Copiii fericiti sunt adultii care reusesc in viata

Copiii din ziua de astazi se maturizeaza mai rapid decat o faceau cei din generatiile trecute. Sunt multi micuti pentru care a fi fericit este ceva de ordinul S.F.-ului, au o viata destul de grea, poate sunt departe de parinti, incearca sa se adapteze unei societati aflata mereu in schimbare.

Daca e un lucru de care au nevoie copiii acela e fericirea.

Studiile au aratat ca un copil fericit este un viitor adult de succes, implinit in viata ce va urma. Fericirea este un avantaj enorm intr-o lume in care se pune accent tot mai mare pe performanta. Oamenii fericiti reusesc sa faca fata mai bine la locul de munca, au salarii mai mari, au joburi mai bune. Se casatoresc mai usor, sunt multumiti de casatorie si nu au probleme in dragoste.

Un copil fericit este un copil care poate face orice daca isi propune. Faptul ca este fericit il ajuta sa aiba o imaginatie si o creativitate mai buna, il ajuta sa ia deciziile corecte intr-un anumit context si sa se simta bine mereu. E foarte important ca micutul tau sa se simta bine si sa perceapa tot ce traiesti intr-o nota cat mai roz.

Ce putem face pentru a avea copii fericiti tot timpul?

1. Incearca sa fii tu, parintele, fericit. Fericirea copilului depinde de fericirea adultului de langa el. Iesi cu prietenii, cu un coleg de la job, zambeste, razi, incearca sa fii mereu fericit in preajma copilului si sa nu mimezi fericirea. Copilul va sti cand nu esti fericit cu adevarat si se va comporta ca atare. Investeste intai in fericirea ta pentru a avea mai apoi un copil fericit.

2. Invata copilul sa isi contruiasca relatii sanatoase cu cei din jurul sau. Nu e foarte greu sa faci asa ceva. Trebuie doar sa ii incurajezi pe micuti sa faca diverse acte de „caritate” si sa fie empatici. Creste increderea in sine, micutii vor fi mai fericiti si mai multumiti de ceea ce fac, vor fi feriti de depresie si de anxietate. Micutii vor trai intr-o societate si vor face parte dintr-un grup cand vor fi mari, asa ca va trebui sa se invete de la varste fragede sa interactioneze cat mai usor.

3. Efort depus, nu perfectiune. Daca ii tot spui copilului ca vrei perfectiune si tot pui accent pe realizari cat mai mari s-ar putea sa ai un copil depresiv, anxios, care nu va fi fericit niciodata. In loc sa ii tot impingem de la spate sa faca performante pe care nu si le doresc trebuie sa ii incurajam sa depuna un efort, atat cat pot, si sa fie implicati in procese pe care le adora, pe care le pot duce pana la capat cu un minim efort.

4. Invata-l sa fie optimist. Daca vor vedea mereu parta plina a paharului copiii vor fi mai fericiti si se vor descurca mai usor in viata. Se stie ca optimistii au succes mai mare la scoala, la munca, sunt mai sanatosi si pot trai mai mult timp, sunt mai multumiti de casatorii, nu se confrunta cu depresia si anxietatea.

5. Invata-l inteligenta emotionala. Copilul fericit este copilul care isi intelege emotiile si le poate stapani, le poate adapta in functie de cei din jurul lor. Cand apare furia si frustrarea trebuie sa ii invatam sa empatizeze, sa isi controleze aceste emotii negative pentru a fi fericiti. Trebuie sa explicam micutilor ca tot ceea ce simt, chiar si emotiile negative, sunt normale, ei trebuie sa le poata identifica si la altii si sa se comporte in functie de acestea.

6. Obiceiurile fericite. Ca sa putem sa ii invatam aceste obiceiuri avem nevoie de cateva lucruri simple. Trebuie sa ii ferim de lucruri care le distrag atentia si de tentatii, trebuie sa stabilim scopuri pentru cresterea suportului social. Daca s-a format deja un obicei nu incerca sa adaugi si altele, fiecare la timpul sau. Perfectiunea nu apare imediat in acest caz, e nevoie de timp, obiceiurile se vor forma, insa trebuie sa le accentuam ori de cate ori putem.

7. Invata-l sa fie auto-disciplinat. Un copil disciplinat e un copil fericit si un adult de succes. Copiii care rezista in fata tentatiilor majore din viata lor sunt mai fericiti si reusesc in viata mai bine decat cei care nu pot rezista. Procesarea informatiei si invatarea este mai simpla cand esti fericit si disciplinat, nu mai apare stresul si frustrarea, responsabilitatea sociala e luata in serios. E foarte usor sa il inveti auto-disciplina prin explicarea avantajelor sale si prin practica. E disciplinat va vedea ca va putea face diverse sarcini mai usor si cu rezultate mai bune la final.

8. Mai multa joaca. Copiii se bucura de prezent si de fiecare clipa cand se joaca. Joaca afara sau in casa, implicarea in activitati creative, interesante, departe de tablete si telefoane, calculatoare, poate fi o solutie pentru a avea un copil fericit. Dezvoltarea si invatarea depind de joaca micutilor, jocul ii ajuta sa se transforme in adultii de maine cu sanse mari de a reusi in orice. Prin joaca copilul invata cum sa colaboreze, cum sa lucreze in grup, cum sa negocieze sau sa rezolve diverse conflicte, cum sa isi tempereze emotiile si comportamentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *