste realizarile personale si comportamentele bune, exemplare. Copiii trebuie sa stie cand au facut ceva bine si trebuie sa fie recompensati cumva, chiar si doar la nivel verbal. In fiecare saptamana ar trebui sa se stabileasca niste lucruri pe care elevii le vor bifa si cei care reusesc sa le bifeze pe toate vor fi recompensati intr-un fel, vor fi aratati si celorlalti, dati exemplu. Asa stimulezi concurenta intre copii si implicarea din partea parintilor, care vor vrea sa aiba si ei copii asa de apreciati de o intreaga comunitate. Nu trebuie sa ai neaparat ceremonii cu multa lume, cu premii peste premii. Laudele si o lectie bonus cu explicatii ale unor lectii mai grele pentru respectivul copil ar putea fi de ajuns.
Stabiliti normele scolare care construiesc valorile. Nu e nevoie sa stabilesti reguli la clasa, la scoala pentru toate situatiile si scenariile posibile. Mai bine te gandesti la reguli de aplicat in scoala care se vor concentra pe construirea unor valori pozitive la clasa. Asa elevii invata si de ce trebuie sa faca sau sa nu faca ceva si cum trebuie sa se comporte, sa reactioneze. De exemplu, in loc sa fie impusa o regula stricta legata de folosirea telefoanelor la ore ar putea sa fie impusa o norma scolara care spune foarte simplu: respecta pe cei din jurul tau. Consistenta e cheia, normale scolare trebuie sa fie la fel pentru toata lumea aflata in clase, indiferent cat de mari sau de mici sunt copiii care vor fi in banci.
Consistenta disciplinei chiar conteaza. Daca nu sunt respectate regulile trebuie aplicata disciplina. Sunt multe metode de disciplinare care incurajeaza cultura scolara pozitiva. Cand pedepsesti un elev ii transmiti ca a gresit, dar cand il pui sa faca si un anumit lucru pentru a corecta ce a gresit isi va da seama ca mai bine nu facea lucrul respectiv care i-a adus pedeapsa. Consistenta disciplinei aplicate in scoala este foarte importanta, ea nu trebuie sa aiba variatii in interiorul unitatii de invatamant.
Incurajarea inovatiei la ore. Trebuie incurajate metodele noi de predare, de evaluare, ele trebuie sa fie implementate cat mai simplu pentru a se putea obtine la final cele mai bune rezultate. Cultura scolara se va orienta mult mai usor intr-o directie pozitiva daca ai profesori implicati, care cauta mereu sa gaseasca idei creative de predare, idei care ii vor ajuta pe elevi sa retina mai usor materia si sa fie mai atenti la ore. De exemplu, se pot folosi jocuri moderne, dispozitive moderne, pentru a preda si a ajuta elevul sa invete mult mai usor.