Fotografiile cu telefonul devin si mai bune daca tii cont de cateva trucuri simplu de pus in practica

Cu 15-20 de ani in urma nimeni nu se gandea sa inlocuiasca o camera digitala cu 5-10 megapixeli si cu un design deosebit cu un telefon. Pe vremea respectiva telefoanele aveau camere prea slabe ca sa poti face o fotografie de calitate si sa o mai si poti edita decent intr-un soft specializat.

In prezent, camerele foto profesioniste pot fi inlocuite in anumite scenarii de telefoanele smart cu o camera tripla, cu patru camere, care reusesc sa faca fotografii extraordinare. Le ajuta mult si componenta software din telefon, programele de editare si de prelucrare a fotografiilor in timp real, calitatea foarte buna a lentilelor care sunt incluse in constructia telefoanelor smart.

Oricine poate face o fotografie decenta cu telefonul. Insa nu oricine poate sa realizeze cea mai tare si mai reusita poza facuta vreodata de un dispozitiv mobil. Cum se obtine fotografia perfecta cu telefonul mobil? Vei afla din randurile ce urmeaza.

Il iei cu tine peste tot, este usor de folosit si are si camere foarte puternice, ideale pentru amatorii de fotografie si pentru profesionisti, creatori de continut. Telefonul smart modern poate inlocui in orice moment un aparat foto. Din doua sau trei tap-uri ai facut o fotografie, o poti prelucra imediat, aplici filtre, ai si inteligenta artificiala care te ajuta sa o realizezi ceva mai usor si sa arati mai bine in poze, la fel si toate peisajele imortalizate.

Fotografia digitala e mai complicata decat cea clasica. Ai atat de multi parametri de setat, atat de multe lucruri de luat in considerare daca vrei sa ai o fotografie perfecta incat, la inceput, s-ar putea sa ti se para foarte greu. Din fericire sunt cateva trucuri care te vor ajuta sa ai de fiecare data o fotografie perfecta si sa o obtii foarte simplu.

Cauta un telefon smart cu o camera foarte buna. Degeaba stii in teorie cum sa faci fotografia perfecta cu telefonul mobil daca nu ai si camere de calitate pe telefon. Cumpara telefoane puternice, cu procesoare puternice si lentile de calitate, camere integrate cat mai multe, daca vrei sa ai si fotografii care arata genial de fiecare data. Fii atent la detaliile tehnice si la numarul de pixeli pe fiecare camera, la componenta software si la tot ce iti permite sa faci respectiva camera foto din telefon. Prefera brandurile mari, care dezvolta in permanenta modulul camerelor si vin cu inovatii si idei excelente pentru fotografii care ajung instant pe Instagram.

Cauta lumina de calitate. Desi avem lentile care pot sa faca fata unei lumini puternice, senzorii din ele sunt micuti si limitati spre deosebire de camerele foto profesioniste de mari dimensiuni. Cand nu e lumina prea buna pozele facute cu un telefon sunt mai slabe decat cele facute cu un aparat foto. Daca fotografiezi obiecte in incaperi, diverse spatii, interioare, exterioare, incearca sa te folosesti de lumina naturala care „cade” pe diverse suprafete si sa eviti flash-ul artificial care ti-ar putea strica si mai mult fotografia perfecta.

Ajusteaza expunerea. Nu te feri sa ajustezi manual expunerea si sa faci diverse reglaje din softul camerei foto de pe telefon. Poti sa te joci cu luminozitatea, cu umbrele obtinute si vei avea mereu fotografiile ideale pentru un album foto. Atunci cand zonele, obiectele fotografiate sunt deja luminate prea tare poti reduce luminozitatea ca sa poti edita mai usor fotografiile si sa nu pierzi detalii importante.

Activeaza reteaua de „patratele” sau grid. E mai usor sa faci fotografii bune si sa tii cont de toate regulile compozitionale si de regula treimii, de exemplu, cand ai acest grid. Nu apare pe fotografii, e usor de activat direct din setarile camerei foto, din soft, poti sa ai orizontul clar si sa te orientezi mai usor daca ai de facut poze ale unor persoane in fata unor obiective turistice importante. Toate structurile fotografiate trebuie sa fie perfect verticale in poze, oamenii, obiectele, persoanele e bine sa fie pozitionate cat mai aproape de intersectiile acestor „linii” din grid si niciodata sa nu le avem prea in margina, pentru a nu avea fotografii fara echilibru.

Adauga lentile in plus. Da, ai deja trei sau patru lentile, dar inca una sau doua pot sa faca minuni, mai ales daca ai si procesor si aplicatii foto care stiu cum sa le foloseasca pentru a oferi fotografii perfecte de fiecare data. Te costa destul de mult, dar rezultatele obtinute sunt foarte bune si vei avea mai putin de lucrat la fotografiile, finale, pe care le vei include in albume sau le vei posta on-line.

Editeaza toate fotografiile. Chiar daca ti se par foarte bune, fotografiile pot fi editate si vei avea si mai multe detalii scoase la iveala si culori mai frumoase, detalii scoase in evidenta ceva mai bine. Un soft profesionist de editare foto e suficient. Corectiile de culoare, de luminozitate, de expunere, aplicarea unor efecte pentru a reduce din posibilele defecte, iata doar cateva lucruri pe care le vei putea face in astfel de programe avansate de editare foto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *