Site icon RATB

Cum putem preveni contaminarea incrucisata in pandemie?

Contaminarea incrucisata este foarte periculoasa in timpul pandemiei de COVID-19

Marea problema in pandemie nu este virusul in sine. Pana la urma, incet, incet va fi tinut sub control. Cea mai mare provocare este sa eviti contaminarea incrucisata.

„Puterea” unui virus consta in raspandirea rapida. De unul singur el nu are cum sa ajunga la atatea milioane de oameni. Aici intervine contaminarea incrucisata, care il sprijina in incercarea lui de a produce cat mai multe infectari intr-o comunitate.

Daca mastile ne pot feri de infectare si sunt recomandate oriunde ne-am afla, spatii publice aglomerate, spatii interioare de orice tip, manusile ar putea fi veriga slaba care ar favoriza contaminarea incrucisata. Oprirea sau prevenirea contaminarii incrucisate poate fi cheia victoriei impotriva SARS-CoV-2. De asta trebuie sa fim atenti la toate detaliile legate de protectie.

Contaminarea incrucisata e un termen destul de dificil. El exista de ceva vreme in lumea medicala si in lumea stiintei. In contextul pandemiei actuale contaminarea incrucisata se traduce prin transmiterea rapida a particulelor virale de la o substanta la alta, de la un om la altul. De multe ori am auzit vorbindu-se despre contaminarea incrucisata cand au avut loc episoade de contaminarea a mancarii cu Salmonella, care a trecut de la carne la legume.

Pandemia de COVID-19 ne-a invatat ca o contaminare incrucisata depaseste cu mult barierele transmiterii clasice. De exemplu, avem contaminare incrucisata si cand particulele de coronavirus se transfera de pe manerul usii pe ecranul telefonului smart, asta cu ajutorul mainilor murdare, contaminate.

Contaminarea incrucisata poate sa apara si in fabrici, se transmit bacterii de la plante si animale, in ferme, in timpul recoltelor, in timpul ambalarii sau procesarii diverselor tipuri de mancare. Mai avem contaminare incrucisata si in timpul transportului sau al depozitarii sau in timpul servirii mancarii.

In plina pandemie cea mai importanta „sursa” pentru contaminarea incrucisata este… setul de manusi de unica folosinta. Daca masca e o idee foarte buna pentru prevenirea infectarilor si e obligatorie, chiar si pentru copii, manusile au mai multe probleme care pot duce la o infectare destul de usoara.

1. Manusile nu sunt „imune” la contaminare. Ele pot duce imediat la contaminarea incrucisata si devin un mijloc de transfer rapid al particulelor virale. Fiecare suprafata pe care o atingem cu manusile va fi contaminata si vom lua de acolo o parte din particulele care ar putea produce contaminarea. Cum ne ferim de asa ceva? Aruncam manusile dupa ce am venit in contact cu orice suprafata si incercam sa le schimbam des daca atingem mai multe suprafete periculoase.

2. Manusile de unica folosinta nu iti vor face prea mult bine. Desi le porti si crezi ca esti protejat s-a dovedit ca nu sunt atat de bune. Ele doar te ajuta sa ai sanse mai mari sa te infectezi si cam atat. Nu te baza pe ele si renunta la spalatul pe maini, la dezinfectat. Poti sa ai si reactii alergice la materialele lor, poti sa nu mai simti atat de bine cu degetele tot ce apuci si mai scapi si obiecte din mana. Spalatul pe maini e sfant dupa ce ai fost in locuri publice. Renunta la ideea ca porti manusi, le arunci dupa si poti sa nu te mai dezinfectezi. Prin manusile proaste pot trece lejer orice fel de surse de infectare.

3. Manusile sunt purtate gresit si sunt scoase gresit de multe ori. Lumea nu stie cum sa poarte si cum sa scape de manusile de unica folosinta. Nu avem voie sa refolosim manusile de unica folosinta. Le dam jos cu mare atentie ca sa nu ne contaminam pielea, mainile, dupa ce scapam de ele. Atentie si la ce atingeti imediat ce scoateti manusile, nu scoateti manusile ca sa atingeti ecranul telefonului si le puneti iar pe maini.

4. Manusile sunt purtate de catre persoane care nu au reala nevoie de ele. Le porti cand chiar ai contact cu pacienti infectati sau cu suprafete care sunt infectate, care stii sigur ca sunt infectate. Poate altcineva chiar are nevoie de ele, nu are rost sa cumperi pachete intregi si sa le irosesti, cu riscul de a te infecta oricum, pentru ca nu stii cum sa le utilizezi. Manusile pot fi purtate cat facem curatenie si dezinfectie prin casa sau doar in interiorul spitalelor, unde e mare nevoie de ele.

Dar cum putem preveni contaminarea incrucisata in pandemie?

Exit mobile version