Un business porneste de la o idee buna, originala si de la alegerea unei nise cat mai usor de gestionat. Foarte multi antreprenori nu pot gasi acea idee care sa fie suficient de buna si pe care sa o implementeze in asa fel incat sa obtina o afacere profitabila.
Ca sa pornesti cu dreptul ai nevoie de idei care sa iti placa, de care sa te simti atasat si pe care sa le si vezi puse in practica. E important sa crezi in ele pentru a putea ajunge rapid de la vis la realitate. Dar cum ajungi sa ai astfel de idei?
Afacerile de succes au pornit, la fel ca orice afacere, de la o idee creativa, verificata. Nu ai cum sa ai o afacere care va putea rezista intr-o anumita nisa daca nu pornesti de la inceput de la idei in care crezi si de la lucruri de care esti pasionat. Un business puternic va fi intotdeauna businessul in care crezi si care are la baza o idee la care nu ai renunta niciodata.
Aceste idei apar insa foarte greu, sunt dificil de gasit mai ales cand te grabesti sa lansezi o afacere noua. In multe cazuri ai idei bune, excelente, dar nu esti atat de „pasionat”, nu crezi in ele si nu te-ai vedea facand orice ca sa le pui si in practica. Cu toate astea, sunt cateva strategii simple prin care te poti asigura ca vei ajunge inca de la inceput la ideile potrivite pentru un business de succes.
Transforma deschiderea unei afaceri intr-o pasiune. Trebuie sa pornesti la drum cu entuziasm, sa fii deschis la orice idei, sa fii pasionat de ceea ce faci si de ce vei face, de ce vei obtine prin lansarea afacerii. Fii implicat 100%, incearca sa privesti totul ca pe un concurs, poate ca pe o joaca, din care toata lumea are de castigat, nu numai tu. Crede in afacerea ta chiar si cand e la stadiul de idee, incearca sa faci totul cu pasiune si cat mai „natural” in asa fel incat afacerea sa nu fie perceputa ca un lucru foarte stresant pentru tine.
Si mentine acest entuziasm chiar si cand ai terminat de pus pe picioare afacerea si ai lansat-o. Te va ajuta enorm sa treci de primele saptamani, luni, ani si sa ai un business puternic si stabil pana la urma.
Gaseste o idee de business, un subiect de care esti interesat. E important sa ai deja experienta personala si sa fii interesat de ceea ce vei face, de ce vei pune in practica. Daca nu vei porni de la o idee care te intereseaza si nu ai experienta in zona respectiva, in care va fi si afacerea ta, nu vei reusi sa iti vezi visul cu ochii.
Astfel de idei sunt mai greu de gasit, e adevarat, insa trebuie sa te gandesti la pasiunile tale, la ceea ce ai face cu placere fara sa te stresezi prea mult. Cu cat esti mai interesat de ideea din spatele businessului tau si de ceea ce vei face efectiv pentru a merge afacerea ta, cu atat vei fi mai aproape de perfectiune in privinta afacerii pe care o vei demara.
Delimiteaza clar o nisa. Cea mai simpla modalitate sa te feresti de competitia puternica si sa pornesti cu dreptul un business este alegerea corecta a nisei. Ea trebuie sa fie una la care nu s-au gandit multi antreprenori, sa iti permita sa te dezvolti cum doresti. O gasesti mai usor daca iti introduci ideea ta in instrumentele gratuite de la Google pentru cuvinte cheie si vezi cat de multa competitie ai pe o nisa.
Daca reusesti sa ai clar in minte ce nisa e mai buna pentru afacerea ta si ce idee ar merge foarte bine in nisa respectiva succesul afacerii e garantat. Trebuie doar sa ai rabdare si sa te documentezi, sa faci o analiza rapida nisei in care vrei sa intri si tu pentru a vedea daca intr-adevar este cea potrivita.
Decide ce tip de business ti-ar placea sa ai. Sunt doua variante de afaceri: cele bazate pe produse si cele bazate pe servicii. Primele au nevoie de investitii mari la inceput, dar sunt scalabile, iti dai seama usor daca vinzi mult, vei putea sa ai profit din ce in ce mai bun. Poti insa sa ai un manager care sa se ocupe de business si sa il inveti ce are de facut.
De cealalta parte, ai afacerile bazate pe servicii care au nevoie de investitii mici la inceput, poti sa te folosesti de toate cunostintele si abilitatile tale ca sa ii ajuti pe altii si sa ai si profit in acelasi timp. Scalabilitatea este dificila la acest tip de afaceri, esti limitat de clienti sau de volumul de munca pe care il poti avea. E bine sa te gandesti la un business care iti place si pe care te-ai vedea facandu-l si sa combini ambele tipuri de afaceri ca sa reusesti sa rezisti pe piata si sa ai si profit excelent.
Opreste-te la o afacere specifica. Incearca sa nu ai un business prea general si sa fii cat mai aproape de dorintele clientilor. Gandeste-te la o afacere specifica, incearca sa pui pe hartie tot ce ai putea face pentru a o vedea si in realitate.
Analizeaza, vezi ce mai fac si altii din aceeasi nisa, incearca sa fii specific si particularizeaza. Chiar si un singur concurent direct iti poate pune probleme daca ai o afacere prea generala, care ar vrea sa acopere mai multe zone din nisa respectiva.