Upgrade-ul unui laptop devine necesar cand vrei performante mai bune si il vei folosi pe termen lung, cand nu e prea vechi

Ai un laptop pe care il folosesti de ceva ani si te-ai hotarat sa ii faci un upgrade. E o operatiune destul de simpla daca o faci in service, stiu cei de acolo ce etape sunt si cum se realizeaza corect. Poti sa il faci si acasa daca ai laptop vechi si te pricepi sa umbli cu u surubelnita si sa desfaci o carcasa, sa deconectezi niste fire, sa scoti o componenta, doua aflata „la vedere”.

Dupa un upgrade vei vedea imediat o imbunatatire a performantei laptopului, vei lucra cu el mai eficient si te vei bucura, poate, si de viteza de procesare mai buna. Insa nu toate componententele interne si externe ale unui laptop pot fi inlocuite.

In general, daca discutam despre un laptop, pot trece printr-un proces de upgrade memoria RAM, stocarea si bateria. CPU-ul si GPU-ul, procesorul grafic si procesorul laptopului nu pot fi inlocuite in siguranta cu altele mai puternice. Nici porturile nu pot trece printr-un upgrade, de exemplu sa ai Thunderbolt 3 in loc de USB 3.0.

Inainte de orice salveaza toate datele din laptop, fa o copie a sistemului de operare cu toate programele instalate, fisiere importante ce au legatura cu jobul tau. Poti sa transferi totul pe un HDD sau SSD extern, sa le arhivezi si sa le urci in Cloud sau sa le pui pe un stick usb cu o capacitate mare de stocare ca sa le poti folosi pentru backup dupa ce ai terminat cu upgrade-ul.

Acum ca ai salvat toate datele importante este momentul sa incepi upgrade-ul. Care sunt etapele?

Upgrade-ul memoriei RAM. De obicei ai unul sau doua sloturi disponibile de memorie RAM. Uneori ai si un slot liber, unde poti sa mai adaugi o placuta, modul de RAM. Daca ai doar un singur slot cumperi un modul compatibil de RAM si in inlocuiesti pe cel vechi. Atentie la capacitatea memoriei RAM de instalat, s-ar putea sa fie limitari impuse de producatorul laptopului.

Dar cat RAM ai nevoie? Daca ai doar 4GB RAM o idee buna ar fi sa faci un upgrade la 8GB RAM. Daca ai doar 2GB RAM poti sa faci upgrade doar la 4GB RAM. Peste 8GB de memorie RAM nu e recomandat pentru ca vei avea nevoie si de CPU si GPU puternic si stii bine ca nu ai cum sa faci upgrade la CPU si GPU pe laptop.

RAM-ul e important pentru ca el stocheaza informatii temporar si ajuta de multe ori procesorul sa functioneze mai bine cand ai multe programe deschise, multe tab-uri in browser, lucrezi cu programe care au nevoie de resurse foarte multe, cu programe puternice.

Upgrade-ul stocarii. Cea mai simpla metoda sa ai un laptop care functioneaza excelent este sa inlocuiesti HDD-ul cu un SSD nou. Daca ai deja SSD poti face un upgrade si poti cumpara un SSD premium, modern, cu mai mult spatiu de stocare. Tine minte: cu cat ai mai mult spatiu de stocare disponibil, cu atat SSD-ul va merge mai bine si nu va avea erori de functionare, va putea sa isi faca treaba excelent.

Desi HDD-urile au capacitati de stocare mai mari decat SSD-urile, ajung si la 2TB stocare, un SSD e mai rapid, mai sigur, mai eficient, nu are parti mobile, deci nu exista riscul de deteriorare de la socuri sau de la manevrarea laptopului in diverse situatii. Un SSD e o solutie excelenta pentru upgrade pentru ca e mai eficient din punct de vedere al consumului de energie, este foarte usor de montat, rezista mai mult si e mai usor de folosit.

De pilda poti sa cumperi un SSD de 512GB la un pret bun pentru laptop, e perfect pentru toti utilizatorii. Daca ai jocuri si alte fisiere foarte mari vei avea nevoie fie de un HDD extern ca sa le stocezi acolo, fie de un SSD si de 2TB, daca il poti cumpara, pentru ca e mult mai scump. Nu investi in SSD-uri de 128GB daca nu ai totul stocat in Cloud. Nu prea vei avea loc sa instalezi si OS-ul, si aplicatii, sa mai ai si fisiere si date stocate de la fiecare aplicatie in timp.

Upgrade-ul bateriei. Aici e ceva mai complicat, pentru ca orice baterie este conectata prin niste fire, conectori, trebuie decuplate/decuplati, trebuie sa ai grija sa ai model compatibil, cu aceleasi celule, cu aceeasi capacitate. In trecut era simplu sa inlocuiesti bateria, era detasabila, vedeai modelul, seria, cautai alta asemanatoare, compatibila. Dar astazi cam toate bateriile sunt incastrate si trebuie sa mergi la service ca sa le inlocuiesti. Prefera sa lasi cumpararea bateriei pe mana specialistilor de la service, care stiu ce sa aleaga, stiu ce model e compatibil daca nu gasesc de la acelasi producator. Gandeste-te bine si la celelalte componente pe care le vrei inlocuite, RAM, stocare, inainte sa cauti baterii mai scumpe si sa platesti inlocuire. Vezi daca merita si incearca sa iei o decizie obiectiva, mai ales daca ai laptop vechi.

Daca e mai nou laptopul, da, merita sa investesti, dar daca are peste 7-10 ani e mai bine sa cauti altul nou si sa renunti la upgrade. Nu vei mai putea sa il folosesti prea mult timp chiar si cu un upgrade profesional, cu piese noi. Daca restul componentelor sunt deja prea vechi vor ceda rand pe rand si toti banii pe care ii cheltuiesti pe upgrade vor fi practic degeaba… Pana la urma te gandesti si la ce vei face cu el si cum vei lucra cu el pe termen lung cand iei o astfel de decizie, si daca iti dai seama ca nu are rost sa faci upgrade incepe sa cauti un laptop nou, e cea mai buna decizie pe care o poti lua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *