Site icon RATB

Cum sa fii mai productiv cand inveti?

Micile schimbari sunt excelente cand urmaresti o productivitate mai buna cand inveti

Tinerii si adultii sunt deja obisnuiti cu termenul de procrastinare. Sunt zile in care nu prea vrei sa faci nimic si ai lenevi pe canapea ore in sir. Sunt si zile in care pare ca vrei sa faci ceva, dar nu iti iese mai nimic. Lucrurile se complica atunci cand ai de invatat si nu poti sa termini sarcina dificila. Din fericire avem o multime de modalitati prin care putem fi mai productivi cand trebuie sa invatam.

Nimic nu e mai neplacut decat sa inveti atunci cand ai vrea sa faci cu totul altceva. Invatam cand suntem la scoala, invatam si cand suntem adulti si vrem sa obtinem un post bun, cand vrem sa avem mai multe sanse la un loc de munca bine platit, la o pozitie la care aspiram de multa vreme. Invatarea este un proces destul de dificil, trebuie sa fii atent la ceea ce inveti, sa incerci sa gasesti metodele potrivite pentru a retine toata informatia prezentata in manuale, carti.

Nu e dificil sa inveti, daca ai trecut prin scoala si facultate stii deja ce ai de facut. Doar ca sunt momente in care ai vrea sa fii mai productiv, sa reusesti sa inveti mai mai multe intr-un timp mai scurt. Ce e de facut? Cateva schimbari minore in rutina de zi cu zi pot face o diferenta uriasa si pot aduce productivitatea in timpul invatatului.

1. Incepe ziua cat mai devreme. Pune alarma la 10 a.m. daca vrei, dar nu mai tarziu, seteaza ceasul sa sune si la 06.00 a.m., daca te poti trezi. Oricum e bine sa te trezesti de dimineata cand ai de invatat. Cu cat incepi mai de dimineata cu invatatul, cu atat ai sanse mai mari sa ai energia necesara ca sa treci rapid prin materiale, poti sa faci si alte activitati pentru ca esti mai rapid si retii mai multe intr-un timp foarte scurt. Nu uita ca nu e bine sa te trezesti foarte dimineata si sa renunti la orele de somn. Da, e tentant, dar dupa cateva zile nu vei mai putea invata mai nimic pentru ca devii prea obosit.

2. Fa cat mai multe liste To-Do. Mai ales cand inveti ai nevoie de sistematizare si de organizare. Listele To-Do te ajuta sa nu uiti nimic important si sa ai mereu o evidenta a ceea ce ai de facut intr-o zi. Nu trebuie sa iti faci kilometri de sarcini si sa le adaugi in liste, sarcinile nu trebuie sa fie prea complicate. La inceput vei avea doua task-uri mari si ceva mai usor, conteaza mult sa fii cat mai specific, sa nu ai task-uri generale. Daca termini ce ai de facut din lista poti sa adaugi si altceva, dar doar atunci. Pe masura ce bifezi diverse task-uri deja facute esti mai productiv si mai multumit cu ceea ce ai facut.

3. Fa ordine in haosul existent. Daca lucrezi si inveti mult pe laptop incearca sa fii foarte organizat, sa ai foldere, subfoldere, sa ai denumiri cat mai usor de gasit, sa stii mereu de unde iei informatii si unde le pui. Daca inveti cu ajutorul cartilor si al notitelor pe hartie incearca sa ai carioci, markere, etichete pentru diverse subiecte, teme pe care le ai de invatat. Si aici ai nevoie de organizare, dosare pentru diverse lucruri de invatat sunt foarte bune, la fel etichete de tot felul, cat mai colorate.

4. Programeaza pauze. Oricat de mult de invatat ai avea incearca sa ai si pauze. Pauzele vor fi niste mici recompense pentru ca ai trecut de anumite praguri ale programului tau. In pauze poti sa asculti muzica, sa mananci ceva, sa te plimbi putin, sa vorbesti cu un prieten, sa faci ceva prin casa. Toata activitatea dintr-o zi trebuie „sparta” in activitati de 45 de minute, dupa care pauza. Cu cat mai multe pauze, cu atat productivitatea creste, poti retine mai multa informatie. Fara pauze va fi tot mai greu sa iti atingi toate punctele din listele To-Do si vei avea doar de pierdut pe termen lung.

5. Descopera cum inveti mai bine. Nu exista o metoda universala de invatare. Unii invata mai bine pe muzica, altii au nevoie de multa liniste ca sa se concentreze. Sunt si unii care au nevoie de miscare si de gesticulare ca sa invete mai rapid orice. Ca sa iti dai seama usor in ce fel de conditii inveti cat mai repede experimenteaza, incearca in cate feluri poti, vezi tutoriale cu diverse metode si incearca sa faci si tu la fel. Care metoda va da cele mai bune rezultate pe aceea o vei aborda si folosi si in viitor. Productivitatea va fi mult mai buna atunci cand stii cum sa inveti si gasesti si modul cel mai practic de a retine informatii.

Exit mobile version