Site icon RATB

Cum s-a ajuns la eliminarea jocului Fortnite din Google Play si Apple Store?

Fortnite a disparut din Google Play si Apple Store, dar va reveni, in viitor; jucatorii asteapta…

Daca esti pasionat de jocuri pe telefon ai auzit cu siguranta de Fortnite si poate l-ai si jucat. Fortnite a fost dezvoltat de Epic Games si a avut ca data de lansare anul 2017. Recent insa Apple si Google au renuntat sa il mai gazduiasca pentru descarcare in Apple Store si Google Play.

Jocul are trei versiuni, Save The World, cu pana la patru jucatori si misiunea de a omori cat mai multi zombi si a proteja obiective prin fortificatiile construite, Battle Royale, unde se lupta pana la 100 de persoane pentru a ramane singurul din joc si Fortnite Creative, unde jucatorii creeaza lumi si arene pentru lupte.

Desi este foarte popular si cautat, apreciat printre jucatorii de jocuri pe telefon, Fortnite a disparut subit, la inceput din Apple Store. Apple a motivat decizia luata prin incalcarea regulilor magazinului online in sensul ca s-a folosit un sistem propriu de plata.

Epic Games a vrut in acest fel sa treaca peste cei 30% de platit catre Apple. Compania producatoare a jocului Fortnite a reactionat imediat si a condamnat decizia Apple, a publicat si un video de protest, a reclamat monopolul pe care si-l doreste Apple. Dupa Apple a urmat si Google, la cateva minute dupa decizia rapida luata de compania Apple.

Apple a reactionat imediat si a spus ca va face tot ce e posibil si va negocia cu Epic Games pentru rezolvarea problemelor legale in asa fel incat jocul sa reapara in Apple Store. Sansele sunt insa destul de mici sa mai vedem prea curand Fortnite in Apple Store.

Aceeasi decizie a luat-o si Google Play cand a vazut noile modificari legate de plati facute de Epic Games. Utilizatorii de Android pot sa descarce, totusi, jocul prin launcherul propriu dezvoltat de Epic Games, luat direct dintr-un browser pentru mobil. La fel ca Apple, si Google a spus clar ca discutiile sunt posibile si se doreste revenirea Fortnite in Google Play.

Compania Epic a vrut sa aiba preturi mai mici pentru platile facute in aplicatia sa, jocul Fortnite, economiile facute ramanand la jucatori.

Si cand te gandesti ca totul a pornit de la o oferta de 20% discount pentru V-Bucks, moneda virtuala din Fortnite, dar doar daca se faceau plati directe catre Epic Games si nu prin sistemul celor de la Apple… Epic Games a facut si plangeri impotriva celor doua companii si se asteapta solutionarea in instanta.

Jucatorii care au deja Fortnite nu au probleme, dar cei care descarca versiuni noi nu o vor putea face direct din Google Play sau Apple Store. In continuare se poate folosi sistemul de plati in-app de la Epic pentru diverse „cumparaturi” din joc. Pana la lansarea Capitolului 2-Sezonul 4, jocul va functiona normal, vor fi si update-uri. Insa dupa ce apare acest capitol jucatorii de Fortnite vor putea juca in versiunea 13.40, dar nu vor avea cum sa acceseze continut nou sau sa aiba un nou Battle Pass.

Deja Epic are de ceva vreme un game store pe PC care solicita doar procente de 12%, asta pentru a putea sa determine o schimbare si la Valve, competitia directa. Compania are deja o istorie destul de lunga cu incalcari ale regulamentelor store-urilor pentru mobik. In august 2018 a retras Fortnite de pe Google Play Store si a inceput sa il distribuie direct.

Asa utilizatorii l-au putut instala pe orice Android, cu pop-up-urile de rigoare privind securitatea si importanta ei. Peste 18 luni Fortnite a reaparut in Google Play. Epic incurajeaza in continuare folosirea versiunilor care vin si din store-ul Samsung.

Miza Epic Games ar fi una simpla: sa ii obisnuiasca pe utilizatori sa foloseasca si alte magazine online, deci monopolul Google ar disparea treptat. Si mai e ceva: Epic Games isi doreste ca store-urile sa fie corecte in privinta tuturor dezvoltatorilor. Epic sustine in documentele depuse in instanta ca nu vrea compensatii sau tratamente preferentiale.

Google a sustinut ca Android lasa dezvoltatorii sa distribuie aplicatii prin multiple store-uri, insa daca vrei sa fii pe Google Play trebuie sa respecti regulile pe care le-ai acceptat de la inceput, cand ai pus aplicatia acolo. Apple a declarat si el ca a gazduit aplicatii Epic Games de peste 10 ani si ca a oferit intreg ecosistemul Apple Store, instrumente, testari, distributie pentru toti dezvoltatorii interesati. Pe ambele platforme Fortnite a reusit sa aiba venituri de milioane de dolari in toti anii cat a reusit sa stea acolo si sa fie descarcat de zeci de mii de jucatori dornici sa incerce Fortnite.

Daca lucrurile se vor rezolva din punct de vedere legal Fortnite va reveni cu siguranta in Apple Store si in Google Play Store, asta pentru ca Google si Apple vor avea si ele de castigat de pe urma Fortnite, cu siguranta.

Exit mobile version