Orice afacere trebuie sa evolueze, sa se dezvolte in directia dorita daca vrem sa ne putem baza pe ea si pe profitul generat. Cresterea afacerii poate fi lenta, si asta inseamna ca investim mai mult decat reusim sa castigam cu ajutorul ei, sau accelerata, situatie in care ne indeplinim toate obiectivele si ne bazam pe ea la orice moment.
Cresterea afacerii nu e usoara, mai ales daca ai pornit de la un business mic. Inseamna timp, rabdare, ambitie, atentie sporita chiar si la cele mai mici detalii. Dar mai inseamna si foarte multe sacrificii, nopti demormite si decizii dificile foarte multe, compromisuri.
Dar putem ajunge la o crestere accelerata si prin alte metode si strategii care nu implica atat de mult efort din partea noastra.
Cresterea unei afaceri poate fi comparata cu o planta. De la samanta la planta matura se ajunge mai repede sau mai lent. Daca ai samanta buna si ai si ingrasaminte de calitate, pamant foarte bun si stii sa te ocupi de culturi vei avea si o productie foarte buna si plante care se vor dezvolta excelent. La fel se intampla si cu afacerea ta. Daca pornesti cu dreptul, ai o idee buna, un plan de faceri foarte bun, stii cum sa iti intretii afacerea, cum sa faci investitiile, ce obiective sa-ti propui inca de la inceput vei avea toate sansele sa ai profit si sa vezi o afacere pornita de la zero si ajunsa in topul celor mai cautate afaceri.
De multe ori nu e suficient sa ai toate acestea si sa iti planifici bine orice faci de la inceput si pe parcurs. Cresterea afacerii e bine sa fie accelerata si orice om de afaceri isi doreste acest lucru, mai ales daca ai investit foarte mult la inceput si urmaresti sa iti amortizezi sumele cat mai rapid, prin profit si venituri constante generate de afacere. Ce ai putea face pentru a vedea o crestere accelerata, dar fara efort prea mare din partea ta?
Fii organizat. Ca sa atingi succesul dorit in business ai nevoie de o organizare riguroasa. Termini la timp toate sarcinile, esti pregatit sa faci fata oricaror provocari cand esti foarte organizat. Incearca sa ai mereu liste de obiective de atins pe termen scurt, chiar si in fiecare zi, foloseste aplicatii de business care te ajuta sa vezi cum se desfasoara lucrurile in timp real si unde poti bifa toate sarcinile finalizate pe masura ce le termini. Organizarea e sfanta indiferent ce fel de business ai si cat de mare e. Cresterea unui business depinde intr-o prima faza chiar de aceasta organizare, asa ca incepe sa fii organizat din secunda 1 de „viata” a afacerii.
Tine evidenta clara si detaliata pentru tot ce se intampla in afacerea ta. Stii de la inceput ce probleme financiare sunt, le poti intui si evita pe cele viitoare si ai control asupra finantelor si bugetului firmei tale. Creezi strategii mai usor si stii cum sa treci prin momente mai dificile pentru afacerea ta. O evidenta clara si detaliata te va ajuta enorm si atunci cand vrei sa iei toate deciziile in baza unor date clare si la zi, care reflecta realitatea economica a firmei.
Analizeaza competitia. Ca sa fii cel mai bun si sa iti cresti afacerea rapid trebuie sa fii la curent mereu cu tot ce face competitia. De acolo pot sa vina idei, strategii si cele mai bune metode de a obtine venituri mai bune. Nu fura idei si personalizeaza tot ce vezi la altii, incearca sa vezi partile bune ale afacerilor si ce nu a functionat la ele, ca sa nu repeti si tu aceleasi greseli din nisa in care te afli. Competitia poate fi analiza cu multiple instrumente on-line pentru a avea cele mai importante si mai complexe date despre ea si despre parcursul sau.
Fii creativ. Incearca intotdeauna sa vii cu ceva nou, sa iesi in evidenta si sa fii foarte creativ, sa reusesti sa depasesti din toate punctele de vedere competitia directa. Fii deschis la diverse abordari ale afacerii si problemelor ivite, inventeaza si inoveaza, incearca sa gasesti solutii inedite la cele mai dificile probleme pe care le ai. Creativitatea este cea mai scurta cale catre o crestere accelerata a afacerii, mai ales in vremurile dificile pe care le traim cu totii.
Fii pregatit sa faci sacrificii. Cresterea unei afaceri implica oricum sacrificii. Fii pregatit insa sa te confrunti cu sacrificii din ce in ce mai mari si sa renunti poate la familie, la timp liber, cel putin o perioada. Sacrificiile sunt „pretul” succesului si trebuie sa il „platesti” tinand cont mereu si de ce poti face si ce nu poti face. Nu face sacrificii fara rost, gandeste-te mereu la ce e bine pentru firma, dar si la ce e bine pentru tine. Sacrificiile facute trebuie sa fie proportionale cu dezvoltarea afacerii si cu lucrurile pe care le poti obtine in realitate, nu doar in imaginatia ta.