In pandemie comunicarea e mai importanta ca niciodata

Ce nu avem in timpul pandemiei? Nu, nu e vorba de vaccin, el deja exista, mai ramane sa inceapa vaccinarea populatiei. Nu, nu e vorba nici de informare despre pandemia de COVID-19, ea se realizeaza, insa nu asa cum trebuie, dar exista.

Ce nu avem deloc e o buna comunicare a mesajelor ce au legatura cu pandemia. Comunicarea e foarte importanta in perioade de criza, cum e si cea prin care trecem astazi. Fara comunicare autoritatile si populatia nu au cum sa ajunga la o intelegere, mesajele transmise nu isi ating scopul. In lipsa comunicarii eficiente si coerente prevenirea si combaterea pandemiei de COVID-19 sunt extrem de dificile.

O strategie de comunicare eficienta ar salva multe vieti si ar ajuta autoritatile sa transmita mesajele pentru populatie mult mai bine si mai repede. Iar populatia le va intelege si se va conforma mai rapid la toate indicatiile oferite…

Pandemia de COVID-19 ne-a luat pe nepregatite din toate punctele de vedere. Din momentul in care s-a declansat pandemia comunicarea dintre autoritati si populatie s-a dovedit a fi deosebit de dificila. Mesajele care au fost transmise nu au fost intelese, nu au fost puse in practica. Pe de o parte, autoritatile nu au stiut cum sa le formuleze si sub ce forma sa le transmita pentru a avea eficienta cat mai mare si pentru ca populatia sa reactioneze cat mai bine. Pe de alta parte, populatia le-a intepretat cum a stiut si nu a putut sa gaseasca sensul corect al fiecarui mesaj.

Haosul din comunicare s-a vazut in numarul de infectari, in numarul de decese si in „balbaielile” autoritatilor. Daca am fi avut o comunicare mai buna si o strategie de comunicare coerenta am fi putut fi altundeva acum, cifrele nu ar mai fi fost atat de mari. Si nici macar nu e greu sa pui pe picioare o strategie de comunicare pentru a preveni efectele pandemiei de COVID-19.

Da, contextul in care ar trebui sa o aplici e destul de complicat, insa cu putina imaginatie si multa munca strategia de comunicarea pentru combaterea pandemiei de COVID-19 ar fi realizabila. Ce pasi ar trebui urmati pentru o strategie de comunicare dedicata pandemiei?

1. Cauta echipa perfecta pentru comunicare. Nu ai cum sa te astepti la o comunicare buna si la strategii de orice fel daca nu ai si o echipa in spate, o echipa de profesionisti care stiu foarte buna cum sa comunice. In echipa ar trebui sa gasim ministri ai Sanatatii, oameni din sectorul privat, din media, experti in comportamente, specialisti in comunicare si creativi. Cu totii pot sa gaseasca cele mai bune solutii de comunicare a mesajelor si sa contribuie la dezvoltarea unei strategii de comunicare perfecte pentru pandemie.

2. Mobilizeaza cat mai multe resurse in directia comunicarii. De la stat, de la sectorul public, de oriunde e nevoie de resurse pentru a putea avea o comunicare coerenta. Degeaba ai echipa buna daca accesul la resurse de calitate este limitat. In plina pandemie comunicarea are nevoie de resurse, financiare, de sustinere, de ajutor din partea autoritatilor si a privatului. Totul costa si aceste costuri trebuie sa fie acoperite rapid.

3. Descopera ce comportamente trebuie schimbate si de catre cine. Campaniile de comunicare trebuie sa fie specifice, clare, personalizate, adaptate tipului de compartament pe care vrei sa il obtii de la un public tinta. Publicul tau tinta e populatia, deci la ea trebuie sa ajunga mesajele in cea mai simpla si mai eficienta forma. Distantarea sociala si igiena mainilor, purtarea mastilor peste tot, acestea ar trebui sa fie coordonatele campaniilor de comunicare si comportamentele vizate.

4. Vezi ce s-a facut deja national si local, international, ce informatii se cunosc deja. Ca sa ajungi la o strategie de comunicare coerenta in pandemie trebuie sa fii informat. Informarea e obligatorie, trebuie sa stii tot ce s-a facut pana acum si sa gasesti hibele pe care tu nu trebuie sa le incluzi in strategia de comunicare.

Mesajele trebuie sa fie noi, sa atraga atentia, campaniile de comunjicare nu trebuie sa fie banale, trebuie sa motiveze, sa indemne la actiuni clare si simplu de pus in practica. E nevoie sa stii ce fac oamenii gresit si de ce fac acest lucru pentru a formula mesaje cat mai bine targetate si cu efectele cele mai bune.

5. Realizeaza un brief creativ si teoretizeaza schimbarea pe care vrei sa o vezi. In brief apar: problema, scopul, obiectivele, compartamentele tinta pe care vrei sa le vezi la final, caracterizarea audientei, canale de comunicare, argumentul persuasiv, tonul, personalitatea, impactul si masurarea lui, materialele pe care le vei avea de la echipa creativa. Un brief creativ te va ajuta enorm sa ajungi la audienta dorita.

Mesajele pot fi transmise la tv, la radio, pe social media, in cadrul emisiunilor de la radio si tv. Ideea este sa generezi discutii in social media si sa ai sharing cat mai mare. Daca se mai si viralizeaza mesajele comunicate, cu atat mai bine.

6. Revino asupra materialelor de cate ori e nevoie, incearca sa le refaci, monitorizeaza rezultatele si evalueaza constant. Mesajele si materialele initialele isi vor pierde din valoare in timp, se mai schimba lucrurile, asa ca trebuie sa vii mereu cu mesaje fresh si adaptate situatiei din acea clipa, cand le difuzezi. Monitorizarea continua a efectelor comunicarii asupra comportamentelor si a indicatorilor comportamentali sunt un must.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *