Respectul se invata de la varste foarte fragede si e foarte important pentru dezvoltarea armonioasa a micutilor

Respectul se afla la baza unei societati sanatoase. Un adult care respecta pe cei din jur a fost un copil respectuos, care s-a dezvoltat si a crescut inconjurat de valori sanatoase si de relatii in care respectul a fost mereu pe primul loc.

Respectul e o atitudine sau un sentiment de apreciere, de stima si de consideratie fata de o persoana sau o idee. Este pana la urma o valoarea morala manifestata printr-o multime de gesturi. Politetea si amabilitatea in relatia cu oamenii sau copiii din jur sunt semne clare ale respectului.

Ca sa ajunga un adult respectuos, un copil trebuie invatat de mic ce inseamna respectul si cum se poate folosi pentru a avea relatii cat mai bune cu lumea din jurul tau.

Din punct de vedere psihologic, respectul s-ar putea traduce foarte simplu prin anumite alegeri facute pentru a construi relatii. Respectul inseamna sa ii tratezi pe altii asa cum speri sa fii tratat si tu insuti. Nu e ceva foarte complicat, putem sa crestem un copil respectuos bazandu-ne pe tot ce stim si pe experienta acumulata deja in viata de adult.

Cand sunt mici, copiii sunt foarte receptivi la tot ce le spun parintii, la toate rugamintile lor. Daca parintele incearca sa devina un model si sa ii ofere exemple de respect si de manifestare a acestei atitudini, copilul va intelege in primul rand ce este respectul si isi va da seama cand anume se poate folosi de el pentru a avea relatii cat mai bune cu alti copii sau cu adulti.

Da, e destul de complicat daca nici parintele nu stie exact ce e respectul si nu il manifesta in viata de zi cu zi. Dar nu e imposibil sa cresti un copil respectuos, chiar si cand nu stapanesti prea bine aceasta valoare morala. Iata in continuare cateva sfaturi utile care te vor ajuta sa ai un copil respectuos si un adult care va sti cum sa foloseasca respectul pentru a putea avea relatii cat mai echilibrate cu oamenii din jurul sau.

Apreciaza alegerile micutilor. Daca un copil isi doreste sa poarte sosete din perechi diferite lasa-l sa le poarte. Asa ii arati ca ii respecti alegerile si respecti faptul ca este un om diferit cu o individualitate bine conturata. Copiii vor copia ce vad la parinti si vor deveni respectuosi, vor aprecia si ei, la randul lor, alegerile altora si respectul si atitudinea respectuoasa se va contura foarte usor. E important de retinut faptul ca respectul nu trebuie dus la extrem. Apreciem alegerile copiilor, dar punem mai presus de orice o conduita normala, cat mai apropiata de valorile sociale impuse la nivelul societatii.

Vorbeste politicos. Parintele trebuie sa vorbeasca politicos in orice imprejurare este si copilul langa el. Daca ii dovedesti copilului ca vorbirea polirea politicoasa este foarte importanta pentru relatiile cu alti indivizi el va intelege si va imita ce vede la parinte, vorbind politicos la randul sau. Evita sa injuri, sa folosesti un limbaj deplasat cat esti cu micutul si da dovada de atitudine respectuoasa in orice fel de conversatie. Chiar si cand esti acasa si nu te aude nimeni e bine sa iti cenzurezi vorbirea si sa alegi din vocabular doar acele cuvinte sau expresii care exprima ideea de politete.

Lasa-i pe micuti sa ia decizii de unii singuri. Dovedeste-le ca ii vezi ca pe niste oameni care au sentimente si au puncte de vedere diferite, arata-le ca ii respecti lansadu-i sa ia deciziile care li se par cele mai bune pentru ei. Respectul inseamna si a-l lasa pe celalalt sa isi exprime individualitatea in orice forma crede de cuviinta. Oricum in luarea unei decizii vor interveni niste valori morale pe care le au sau nu deja formate, un proces de gandire si un respect pe care il poarta, sau nu, celor care sunt vizati de ele. Antrenarea respectului este si cea mai buna si mai sigura metoda prin care un copil poate sa invete cum sa fie respectuos si sa aprecieze respectul mai mult.

Fii atent la tot ce fac micutii sau la tot ce se intampla in jurul tau. Asculta, pune intrebari cat mai multe, incearca sa ai contact vizual mereu cu ai tai copii. Arata respect si cere respect. Lasa telefonul din mana, fii implicat in toate activitatile lor, observa activ cand respectul nu a fost inteles corect si corecteaza ori de cate ori ai ocazia. Respectul este o valoare morala care se invata, dar e si foarte simplu sa o „uiti”. Daca parintii isi neglijeaza micutii si nu le dau suficienta atentie respectul va deveni doar o atitudine pe care acestia o vor afisa foarte rar. Si nu e bine deloc pentru comportamentul lor viitor in societate.

Invata-i tot ce tine de eticheta in cele mai comune situatii de viata. Un copil respectuos trebuie sa stapaneasca bine si eticheta sau bunele maniere in diverse imprejurari. Copiii trebuie sa isi ceara scuze, sa isi asume raspunderea pentru niste actiuni, gesturi facute care au afectat pe cei din jurul lor. Eticheta este un fel de punere in practica a respectului si a notiunilor abstracte ce tine de acesta. Cu cat ii inveti de mici cum sa se comporte si ce au de facut in n situatii din realitate, cu atat vei avea niste copii si tineri respectuosi, care inteleg foarte bine cum se manifesta si cum se foloseste respectul fata de ceilalti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *