Impactul calatoriilor oamenilor in jurul lumii este urias daca ne gandim la mediu si la modul in care acesta poate fi afectat. Industria turismului este una dintre cele mai puternice industrii din lume, oferind mai bine de 10 procente din toate locurile de munca disponibile, adica in jur de 313 milioane de joburi global.
Desi e frumos sa calatorim, sa vizitam, tarile care au atat de multe de oferit incurajeaza turismul chiar si in aceste vremuri grele, consecintele vizitelor noastre pot fi multiple raportandu-ne la mediul inconjurator. De la gunoaie pana la distrugerea unor zone neatinse de om si a florei si faunei de acolo, pana la pornirea unor adevarate dezastre ecologice, toate pot fi urmari grave ale calatoriilor turistilor peste tot in lume.
Din fericire sunt cateva modalitati simple prin care putem avea o calatorie „sustenabila”.
Cand ti-ai planificat urmatoarea vacanta nu te gandesti prea mult la natura, la mediul inconjurator. Vrei doar sa te relaxezi, sa te plimbi unde vrei si sa te simti bine. Doar ca acest simtit bine inseamna de multe ori si indiferenta fata de natura. Uitam sa facem curatenie dupa noi, nu ne comportam civilizat si lasam gunoaie peste tot pe unde putem, natura deja nu mai este atat de importanta, conteaza mai multe experienta noastra acolo si atat. Punct.
Nu ar trebui sa fie asa. Vacanta e si despre reintoarcere la natura, despre grija fata de natura, e despre calatorie in locuri in care putem sa incercam macar sa ne ingrijim si de natura care ne ofera atat de multe. Nu ai cum sa te relaxezi doar lasand munti de gunoaie in urma si plecand mai departe. Calatoriile sustenabile implica de la reciclare la o grija foarte mare fata de mediu, lucruri banale pe care le putem face oriunde calatorim. Ce mai putem face pentru a avea calatorii sustenabile si un mediu inconjurator mai bine protejat?
Alegem o destinatie de vacanta unde sustenabilitatea este importanta. Poti sa mergi in vacanta viitoare in Elvetia, in Franta sau poate in Danemarca. Toate sunt tari care stiu ce inseamna sustenabilitate si o pun in practica deja in toate sectoarele. Si Albania ar fi o varianta buna, mai ales ca a devenit prioritara acolo protejarea faunei si florei salbatice. Si Namibia a facut pasi importanti spre sustenabilitate prin adaugare protejarii mediului in Constitutie-acolo comunitatile sunt indemnate sa conserve, sa administreze si sa beneficieze cat pot de pe urma vietii salbatice deosebite.
Gandeste-te si cum ajungi in destinatia aleasa. Cam peste tot ajungi cu avionul. Numai ca si aici poti dovedi ca pentru tine chiar e importanta sustenabilitatea prin alegerea unei linii aeriene eco-friendly, ca sa nu poluezi si mai mult mediul inconjurator si aerul. Mergi cu avioane care folosesc biocombustibil, de exemplu KLM are asa ceva, mergi cu trenul, pentru ca vei avea de pana la 10 ori mai putine emisii de carbon. Daca te deplasezi pe apa prefera vasele micute, care nu consuma atat de mult combustibil. Sunt alegeri care ne apartin, simple, care chiar pot face o diferenta uriasa in viitor.
Cauta cazare „eco”. De exemplu, mergi la hoteluri unde nu e atat de mult plastic peste tot, unde se foloseste energie de la panouri solare, unde ai apa refolosita pentru diverse lucruri, unde se recicleaza tot. Sau alege locuri unde nu e neaparat luxul din hoteluri si unde te poti relaxa in natura, in locuri special amenajate pentru cei care isi doresc neaparat calatorii sustenabile.
Ajuta economiile locale si prefera activitati sustenabile. Poti sa investesti bani din banii de vacanta in economiile locale, sa mergi in drumetii, sa mergi cu bicicleta si sa eviti alte activitati care polueaza mediul si ii fac rau, de exemplu gratarele in aer liber pe unde se poate. Sau poti sa fii implicat in diverse actiuni organizate de diverse ONG-uri care sustin protejarea mediului inconjurator, in tabere speciale si in zone unde te relaxezi si faci si ceva sa ajuti mediul-de exemplu, plantezi copaci, cureti zone de mizerii, cureti albiile raurilor mai mici.
Redu risipa de mancare si de plastic. In ultimii 60 de ani am produs si aruncat in natura peste 8 miliarde! de tone metrice de plastic. Pana in 2050 ajungem lejer la 12 miliarde de tone metrice plastic. Deja in multe tari se pun taxe pe plastic si pe orice e din plastic, in alte tari e interzis sa produci obiecte din plastic care vor ajunge oricum in natura, pungi, sacose etc. In loc sa iei sticle normale din plastic incearca sa iei sticle din carton, sa iei sticle din plastic usor de reciclat, „eco”, din plante, de pilda sau sa renunti cat de mult la tot ce poti si implica folosirea unor ambalaje din plastic.