Ti s-a intamplat si tie macar o data de cand ai telefoane smart. Nu esti atent, tii telefonul in mana intr-o pozitie nefireasca si, dintr-odata, l-ai scapat pe jos, l-ai lovit puternic. Te uiti la el si vezi ca pe ecran nu se mai vede nimic, ai un display spart complet si nu prea mai poti face nimic, nici macar sa il inchizi sau sa raspunzi la un apel.
Singura solutie este sa schimbi display-ul, daca nu este prea scump sau sa cumperi alt telefon. Dar ce faci cu datele care nu sunt salvate pe cardul de memorie? Le poti recupera foarte simplu chiar si acasa, fara sa cheltuiesti foarte mult pe recuperarea lor in service. Trebuie sa stii insa ca depinde mult de starea telefonului si de ce a rezultat in urma socului, dar si de anumite setari esentiale pe care trebuia sa le fi facut inainte de a deteriora ecranul…
De cele mai multe ori ajungem sa avem ecranul spart la telefon pentru ca uitam de el si ne asezam pe el, il scapam din mana pe suprafete dure de la mare inaltime, il lovim din greseala de suprafete foarte dure. Imediat ce a intervenit un soc puternic si nu avem protectie pe ecran va rezulta un display spart. Toate datele din memoria interna nu se mai pot salva pentru ca nu avem cum sa avem acces la telefon, ecranul e negru si asa ramane daca nu il inlocuim. Sunt si situatii fericite in care inca mai functioneaza ecranul si putem sa il accesam cu un mouse prin adaptor, cablu OTG-USB.
Recuperarea datelor e foarte importanta mai ales daca avem lucruri importante in telefon de care avem nevoie. Cu softuri sau solutii ceva mai tehnice, pe care le veti descoperi si mai jos, se pot recupera mesaje, fotografii, videoclipuri, sunete, documente, istoric convorbiri, numere telefon etc. Poti sa vezi inainte de recuperare ce fisiere ai putea sa recuperezi si sa le alegi doar pe cele care te intereseaza, o anumita categorie.
Recuperarea datelor cu ajutorul cablului de date. E cea mai simpla metoda pe care o poti folosi, poti sa copiezi pur si simplu toate datele importante din telefon in PC. Vei avea nevoie de optiunea USB Debugging activa pe telefon. Daca aceasta optiune nu e activa si vrei sa copiezi date nu vei putea, desi dispozitivul va aparea pe calculator si il vei accesa, dar va fi „gol”. In cazul in care ecranul telefonului e spart si nu mai vezi nimic pe el, nu ai activat inainte functia USB Debugging, nu vei putea folosi aceasta metoda. E bine ca imediat dupa ce ai cumparat un telefon nou sa o activezi din Modul Dezvoltator, la care ai acces foarte simplu, cu cel putin 7-8 tap-uri pe Numarul versiunii din sectiunea de informatii despre sistemul de operare si telefon.
Un adaptor OTG-USB si putina rabdare. Daca totusi functioneaza ecranul si nu mai merge partea de touchscreen poti recupera datele usor daca ai un adaptor, cablu OTG-USB. Il gasesti peste tot, e ieftin, functioneaza foarte bine si te lasa sa accesezi tot ce e pe ecran cu mouse sau chiar cu o tastatura. Odata ce ai vazut sageata mouse-ului pe ecran poti sa incepi sa recuperezi datele, sa activezi tot ce ai nevoie si sa iti transferi datele in Cloud, daca vrei lucrul acesta.
Recuperarea datelor cu ajutorul calculatorului. Daca ecranul e spart si nu poti sa folosesti metoda cu adaptorul OTG-USB poti sa incerci aceasta metoda. Instalezi Android Control Tool pe calculator, instalezi si ADB pe PC. De retinut ca aceasta solutie functioneaza doar daca ai activat deja USB Debugging in telefon.
Dupa ce instalezi ADB vei avea o scurtatura pe desktop de unde intri in Command Prompt. In fereastra Command Prompt va trebui sa tastezi secventa: Adb shell- echo “persist.service.adb.enable=1” >>/system/build.prop-echo “persist.service.debuggable=1” >>/system/build.prop-echo “persist.sys.usb.config=mass_storage,adb” >>/system/build.prop”. Restart telefon, dupa care conectezi telefonul la PC, va aparea ecranul Android Control Screen si vei putea sa controlezi dispozitivul prin intermediul unui PC. Faci rapid backup pe Google Drive sau orice fel de serviciu Cloud si ai terminat.
Recuperarea datelor cu soft specializat. Sunt destule programe care pot recupera usor datele, care detecteaza si dispozitivele cu probleme, cu ecrane sparte. Asa iti vei recupera imediat poze, videoclipuri, SMS-uri, melodii, filme, contacte, note etc. Odata instalat softul conectezi telefonul cu probleme la calculator, alegi optiunea Data Recovery, selectezi ce vrei sa recuperezi. Conectezi telefonul printr-un cablu USB la telefon, trebuie sa ai iarasi optiunea USB Debugging activa. Softul va scana telefonul in cautarea informatiilor relevante selectate, iar daca ai si telefon cu acces root vei putea sa scanezi si dupa fisiere deja sterse sau dupa toate fisierele. Toate datele vor aparea intr-un folder in calculator si de acolo le vei putea copia in alt telefon, le vei putea reintroduce in telefonul reparat.
Ca sa nu ajungi sa ai nevoie de astfel de metode de recuperare si sa pierzi datele importante din telefon e bine sa faci backup mereu si sa te asiguri ca toate fisierele importante sunt stocate in Cloud, sa actualizezi mereu manual sau automat aplicatiile care se ocupa de backup si sa verifici existenta unui backup permanent.