Cand propriul copil te loveste ca urmare a unei crize de furie si a fustrarilor acumulate, frustrarile, senzatia neplacuta si jena pe care o simti nu se pot descrie. Multi parinti vad in aceste comportamente un esec in incercarea lor de a-si asuma rolul de parinte model. In realitate nu e vorba de niciun esec, e vorba doar de o slaba implicare si poate de indiferenta in anumite momente, de neatentie la tot ce simte si ce face copilul.
Si e explicabil in ziua de astazi, cand parintii au si asa prea multe de facut si o multime de probleme si frustrari pana ajung acasa. Important este sa stim cum reactionam cand apar aceste comportamente si ce avem de facut pe viitor ca sa le evitam…
De ce loveste un copil propriul parinte? Explicatiile pot fi multe. Poate ca nu stiu sa isi gestioneze si sa isi stapaneasca emotiile, nu stiu sa le exprime si aleg cea mai simpla cale, refularea, actiunile controlate doar de furie. Nu stiu sa isi controleze impulsurile, nu se pot exprima, lovesc fara sa se gandeasca si la consecinte.
Dar putem avea si loviturile folosite ca manipulare, daca nu pot sa obtina ce vor, acestia transmit un semnal puternic parintelui prin lovituri. E un fel de manipulare inconstienta pe care copilul o incearca mai ales daca primeste in mod repetat acelasi raspuns, NU.
Un copil loveste si atunci cand vede in jurul sau astfel de comportamente. Cu cat esti mai atent la ce faci si ce fac si ceilalti copii din jurul micutului, cu atat ai sanse mai mari sa nu mai vezi si la al tau comportamente neadecvate.
Ce putem face ca parinti pentru a nu mai fi martori la astfel de comportamente neadecvate, acasa sau in public? Sunt cateva strategii si tehnici simple prin care am putea sa schimbam comportamentele copiilor mai repede decat ne inchipuim. Pe cele mai importante le veti descoperi in randurile ce urmeaza.
Stabileste reguli clare. Explica in mod clar copilului ca orice fel de manifestari de agresivitate fizica sunt interzise acasa sau in public. Asigura-te ca micutul intelege ce se va intampla daca va mai lovi, ce consecinte au actele sale necontrolate de furie. Nu tolera niciun fel de lovitura si pastreaza un mesaj constant si explicatii pertinente de fiecare data. Loviturile nu vor mai aparea daca micutul intelege ce se intampla cand loveste si isi da seama ca nu e un comportament corect, bun, civilizat.
Foloseste consecinte pentru toate regulile incalcate. Nu ii mai permite sa faca x lucru timp de 24 de ore, nu mai vorbi cu el, incearca sa ai consecinte cat mai stricte la fiecare comportament agresiv al copilului in directia ta. Nu tolera nicio incalcare a regulilor si adu in discutie de fiecare data ce se intampla daca incalcam niste reguli. Explica de ce trebuie sa ne comportam normal si sa nu lovim si incurajeaza comportamente fara agresivitate fizica oriunde.
Invata-l pe copil cum sa se comporte. Nu e suficient sa ii spui mereu nu lovi, fii atent ca vei pati x daca lovesti. Incurajeaza copilul sa citeasca diverse carti, sa deseneze, sa isi controleze emotiile negative si furia. Ii poti demonstra tu sau poti sa ii arati diverse filmulete, sa discuti cu profesionisti cu experienta pentru a-l invata cum e mai bine sa se comporte si cum sa evite violenta.
Evita pedepsele fizice. Nu incerca sa il pedepsesti pentru lovituri prin pedepse fizice. Nu va invata nimic si incurajezi in acest fel astfel de comportamente. In loc sa il lovesti si tu si sa te descarci pe el mai bine discutati calmi, incearca sa incurajezi comportamentele adecvate si acasa, si in alte imprejurari publice. O pedeapsa fizica nu va face decat sa sporeasca actele de violenta si sa il infurie si mai tare pe copil, sa ii creeze si mai multe frustrari. Inlocuieste toate pedepsele fizice cu pedepse creative, cu lucruri funny de facut, in asa fel incat copilul sa nu le perceapa ca fiind pedepse dure.
Foloseste exemplul personal. Pe langa discutii si o abordare diferita a pedepselor pentru astfel de comportamente poti sa iti ajuti copilul sa nu mai loveasca prin exemplul personal. Dovedeste-i ce faci cand esti nervos, cand ai si tu frustrarile tale, cand nu primesti chiar ce iti doresti. Copiii, mai ales cei de varsta mica, vor copia ce vad la parinti, asa ca un comportament adecvat din partea ta va insemna si o corectare rapida a comportamentului copilului.