Economisirea in timpul crizelor economice nu e o misiune imposibila

In periodele de criza economica este bine sa economisim cat de mult putem. Economiile ne vor ajuta sa ne mentinem pe linia de plutire o perioada si sa avem un viitor mai sigur. Depinde doar de noi cum economisim. Sfaturile pentru economisirea inteligenta pot ajuta enorm in astfel de vremuri.

In orice criza economica, asa cum este si cea pe care o traversam astazi, primul impuls al oamenilor este sa economiseasca. Teama de neprevazut si situatia economica tot mai grea ii determina pe cei mai multi dintre noi sa se gandeasca serios la o economisire cat mai bine organizata.

Sa economisesti bani e mai greu decat iti inchipui. Trebuie sa gasesti si uneltele necesare si ambitia de a economisi, dar si resursele pe care sa le poti folosi pentru a ajunge la sume importante economisite. A economisi in 2020 inseamna sa te documentezi, sa ai ceva background economic si sa discuti cu specialisti care te pot indruma spre cele mai bune modalitati de economisire.

Daca nu ai timp de citit si de discutii despre economie si criza, impactul ei asupra bugetului tau real poti tine cont de cateva sfaturi simple pentru a putea avea economii cat mai consistente pe termen mediu si lung.

Incepe cu maximizarea economiilor sub forma de lichiditati. Siguranta economica incepe cu un numar cat mai mare de bani fizici existenti in conturi sau acasa, de ce nu. Investitiile nu sunt recomandate, desi te-ar putea tenta. In criza economica banii fizici sunt sfinti, ei trebuie sa fie cat mai multi si sa fie cheltuiti cu mare grija, de preferat doar pe strictul necesar. Doar asa poti sa vezi o suma de bani frumoasa la finalul unui an si sa ai si buget suficient de mare pentru situatii neprevazute.

Tine o evidenta stricta a cheltuielilor si a castigurilor lunare, saptamanale. Cand cheltuiesti fara sa tii cont de cat de multi bani ai dat pe x lucruri e foarte greu sa te gandesti si la economii. Daca ai un tabel in Excel sau o aplicatie pentru a vedea intrari si iesiri de cash este extraordinar. Asa devii constient de cheltuielile lunare, ai mai mult control asupra bugetului tau si poti vedea si cat de mult reusesti sa economisesti, vezi pe ce se duc bani foarte multi si de unde ai putea taia. Si tot aplicatiile pentru gestionarea bugetelor te ajuta enorm in momentul in care vrei sa investesti in ceva sau sa iti faci o bucurie. Stii din prima secunda daca iti poti permite si ce iti poti permite.

Stabileste de la inceputul lunii un buget in care te incadrezi si nu il depasi deloc. Da, suna destul de drastic, dar e o solutie care si-a dovedit eficienta in timp. Din prima zi a lunii poti pune intr-un plic sau poti aloca intr-o aplicatie o suma de bani pentru luna in curs bazata pe estimari ale cheltuielilor din trecut. De fiecare data cand vei cheltui ceva tine cont cat de mult ai cheltuit si vezi imediat cat ti-a mai ramas. Cand ai ajuns aproape de suma pe care ti-ai propus sa o cheltuiesti este bine sa te opresti si sa cauti alternative daca mai ai nevoie de bani. Cu cat esti mai strict in cheltuieli si in respectarea bugetului lunar, cu atat vei avea sanse mai mari sa economisesti sume mari de bani si sa nu ai probleme pe criza economica.

Ai grija de sanatatea ta. Mergi la doctor cu regularitate, incearca sa faci analize, sa vezi ce afectiuni mai descoperi, mergi la dentist si trateaza orice probleme de sanatate, oricat de minore. Daca nu ai grija de corpul tau vei ajunge sa cheltuiesti foarte mult si asta se va reflecta si in bugetul lunar si in economiile tale, care vor fi foarte mici. Exercitiile zilnice, sportul, obiceiurile sanatoase, controale medicale regulate, iata cateva metode prin care iti poti pastra sanatatea si poti fi sigur ca nu vei cheltui banii economisiti pe probleme medicale.

Evita sa iti pierzi locul de munca. E cea mai mare problema pe care o poti avea in criza economica. Nu mai ai bani, de economii nici nu poate fi vorba, alt job iti gasesti foarte greu. Ca sa fii protejat in astfel de scenarii poti incheia asigurari pentru a avea venituri in caz de somaj fortat sau poti sa iti gasesti si altceva de facut care sa iti aduca venituri suplimentare si sa te ajute pana cand ai o situatie materiala mai buna.

Lasă un răspuns