Cartile ii ajuta pe copii sa descopere lumea din jurul lor dintr-o perspectiva moderna si originala

Printre multe alte probleme, copiii din secolul 21 mai au una: nu mai citesc, nu le mai place sa citeasca. Ecranele telefoanelor, ale tabletelor, ale calculatoarelor sunt mult prea interesante ca sa iti mai ramana timp si de citit. Parintii incearca de la varste mai mici sa ii atraga spre lectura, insa nu au cum sa concureze cu jocuri, gadgeturi, internet.

Si cu toate astea, daca ai rabdare si stii cum anume sa introduci cartile in viata copiilor pot sa ii determini sa citeasca de placere si sa caute mereu un volum in biblioteca de acasa sau pe raftul de la librarie.

De cate ori nu ai auzit discutii interminabile intre parinti si copii legate de citit. In trecut, cand nu aveam atat de multa tehnologie in jur si nu prea aveam ce face in casa luam o carte si citeam. Cartile erau singura placere a copilariei celor care au acum peste 30 de ani. In afara de joaca, cartile deveneau locul in care puteai sa evadezi, in care descopereai lumi noi si personaje fascinante. Si tot cartile te ajutau sa ai un bagaj de cunostinte mult mai mare si un vocabular mai dezvoltat, mai bogat.

Mai sunt copii care inca iubesc cartile si ar lasa oricand consolele pentru citit, insa aceste cazuri sunt foarte rare. Cei mai multi lasa cartile pentru orice altceva care are legatura cu internetul si cu ecranele. Parintii pot interveni si pot schimba oricand acest comportament cu „instrumentele” potrivite si cu o abordare cat mai relaxata. Cu cat varsta la care intervine parintele e mai mica, cu atat sansele de a avea un copil care va citi oricand are timp vor creste. Cum anume o pot face?

1. Indeamna copilul sa spuna ce i-a placut din povestea/cartea citita. Copilul poate citi o carte sau poate sa i se citeasca o carte, daca are o varsta mai mica. Cand a terminat de ascultat sau de citit cartea parintele trebuie sa il intrebe ce i-a placut cel mai mult din poveste/volum. Asa copilul va invata cuvinte noi, va fi interesat sa citeasca sau sa asculte povestea sau cartea mai departe si va invata sa iubeasca lectura.

2. Citeste-i cateva povesti in fiecare zi. Conteaza foarte mult sa incerci sa expui copilul la literatura de calitate, sa ii dai posibilitatea sa descopere cat de interesante pot fi cartile si povestile din ele. Asa copilul va avea acces permanent la noi informatii, la concepte, va invata sa vorbeasca mai bine si va avea mereu cuvintele potrivite pentru a exprima ce doreste sa spuna.

3. Aduna in jurul copilului cat mai multe materiale de citit. Un copil care are multe carti pe langa el va citi mai mult, va fi curios sa le descopere. Incearca sa ai cat mai multe volume potrivite varstei copilului, eventual cu ilustratii si texte usor de parcurs la inceput. Introdu in camera copilului o biblioteca doar a lui, unde sa isi puna cartile pe care a reusit sa le citeasca si pe cele care vor urma la citit.

4. Invata sa te folosesti de tehnologie in avantajul tau. Lasa copilul sa citeasca orice fel de carte si de pe e-readere, de pe o tableta, dar nu te baza doar pe ele. Da, e mai interesant sa ai o experienta interactiva poate, dar cititul de pe tableta trebuie combinat cu cititul clasic, din cartile tiparite. Asa copilul va descoperi mai usor cartile care ii plac si va cauta mereu noi volume pe care sa le parcurga imediat ce are ceva timp liber la dispozitie. Tehnologia nu e un dusman al lecturii daca stii cum sa o integrezi in viata micutilor si cum sa ii inveti sa o foloseasca intr-un mod util.

5. Lasa copilul sa aleaga cartile pe care le va citi. Cea mai mare greseala pe care o poti face este sa obligi copilul sa citeasca x carte sau y carticica. Lasa-l sa aleaga ce fel de carti, povesti citeste. Asa va retina mai multa informatie si va ajunge sa citeasca de placere. Nu conteaza ce fel de carti citeste, important este sa citeasca ce ii place. Poti supraveghea calitatea lecturilor care ii ajung in mana si il poti orienta doar catre povesti interesante de care poate nu stie. Dar atat si nimic mai mult.

6. Arata-i ca esti interesat de ceea ce citeste. Conteaza mult sa ii spui copilului ce ganduri ai, ca esti multumit ca a citit, sa il incurajezi si sa il rasplatesti cu un „Bravo” ori de cate ori a mai citit ceva. Doar asa ai un copil care citeste si citeste din placere si va deveni un cititor avid al celor mai bune volume de pe piata, cand va mai creste. Plus ca va obtine un feedback foarte bun de la el si vei putea sa vezi rapid daca ii place sau nu sa citeasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *