Site icon RATB

Cum sa folosesti eficient si inteligent timpul liber din perioada verii de dupa absolvire sau dintre anii de facultate?

Ai terminat cursurile dintr-un an universitar sau ai terminat facultatea, specializarea si ai toata vara la dispozitie. Prima data te gandesti, fireste, la distractie si relaxare, insa daca vrei sa ai baze solide pentru o viitoare cariera nu vei pierde aceasta perioada pe care s-ar putea sa nu o mai intalnesti in viitorul apropiat. Ce activitati poti planifica si cum o poti umple pentru a fi mereu in avantaj pe piata muncii? Raspunsurile la aceste doua intrebari le vei descoperi in randurile ce urmeaza.

In perioada imediat urmatoare absolvirii si finalizarii unui an universitar ai sansa sa fructifici oportunitati importante pentru dezvoltarea personala, profesionala. Da, te gandesti si la relaxare, vrei sa mai scapi de tot stresul si oboseala de peste an, insa trebuie sa te gandesti si la viitorul tau si la o posibila cariera. Ca sa nu treaca lunile fara rost si sa te trezesti in fata unei posibile angajari si in fata unui alt an universitar complet nepregatit ar fi bine sa stii cum sa folosesti lunile de vacanta in avantajul tau. Cum te poate ajuta vacanta sa iti pui baza unei cariere de succes?

Mai mult timp la dispozitie pentru planificarea vietii profesionale si personale si reflectie. Te gandesti la obiectiele tale in cariera, planifici ce vei face in perioada urmatoare, ai timp suficient de reflectie si de gandire. Vacanta e un prilej excelent sa iti setezi obiective noi, sa iti limpezesti mintea si sa judeci la „rece” ce ai de facut cu viata ta. Pe langa relaxarea fireasca din vacanta, lunile de vara pot fi o adevarata gura de aer daca ti-ai propus sa iti definesti cat mai bine prioritatile in viata. Nu mai esti stresat de studii, de examene, ai timp tu cu tine si stii ca vei gasi cele mai bune solutii mai rapid decat in perioadele aglomerate.

Dobandirea si dezvoltarea abilitatilor si competentelor pentru un viitor loc de munca. Pe timpul vacantei ai putea sa iti dezvolti sau sa dobandesti noi abilitati, sa le imbunatatesti cat poti pe cele deja existente. Ce poti face in acest sens? De la cursuri on-line la ateliere, seminarii, internship, certificari, pe toate la ai la dispozitie si le poti explora pentru a fi mai bun in tot ceea ce faci. Nu trebuie sa ai un program prea incarcat, e totusi vacanta, dar cu gandul la viitor nu trebuie nici sa irosesti fara rost aceasta perioada pe care s-ar putea sa nu o mai ai atat de libera pe viitor, dupa ce te angajezi.

Investirea in experienta practica. E foarte usor sa faci practica vara, sunt multe programe si stagii de practica la toate firmele mari. Daca preferi voluntariatul sau un internship te poti inscrie si la astfel de programe, avand sansa nu doar sa ai experienta practica, dar si sa cunosti domeniul de interes, sa te poti diferentia pe piata muncii. Experienta practica este cea mai problematica atunci cand cauti sa te angajezi, asa ca daca vei incerca sa folosesti timpul liber ca sa ai cat mai multa experienta si mai variata vei fi castigator cu adevarat in fata altor canditati.

Extinderea retelei profesionale, contactul direct cu profesionistii. Daca vei participa la conferinte, la seminarii, evenimente profesionale cu siguranta vei veni in contact cu oameni cu experienta vasta in domeniul vizat, vei interactiona si te vei imprieteni cu ei, ii vei cunoaste. Extinderea retelei profesionale, care conteaza foarte mult in ziua de astazi, te va ajuta enorm in gasirea unor oportunitati de munca perfecte pentru tine si pentru competentele tale. Cu cat iti extinzi mai mult reteaua profesionala si cunosti mai multi angajatori si parteneri de afaceri, cu atat mai bine pentru tine si pentru cariera ta.

Odihna, cat mai multa odihna, dincolo de orice fel de activitati. Chiar daca ti-ai propus sa faci foarte multe e pana la urma vacanta si trebuie sa te mai si relaxezi, sa te odihnesti pentru a putea sa incepi urmatorul an universitar sau munca, alte proiecte, cu forte proaspete si gata sa faci fata la orice fel de provocari. Cu cat vei fi mai odihnit si mai relaxat la inceput de proiect nou, cu atat vei avea sanse foarte mari sa obtii fix ce iti doresti de la cariera si de la viata profesionala.

Obtinerea de certificari importante pentru cariera. Certificarile pot face diferenta intre o angajare rapida si una foarte dificila, dupa foarte mult timp. Nu orice fel de certificare te va ajuta, cea intr-un domeniu specific, IT, poate management de proiect, este cea mai buna si cea mai cautata pe piat muncii. Sansele de angajare cresc real daca ai certificari obtinute si daca reusesti sa dovedesti ca esti foarte bun si dincolo de competentele obtinute.

Cautarea unui mentor in domeniul de interes. Vara ai timp mai mult sa gasesti un mentor in domeniul de interes si sa primesti ghidare si sfaturi, idei bazate pe experienta si expertiza vasta. Ai acces la experienta si cunostintele profesionistilor, indrumarea este personalizata de fiecare data, primesti sprijin in cariera, in dezvoltarea carierei. Dupa sesiunile de mentorat mentine relatia cu mentorul tau si incearca sa te folosesti de aceasta relatie pentru a avea de fiecare data cele mai bune rezultate cand vine vorba de cautarea unui loc de munca.

Invatarea unei limbi straine sau perfectionarea limbii straine deja cunoscute. Investeste in cursuri de limbi straine, in aplicatii specializate pe limbi straine si studiaza cat poti de mult si de relaxat pe toata perioada vacantei. Se imbunatatesc asa competentele de comunicare si cunostintele despre anumite culturi, oportunitatile de angajare vor fi mai multe daca stii bine si limbi straine. Si la un interviu vei fi castigat daca ai o limba straina mai deosebita si daca o stii foarte bine.

Freelancing. Foloseste platformele de freelancing, cauta locui de munca remote sau cele part-time si dezvolta cu ajutorul lor abilitati de gestionare a timpului, responsabilitatea si experienta practica in orice fel de domenii de interes. Castigi si bani, iti faci o baza de clienti destul de larga, oportunitatile de angajare se inmultesc, obtii informatii din industrie si sprijin profesional, sfaturi.

Exit mobile version