Inteligenta noastra poate fi imbunatatita simtitor si in lipsa unor strategii si metode complexe

Inteligenta umana poate fi masurata foarte usor cu ajutorul testelor IQ. De obicei, cand avem in fata o persoana inteligenta ne gandim la cineva cu abilitati analitice excelente, cu o capacitate de abstractizare foarte mare si cu performante academice inalte. Oamenii inteligenti pot face analogii foarte usor intre diverse notiuni, pot folosi tot ce au invatat pana la un anumit moment pentru a se descurca usor in orice situatie.

Totusi nu toata lumea are o inteligenta suficient de mare. Din fericire, stiinta ne-a dovedit in timp ca inteligenta umana poate fi imbunatatita prin metode simple si eficiente.

Sa fii inteligent si sa reusesti sa te descurci in viata mult mai usor decat altii este tot ce si-ar putea dori un individ, indiferent de varsta la care se afla. Inteligenta iti poate aduce un job mai bun, iti poate oferi viata pe care ti-ai dorit-o dintotdeauna. Ne nastem cu un anumit nivel de inteligenta si pe parcursul vietii nu facem decat sa imbunatatim aceste nivel si sa incercam sa o dezvoltam in toate directiile posibile.

Pe langa activitati care stimuleaza inteligenta, diverse jocuri care ne ajuta sa avem mai multe legaturi neuronale si o gandire mai „agera”, stiinta a demonstrat in nenumarate randuri ca si lucrurile banale sunt de folos in dezvoltarea inteligentei „native”.

Un pui de somn si impactul asupra inteligentei. Avem nevoie de cele opt ore de somn in fiecare noapte ca sa putem functiona la parametri optimi in ziua urmatoare. Inveti mai usor si retii mai multa informatie daca dormi bine dupa ziua in care am invatat. Un studiu recent a demonstrat faptul ca un pui de somn inainte sa te apuci de invatat poate avea aceleasi efecte benefice asupra creierului si asupra inteligentei.

In urma testarilor facute pe 100 de subiecti s-a observat ca memorarea a crescut cu 20% la cei care au tras un pui de somn inaintea testarii. Cand esti mai odihnit reusesti sa gasesti solutii la orice foarte repede, gandesti mai limpede si iti pui in functiune toate legaturile neuronale posibile. Dezvoltarea inteligentei este mult mai usoara daca incluzi in ecuatie si somnul.

Jocurile video chiar te fac mai inteligent. Cei care se joaca constant jocuri video reusesc sa gandeasca mai bine in orice situatie, se orienteaza mai usor in spatiu, au memorie mai buna si perceptie excelenta. Jocurile de tip shooter sunt cele mai bune daca vrei sa te gandesti la obiecte in trei dimensiuni, daca vrei sa gandesti mai bine si mai eficient.

Si jocurile de strategie sunt foarte utile celor care vor sa fie mai destepti, mai inteligenti, mai ales daca sunt la scoala, rezolvarea problemelor de orice fel va fi mult mai simpla. Plus ca ai nevoie de multa creativitate si de o atentie sporita la detalii, pe care o si dezvolti in timp, ca sa poti trece de la un nivel la altul.

Mersul pe motocicleta si inteligenta. Intr-un studiu interesant realizat in parteneriat cu Yamaha s-a descoperit faptul ca toti cei care au mers pe motociclete timp de doua luni au reusit sa aiba scoruri mai bune la testele de inteligenta oferite dupa, functia cognitiva fiind imbunatatita simtitor. Motociclistii au raportat ca au vazut o imbunatatire si in indeplinirea sarcinilor de la locul de munca.

Motocicleta te ajuta sa fii mereu atent, sa rezolvi rapid diverse probleme care apar in trafic si de aici si dezvoltarea rapida a inteligentei. E o placere sa mergi pe doua roti si sa stii ca iti ajuti si creierul sa functioneze mai bine si mai eficient.

Tristetea, un boost pentru inteligenta. E o legatura dovedita intre tristete si creativitate. Intr-un test interesant mai multi indivizi au fost rugati sa tina un discurs despre locul de munca ideal si li s-a oferit un feedback negativ si pozitiv. Mai departe in testare li s-au oferit materiale pentru realizarea unor planse creative. Toti cei care au primit doar feedback negativ au realizat colaje mult mai creative.

De ce se intampla asa ceva? Intra in joc emotiile si functia cognitiva. Tristetea ne determina sa fim mai atenti si mai preocupati de detalii, mai atenti la tot ce se intampla in jurul nostru. In zilele mohorate suntem mai atenti si reusim sa ne indeplinim sarcinile mult mai bine. Asa ca data viitoare cand esti trist incearca sa te folosesti de aceasta tristete ca sa fii creativ, sa rezolvi rapid toate sarcinile pe care le ai la job si sa eviti depresia de moment😊.

Scrisul de mana. E o raritate astazi, cand toata lumea are tablete si calculatoare, telefoane, dar mai exista. Oamenii de stiinta au vrut sa vada care e impactul scrisului de mana asupra inteligentei. Asa ca au lasat mai multi studenti sa ia notite fie pe hartie, cu pixul, stiloul, fie pe diverse dispozitive moderne.

Cei care au luat notite cu pixul si foia de hartie au reusit sa retina mai multe lucruri din seminariile la care participasera si sa inteleaga in totalitate concepte foarte complicate. Cand scrii pe hartie ceva esti mai concis, mai organizat, esti constient de tot ceea ce faci. Scrisul pe tablete, calculatoare e privit mult mai „distant” de al nostru creier, care il vede mai degraba ca pe un automatism.

Asa ca data viitoare cand vrei sa scrii ceva la calculator si ai ca alternativa si scrisul de mana alege a doua varianta si vei vedea diferenta imediat, vei retine mai usor si vei avea o memorie imbunatatita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *