Timpul petrecut in fata ecranelor trebuie sa fie unul cat mai scurt mai ales la varste fragede

Potrivit studiilor, copii petrec mult mai mult timp decat ar trebui in fata ecranelor de toate tipurile. Cei cu varste sub 8 ani ajung sa stea pana la doua ore si 19 minute pe zi, in vreme ce copiii care au pana in 12 ani vor petrece peste sase ore pe zi cu ochii in ecrane.

In afara de momentele in care participa la scoala on-line, intr-un context exceptional cum este cel din prezent, timpul petrecut in fata ecranelor ar trebui sa fie cat mai scurt. Multe probleme medicale pornesc de la orele in fata monitoarelor si ecranelor, obezitatea e si ea o urmare a sedentarismului care vine la pachet cu timpul prea mult petrecut doar in fata unor ecrane…

Controlul asupra timpului in care copilul priveste la un ecran e foarte important astazi. Cu cat stii sa gestionezi mai bine timpul in care micutii se uita la ecrane, cu atat vei avea copii mai sanatosi si mai activi.

Spre deosebire de generatiile din trecut, copiii de astazi au la dispozitie o multime de dispozitive, gadgeturi, aplicatii, au Internet si acces nelimitat. Accesul la Internet si la tot ce ofera el e posibil doar prin intermediul unor dispozitive cu ecran. Nu conteaza ca e tableta, telefon smart, televizor smart, toate au ecrane care atrag copiii si ii tin aproape de ele ore intregi. Televiziunea nu se lasa mai prejos si ofera si ea suficiente motive sa petreci zeci de ore pe saptamana in fata unui ecran mai mare.

Dependenta de ecrane e o urmare fireasca a acestei „atractii” careia ii rezisti cu greu mai ales daca ai doar 5-6 ani sau poate 12-13 ani. Odata ce ai inceput sa folosesti tablete, telefoane, televizoare vei vrea sa petreci si mai mult timp, vei face cam totul pentru a putea sa mai petreci inca o ora, si inca o ora descoperind continuturi media, jocuri care iti fac placere. Mai ales la varste fragede nu iti dai seama cand trece timpul, controlul asupra timpului e destul de greu de impus in conditiile in care dispozitivele si continutul pe care il poti vedea cu ajutorul lor au devenit din ce in ce mai „cool” pentru generatiile din prezent.

Si totusi ce pot face parintii ca sa limiteze timpul petrecut in fata ecranelor, mici sau mari?

Cunoaste-ti copilul. Incearca sa vezi la ce fel de continut se uita copilul, ce fel de influente are din partea grupului din care face parte. Daca doreste sa vada un anumit tip de continut care nu e potrivit pentru varsta lui si la care se uita toti prietenii ii poti explica fara prea multe cuvinte cumplicate care sunt valorile tale si de ce te vei „tine” de ele, de ce e important sa renunte la ecrane si sa se concentreze mai mult pe alte activitati. Copilul trebuie sa inteleaga ca alegerile pe care le face nu e bine sa fie influentate de grupul din care face parte si ca sunt multe alte lucruri pe care le poate face in timpul in care statea in fata unui ecran. Discuta cu el, urmareste ce face cat sta in fata ecranelor si ia mereu deciziile potrivite in functie de comportamentul lui.

Fii constient de varsta potrivita pentru un anumit tip de continut. Observa la ce se uita copilul cat sta in fata ecranelor, incearca sa blochezi tot continutul nepotrivit pentru o anumita varsta. Sunt destule filtre si modalitati de a ascunde diverse tipuri de continut, asa ca iti va fi usor. Si cu cat continutul la care are acces copilul e mai putin, cu atat acesta va fi tentat sa lase ecranul si sa se joace cu tot ce are prin camera sau sa iasa afara, la copii. Triaza cat poti de serios tot continutul la care ar putea avea acces micutul si ofera alternative pentru timpul liber ramas.

Gandeste activitati creative, interesante, atractive pentru copil. Copiii care se plictisesc vor petrece mai mult timp in fata ecranelor. In loc sa lasi copilul toata ziua cu tableta, telefonul, cu televizorul deschis poti sa ii oferi o multime de activitati interesante. De la jocuri si implicare in toate treburile gospodariei, la plimbari in aer liber si diverse scenarii pe care sa le puneti in aplicare impreuna cat sunteti in natura. Cu cat ai mai multa rabdare si mai multa imaginatie, cu atat vei avea si rezultate mai bune in incercarea de a oferi copilului cele mai bune alternative la ecranele de toate tipurile.

Nu permite accesul copiilor la dispozitive smart sau la continut care ruleaza pe ele. Incearca sa tii departe telefon, tableta personala de copil, limiteaza timpul petrecut in fata televizorului „la desene” cat de mult posibil. Incearca sa ai o ora in care toata familia se uita la tv sau poate la o tableta, la ceva interesant, educativ. Daca un copil nu are acces la dispozitive smart nu se va invata sa stea doar in fata ecranelor. Da, dispozitivele smart si tehnologia sunt necesare, dar la varste mai mari, cand vor fi folosite pentru scoala, pentru comunicare, pentru rezolvarea unor probleme. Pana la 2 ani nu vei da copilului niciun fel de dispozitiv si il vei tine departe de orice fel de interactiune cu ecranele, iar pana in 10-11 ani ar trebui sa limitezi interactiunea cu ecranele la cateva minute pe zi si atunci sub supraveghere stricta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *