Site icon RATB

Cum sa ai o mancare cu un gust mai bun? Sfaturile bucatarilor si specialistilor in nutritie

E foarte usor sa imbunatatesti gustul mancarii din farfurie daca tii cont de sfaturile specialistilor cu experienta

Stim deja ca mancam „cu ochii” si ca e foarte important ca tot ce avem in farfurie sa arate cat mai bine, cat mai apetisant ca sa ne dorim sa manancam. Dar pe langa plating si culoare in farfurie mai conteaza si gustul.

Degeaba ai un preparat exceptional din punct de vedere vizuala daca nu ai si un gust, o aroma care sa il insoteasca si sa completeze experienta degustarii lui. Fiecare preparat are un gust unic, obtinut din combinarea unor ingrediente si din folosirea unor anumite tehnici de gatire. Gustul poate fi imbunatatit usor daca tii cont de cateva mici trucuri si sfaturi venite chiar de la specialisti, bucatari si nutritionisti.

Daca o mancare are gust bun vom manca din ea. Daca nu are gust bun nici macar nu ne vom uita la ea data viitoare cand o vedem in farfurie. Gustul e un criteriu foarte important dupa care ne luam cand alegem sa mancam ceva. Si cel mai bine vedem cat de important e gustul in copilarie, la copii. Ei sunt cei mai sinceri critici si refuza sa manance ceva sau mananca cu o pofta uriasa in functie de… gust.

Papilele gustative sunt cele care ne ajuta sa recunoastem si sa simtim gusturile. Si tot ele sunt raspunzatoare si de alegerile noastre pana la urma in materie de mancare. Ne-am surprins de multe ori spunand “Nu mai mananc x mancare pentru ca nu imi place deloc”. Acest tip de afirmatie porneste, fireste, tot de la papilele noastre gustative si de la creier pana la urma, ambele dictand fara drept de apel ce vom face cand vom intalni iarasi gustul respectiv sau cand il intalnim prima data. Dar ce putem face ca sa imbunatatim gustul mancarii din farfurie si sa avem experiente excelente in materie de degustare a preparatelor?

Foloseste mereu condimente, ierburi aromatice, arome naturale, verdeata. Ca sa ai preparate mai gustoase si mult mai bune te poti juca cu tot ce ai prin bucatarie in materie de condimente si ierburi aromatice, verdeturi. Unele ingrediente adaugate in mancaruri au si valoare nutritionala, vezi sarea sau piperul, indulcitorii. E bine sa nu exagerezi cu adaugarea condimentelor sau ierburilor aromatice in mancare, doar cantitati mici se folosesc. Si atentie la combinatii, pentru ca poti sa strici foarte usor gustul perfect obtinut cu greu.

Lapte adaugat in tocanita de legume. Poate ti se pare ciudat acest sfat, insa in realitate laptele ajuta enorm cand vine vorba de gust mai ales cand gatesti legume proaspete. E ca un potentiator de aroma. Ideea este sa adaugi cantitati mici de lapte cand incalzesti legumele ca sa le mananci. Vei vedea imediat diferenta si vei intelege de ce laptele devine usor, usor noul „condiment” din cele mai cunoscute mancaruri. Laptele ar fi bine sa fie de vaca si sa fie integral, sa nu aiba niciun fel de adaos de alte substante, indulcitori si sa fie proaspat si tinut la rece, usor incalzit inainte de adaugarea in mancare.

Respectarea timpilor de gatire pentru fiecare preparat. Nu te grabi sa iei mancarea de pe foc prea repede. Respecta mereu timpii de gatire indicati in retetele pe care le incerci si vei vedea ca la final gustul va fi mult mai bun. De ce se intampla asa? Pentru ca ingredientele au timp sa se gateasca si sa se combine, aromele si gusturile se combina intr-un mix perfect. Chiar daca s-ar putea sa poti manca ce gastesti si daca iei oala, tigaia mai devreme de pe foc e de preferat sa lasi timp ingredientelor sa fie facute foarte bine ca sa te bucuri de experienta totala la degustare.

Gatirea alimentelor la temperaturi prea mari trebuie evitata. Daca obisnuiai sa gatesti la foc „iute” doar ca sa termini mai repede cu gatitul trebuie sa renunti la acest obicei. Caldura prea mare nu va face decat sa grabeasca nefiresc fierberea, sa usuce ingredientele din mancare si gustul final va fi unul neplacut. Se pierde foarte usor din aroma si din gust cand pornesti din start cu temperaturi prea mari de gatit. Atentie mare la paste, orez si ingrediente care au nevoie de o gatire mai lenta pentru ca poti sa ramai fara ceva in farfurie daca grabesti procesul…

Acoperirea vaselor in care se gateste in timpul gatirii e obligatorie. Gustul va fi mai bun pentru orice gatesti daca acoperi vasul cu un capac. Previi astfel „risipirea” aburilor, gatitul e mai rapid fara sa vrei pentru ca va creste temperatura din vasul de gatit, moleculele din ingrediente se vor combina mai bine si mai usor. Aburul va pastra multe arome intacte si va ajuta la gatirea corecta a preparatului de care te-ai apucat.

Servirea preparatelor dupa ce s-au „odihnit” si s-au racit putin, in tot acest timp fiind acoperite. Da, e o tehnica pe care probabil o cunosti de la anumite retete, de exemplu de la orez, pilaf. Aromele se vor intrepatrunde mai bine, gustul va fi mai intens, textura va fi mai uniforma. Umiditatea se redistribuie in mancarea acoperita, de unde si gustul mai bun la servirea mancarii.

Foloseste grasimi, ulei mentinute la temperaturi corecte inainte de gatirea lor. Putin ulei sau niste unt adaugat intr-un preparat poate sa faca minuni la capitolul gust. Dar ca sa ai un gust mai bun pentru preparatele tale ar trebui sa minimizezi expunerea la oxigen si lumina. Untul, uleiul se tin in frigider si se scot doar cand se gateste efectiv cu ele, de preferat ca uleiul sa stea intr-u loc intunecat si racoros daca nu vrei neaparat sa il tii in frigider.

Zaharul poate face minuni cand vine vorba de carnea gatita. Nu doar sarea sau piperul pot fi adaugate in preparatele tale ca sa ai un gust mai bun. Si zaharul brun, de exemplu, e un ingredient excelent pentru a avea un gust mai puternic si mai interesant pentru orice carne gatita, de exemplu carnea de pui, chiar si pentru fructele de mare sau pentru legume. Respecta retetele si nu exagera cu zaharul mai ales daca nu vrei sa ai o mancare mult prea dulce si arome care sa se piarda in acest gust foarte puternic si comun, cel dulce.

Exit mobile version