O carte citita mai rapid nu inseamna neaparat o carte pierduta

Nu e moment mai placut la finalul unei zile grele decat acela in care ajungi in sfarsit in pat si poti sa citesti cateva pagini din cartile favorite. In momentul in care citesti te detasezi de tot ce se intampla in jurul tau, patrunzi intr-o lume fictionala in care te regasesti, in care rezonezi cu personaje si cu locuri, cu povesti frumoase gandite si asternute pe hartie de autori celebri.

In functie de marimea cartii si de modul in care e scrisa o poti termina in cateva ore, in cateva zile sau in cateva luni. Sunt insa suficiente metode prin care poti citi mai rapid o carte si totusi sa intelegi ceva din ea, fara sa pierzi din vedere continutul atat de important si actiunea, personajele.

Sa citesti repede nu trebuie sa fie un scop, e important sa retii ceva din ce citesti. Cand iti propui sa citesti foarte repede se intampla doua lucruri: nu mai esti atent la detalii, incepi sa pierzi din vedere actiunea si firul narativ, uiti ce se intampla foarte repede. Cititul nu este despre cine termina mai repede cartile, este despre intelegerea lucrurilor parcurse si despre experienta placuta de a citi, de a rasfoi o carte buna si a ramane si cu ceva din ce scrie acolo.

E o moda in zilele noastre cu „cititul viteza”, maratoane de lectura si parcurgerea a n carti in x zile sau chiar ore. Sa citesti repede, cat mai repede, nu te ajuta la nimic. Nu vei intelege mai nimic din ce citesti, iti vei obosi ochii si creierul fara rost si nu te vei relaxa deloc. Cititul la viteza obisnuita, cum poate si simte fiecare, e cea mai buna metoda de parcurgere a volumelor favorite.

Nu trebuie sa ne chinuim sa citim repede, cat mai repede, orice carte. Daca vrem sa ramane intr-adevar cu ceva e bine sa ne si notam anumite lucruri, sa citim activ, sa filtram tot ce citim si sa punem accent pe continut si pe esenta lui.

Daca insa vrei sa poti citi ceva mai repede o carte si sa treci la urmatoarea, care asteapta de ceva vreme pe noptiera sau in biblioteca poti sa tii cont de cateva sfaturi utile.

Previzualizarea textului. Inainte sa vezi un film te uiti la trailer si asa iti dai seama daca e bun sau nu, daca te atrage. La fel poti face si cu o carte. Citesti printre randuri si vezi daca te atrage actiunea, daca iti atrag atentia anumite capitole, bucati de text, exprimari. Previzualizarea textelor e simplu de realizat, se face de la inceput la final, se urmaresc titlurile, subtitlurile, orice iese in evidenta, orice e boldat, are un font anume, blocurile de text etc.

Ca sa vezi daca iti place cartea incepe cu introducerea si cu finalul, fii atent si la imagini, incearca sa intelegi structura textului. Asa citesti pe repede inainte si iti faci o impresie despre carte, stii daca e cazul sa o citesti pagina cu pagina sau te indrepti spre o alta.

Gandeste o strategie. La inceput e bine sa te gandesti la obiectivul tau, ce vrei sa inveti din cartea respectiva, la ce te astepti. Ar fi de preferat sa notezi niste intrebari la care te astepti sa gasesti si un raspuns in urma lecturii. Dupa acest pas trebuie sa determini scopul, obiectivul autorului, pe baza previzualizarii. Cand obiectivul tau este mai limitat din punctul de vedere al scopului decat cel al autorului se identifica doar acele sectiuni care intereseaza.

Strategia de „atac” trebuie construita in functie de cartea pe care urmeaza sa o citesti. Daca ai carti foarte mari si cu texte destul de complicate vei citi doar anumite pasaje care te intereseaza si care iti folosesc. Si ritmul lecturii va fi ceva mai accelerat in restul cartii si te vei opri doar asupra pasajelor care sunt foarte importante.

Gandeste in timp ce citesti. Nu citi cu gandul la noua versiune de joc pentru consola sau cu gandul la ce faci maine dimineata. Ca sa citesti rapid si sa ramai cu idei din lectura trebuie sa te concentrezi si sa te gandesti doar la lectura. Renunta la orice fel de element care iti poate distrage atentia si incearca sa nu ai ganduri care se duc in toate directiile.

De multe ori putem citi pasiv anumite propozitii, dupa care revim asupra lor pentru a vedea daca am inteles bine ce se intampla in carte. In loc sa tot revii asupra unor pasaje mai bine citesti activ, constient si nu mai esti nevoit sa reiei pagini intregi doar pentru ca nu ai reusit sa fii suficient de atent la text.

Evita sa citesti cuvant cu cuvant si fiecare sectiune in parte. Ca sa citesti mai repede trebuie sa fii atent la ochi, la miscarile lor. Oamenii pot scana aproape 4 cm de text dintr-o privire, parcurg trei sau patru cuvinte pana sa se miste spre alte cuvinte. In loc sa citesti fiecare cuvant e bine sa scanezi textul si sa treci de la un grup de cuvinte, trei la numar, la altul. E importanta si vederea periferica pentru a accelera cititul randurilor de pe o pagina. Sunt importante blocurile de text si nu randurile.

Un truc util ar fi sa ai un creion care sa indice, sa acopere cel putin trei cuvinte ca sa iti inveti ochii sa se miste mai rapid. Si atentie si la subvocalizare, nu pronunta in soapta fiecare cuvant sau in gandul tau, asa vei ajunge sa citesti foarte greu cartea favorita, pierzi din vedere ce vrea sa spuna autorul.

Daca nu citesti ceva foarte important poti sari peste anumite sectiuni care nu te intereseaza sau nu te atrag atat de tare. Ai sanse mari sa citesti repede o carte cu multe pagini daca adopti aceasta strategie.

Lasă un răspuns