Un router wireless este prezent de acum in orice locuinta. Fie ne cumparam unul, fie ni-l ofera firma de la care avem Internet in locuinta si televiziune, nu conteaza in ce context ajungem sa il avem instalat, important este ca ne vom putea folosi de el. Din momentul in care ai router poti sa conectezi la el cate dispozitive vrei-in limitele admise de el, poti sa stai pe telefon si sa ai si televizorul conectat, sa nu mai depinzi de fire trase prin toata casa.
Ca orice dispozitiv hardware si routerul are anumite probleme, unele mai simplu de rezolvat, altele mai complicate. Conexiunea wireless este departe de a fi perfecta si poate fi influentata de o multime de factori. Important este sa stii cum sa rezolvi problemele banale, comune ca sa te poti bucura de o conexiune stabila oricand ai nevoie de ea.
Conexiunea wireless a insemnat de la inceput comoditate, simplitate in utilizare, posibilitatea conectarii unui numar mai mare de dispozitive la acelasi router a extins cu mult capacitatile unor retele locale. Routerule este si el un dispozitiv cu o durata limitata de viata insa. Uzura tehnica, fizica, lipsa unor utilizari corecte, configurari incorecte sau erori de sistem, generate de hardware, toate pot duce la probleme de functionare ale routerelor in timp.
Daca unele defectiuni vor fi rezolvate doar de catre specialisti sau prin inlocuirea echipamentelor, altele putem sa le rezolvam chiar si noi cu putina rabdare si atentie si ceva cunostinte minime de retelistica si de calculatoare…
Viteza mai mica la conexiunea wi-fi. Putem avea o viteza redusa la conexiunea de internet prin wireless din mai multe motive. Fie problema este la ISP si la parametrii de functionare a conexiunii de internet, fie e o problema la router, apare bruiajul din cauza canalelor incarcate. Ca sa iti dai seama ce se intampla poti face un test de viteza cu un cablu de date ethernet introdus direct in router, conectat la calculator. Apoi se testeaza viteza conexiunii wireless. Daca ambele viteze sunt reduse e o problema la ISP-ul tau, pe care doar el o poate rezolva. Daca obtii viteze mai mari pe cablu decat wireless s-ar putea sa fie probleme de congestie sau de acoperire. Schimba pozitia routerului wireless si incearca sa investesti in extendere de semnal. Cumpara un router 5G daca laptopul, tabletele, telefoanele suporta si ele 5G si ai scapat de congestia de pe 2.4 Ghz.
Lipsa conexiunii la internet via wireless. Iarasi e util testul cu un cablu ethernet care conecteaza computerul si routerul. Daca ai semnal si ai conexiune la internet pe cablu totul e in regula, s-ar putea sa fie setari incorecte la conexiunea wireless. Daca nu ai deloc semnal si conexiune nici pe cablu contactezi ISP-ul tau. Cel mai simplu mod sa scapi de orice erori este sa resetezi routerul si sa il setezi din nou corect, cu atentie mare la toti parametrii de functionare. ISP-ul tau te poate ajuta cu obtinerea unei conexiuni corecte, iti poate da toate idicatiile pentru realizarea unei conexiuni corecte de fiecare data.
Reteaua wireless de internet a disparut complet. Intai verifici pozitia routerului, poti sa il pui intr-o alta zona si sa vezi daca poti vedea din noun reteaua. S-ar putea sa fie si probleme legate de supraincalzire, dar si probleme legate de resetarea retelei din cauza unui update recent. Resetarea routerului si a conexiunii din laptop, calculator va rezolva de multe ori aceasta problema. E bine sa ai la indemana SSID retelei ca sa stii cum sa o cauti dupa ce ai setat corect toti parametrii routerului. Verifica si semnalul emis de router si vezi daca nu au intervenit probleme hardware.
Telefonul sau tableta nu se conecteaza la router, desi alte dispozitive se conecteaza. Aici se poate testa cu un restart la dispozitivele care nu reusesc sa se conecteze, cu resetarea setarilor de internet si a retelei wireless si relogarea. Optiunea Forget This Network este foarte utila daca vrei sa refaci complet conexiunea si sa verifici cu atentie toti parametrii de functionare atunci cand o reconfigurezi pe cea noua.
Deconectari dese de la retea, desi nu exista trafic foarte mare. Poate fi vorba de niste urmari ale unei pene de curent, de erori de sistem sau erori cauzate de ISP-ul tau, de setari incorecte sau corupte. Ai putea sa faci un upgrade de firmware, daca e disponibil, si sa vezi ce se intampla, daca mai apar deconectarile. Poti sa refaci conexiunea, sa verifici conexiunea de la laptop, tableta, telefon. Daca ai o limita la router si nu suporta multe dispozitive conectate in paralel incearca sa lasi conectate doar dispozitivele de care ai nevoie, cele esentiale.