Site icon RATB

Cum sa fii mai bun in politica si sa devii un lider important?

Nu e suficient sa fii politician, trebuie sa incerci sa fii mai bun pe masura ce avansezi in cariera

Din momentul in care ai intrat in politica stii ca trebuie sa “joci” dupa anumite reguli daca vrei sa avansezi. Cea mai avantajoasa pozitie pe care o poti avea e cea de lider politic. Dar acolo ajungi greu. E nevoie de multa munca, de sacrificii si de implicare mai mult de 100% pentru a atinge scopurile politice pe care ti le-ai propus la inceput de cariera. Sa fii mai bun in politica inseamna pana la urma sa reusesti sa devii un lider politic si sa treci de faza de simplu politician care face parte dintr-un partid oarecare…

Liderii politici au cel putin sase caracteristici care ii individualizeaza fata de politicienii de rand. Care ar fi acestea? Inteligenta sociala, influenta interpersonala, gandirea inainte de a vorbi orice, capacitatea de a avea relatii cu orice persoane importante, de a construi o retea, sinceritate aparenta, gestionare eficienta.

Toate aceste caracteristici ofera flexibilitate la nivelul comportamentului si al discursului si vor contribui la dezvoltarea liderilor de maine din politica.

Stii deja ce ai nevoie ca sa fii un lider politic respectat si apreciat. Cum poti sa atingi acest obiectiv al liderului politic cu o anumita prestanta?

Perfectioneaza-ti perceptia. Ca sa fii lider politic trebuie sa stii cum sa interpretezi limbajul nonverbal, sa „citesti” oamenii, sa intuiesti ce vor, ce ii motiveaza, ce ar dori sa se intample, ce ar dori de la tine. O perceptie mai buna despre tine si cei din jur inseamna si o constientizare mai rapida a modului in care va trebui sa arate un discurs si cum va trebui sa iti adaptezi comportamentul in perioada urmatoare ca sa obtii tot ce vrei. Discuta cu un psiholog, citeste mult si exerseaza, pune in practica tot ce ai invatat pentru a vedea cat de bine functioneaza strategiile tale.

Exerseaza influenta asupra altora. Cei care sunt in satare sa influenteze masele, sa determine oamenii sa ia anumite decizii, sa gandeasca intr-un anumit fel vor reusi sa comunice mai usor ce au de comunicat si sa devina lideri respectati in comunitati. Intr-un fel poti incerca sa devii un influencer in politica si de acolo sa incerci sa iti construiesti imaginea de lider perfect. Dar trebuie sa exersezi influenta si sa o intelegi intai, inainte de a o pune in practica in cel mai ingenios mod.

Invata sa ai relatii cat mai multe si sa iti creezi propria retea. Odata ce reusesti sa iti construiesti o retea vei obtine mai usor tot ce iti doresti, stii la cine sa apelezi ca sa ai resursele esentiale ca sa ajungi un lider la care se apeleaza ori de cate ori e nevoie. Relatiile sunt foarte importante in politica si au de fiecare data cele mai bune rezultate daca sunt puse la „treaba” si sunt cultivate, se dezvolta reteaua in acelasi timp cu „maturizarea” politica.

Gandeste inainte sa spui orice. Trebuie sa iti controlezi impulsurile inainte de a dori sa obtii totul si sa fii vazut ca un lider politic. Cantareste totul inainte sa verbalizezi ceea ce gandesti, nu spune mereu ce gandesti pentru ca s-ar putea sa te afli in mijlocul unor conflicte care izbucnesc cand nici nu te astepti. Chiar daca gandesti multe lucruri care ti se par bune si care nu vor rani pe nimeni, odata ce le-ai spus pe un anumit ton s-ar putea sa obtii fix opusul la ceea ce te-ai gandit. Mai bine te gandesti de 10 ori inainte sa deschizi gura decat sa regreti in momentul doi dupa ce ai spus ceva care nu isi avea locul intr-o anumita discutie.

Mentine o relatie buna cu toti oamenii, indiferent de functii, de ranguri. E foarte bine sa ii tratezi pe toti ca si cum ar fi prietenii tai, ca si cum ar fi niste oameni care se afla pe acelasi nivel cu tine. Indiferent de functia pe care o ocupa, in politica e bine sa fii cat se poate de diplomat si sa fii atent la orice relatii cu oameni chiar si mai puternici si mai experimentati decat tine. Daca vrei sa devii lider politic respectat si un politician mai bun relatiile vor fi fix la fel cu toti cei care ajungi sa interactionezi la un moment dat. Dai dovada asa de respect, de gandire matura si de o experienta politica excelenta.

Fii sincer. Politicienii cu experienta sunt integri, autentici si sinceri. Asa ar trebui sa fie in teorie si in practica daca vor sa fie si lideri. Ar trebui sa fii deschis, sa inspiri incredere si sa ai incredere in tine, sa fii un lider autentic. Sinceritatea te va ajuta enorm in orice punct al carierei tale si iti va oferi foarte multe lectii pe masura ce evoluezi si te maturizezi.

Exit mobile version